Какво направи с парите беднякът милионер?

Животът на Сушил Кумар не се е променил особено
1 ное 2012 21:17,
62
Какво направи с парите беднякът милионер?
Сушил Кумар и съпругата му. Снимка: Reuters

Сушил Кумар беше наречен от медиите истинският бедняк милионер, след като стана първият човек, спечелил индийската версия на шоуто „Стани богат“.

Също като героя в обралия осем „Оскар“-а филм „Беднякът милионер“ Кумар използва познанията и съобразителността си, за да се пребори за голямата награда от 50 млн. рупии (1 млн. долара). Една година по-късно обаче животът на индиеца не се е променил особено, пише в материал Би Би Си.

Има много неща, за които можеш да похарчиш 1 млн. долара, но първото нещо, което Сушил е закупил, е електрически генератор за 500 долара. „Често има прекъсвания на електричеството, по повече от четири часа дневно. Преди не можех да гледам новините и любимите ми програми, но сега вече нямам проблем с това“, споделя индиецът.

Всъщност Сушил най обича да гледа телевизионната програма, по която се излъчва индийското „Стани богат“. Преди да се присъедини към клуба на милионерите, живеещият в Бихар, една от най-бедните индийски провинции, работи като чиновник. Месечната му заплата тогава е малко над 100 долара. Отговаряйки правилно на 13 въпроса, Кумар спечелва повече, отколкото би спечелил на старата си работа за 800 години.

Историята на индиеца става световно известна заради огромната прилика със сюжета на холивудската продукция „Беднякът милионер“. Във филма на режисьора Дани Бойл човек със скромен произход печели джакпота в телевизионна викторина.

Къщата на Сушил се намира в града Мотихари. Домът на семейството е скромен – всяка от четирите стаи е с двойно легло. В ъгъла на всяка има и по един малък телевизор. Тук той живее със съпругата си, майка си и баща си, четири братя, две доведени сестри и едно малко дете – общо 11 души.

„Живеем в малък град и икономическите ми проблеми се решиха на 100 процента.  Мисля, че това, което се случи е чудо. Благословия от Бога“, казва индиецът.

Сушил показва друга своя покупка – първия компютър в живота му – малък таблет. Последната седмица е закупил и малък скутер, единственото превозно средство, което притежава, макар да може да си позволи нова спортна кола.

На въпроса защо не си позволява екстравагантни и скъпи покупки, Сушил отговаря: „Спокойно, лека полека. Аз харча парите си внимателно.“

Дори дрехите, които носи, не са нови. Притежава ги още преди да спечели голямата награда от шоуто. Дотук индиецът е изхарчил 200 хил. долара от спечелените пари. По-голямата част от тази сума е отишла за покупката на парцел земя, на който в момента се строи нова къща с девет стаи за семейството. „Всяка спалня ще има собствена баня“, гордее се Сушил.

Твърди, че парите са го променили много малко. Платил дълговете на брат си, купил няколко бижута за жена си, а останалото депозирал в банка.

„Откакто спечелих, много хора ми изпратиха писма с молба да им помогна: да им купя земя, да платя за операция, за сватбата на децата им, за къщите им.“ Сушил обаче е твърд в отговорите си. „В нашето общество, ако помогнеш на един – стотици други хора ще започнат да идват при мен и да молят за помощ. Един милион са много пари, но ако започнеш да помагаш на хората, ще загубиш всичко за ден“, заключава индиецът.

Благодарение на печалбата Сушил е напуснал старата си работа. В момента прекарва времето си най-вече гледайки документални филми и четейки новозакупени книги. „Бих искал да водя лекции по психология един ден“, казва индиецът, който е дипломиран психолог.  „Желанието ми е и да успея да събера моя лична библиотека“, допълва той.

Бащата на Сушил обяснява, че в момента семейството си купува по-добра храна и може да си позволи да заплаща на жена, която да помага с домакинските задачи. „Преди можехме да си купуваме само по половин литър мляко, сега купуваме по 2-3 литра. Преди не можехме да си позволим скъпи зеленчуци, сега не са ни проблем. Всичко се промени“, разказва той.

Победата на Сушил е гледана от 27 милиона индийци. В момента той определено е със статут на звезда.

Сега пътувам до различни краища на страната, а хората навсякъде ме разпознават, искат да се снимат с мен, да ми вземат автограф. Чувството е страхотно, споделя той.

Нееднократно е получавал оферти да участва в телевизионни шоу програми и филми, но отказва всички. Участвал е само в индийската версия на „Денсинг старс“. „Аз съм от хората, които биха останали на някое парти само защото се танцува. Това беше голямо предизвикателство за мен.“

Неговото най-голямо предизвикателство обаче тепърва предстои. Жена му е бременна и чака дете. Сушил се жени за съпругата си само няколко месеца преди шоуто. „Сега децата ни ще растат добре, обучението им също ще бъде на ниво“, казва съпругата му Сеема.

Променя ли се човек, като забогатее за една вечер? Психологът Санджай Чух твърди, че някои хора, които успяват да забогатеят бързо, се отдават на еуфорията, въодушевлението, стават грандомани. Често тези хора пропиляват богатството си.

Сушил обаче твърди, че нищо не се е променило при него, той дори няма планове да напусне родното градче, заменяйки го с примамливата светлина на големия град.

„Аз съм си същият Сушил Кумар. И искам да си остана същия Сушил Кумар и занапред“, завършва милионерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
13
 
! Отговори
ястреб преди 11 години
Той e от средната класа. По кастите в Индия е дори от висшата каста. учени, военни, търговци, служители. Така се нареждат кастите. На този заплатата се равнява на 500-долара тук. Реално. Но като се има предвид че в индия безработицата е 70%, а средната заплата е 60-долара, с неговите 100-долара си е направо повече от заможен. При това сигурна държавна работа, със сигурна пенсия. Завършил е и висше образование, може и две.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що да не се изкъпе щом е имал пари за няколко висши образования и заплатата му се равнява на 500-долара тук. Я
42
2
 
30
 
! Отговори
comment преди 11 години
От тука си проличава простотията на българският народ. Завист и безпочвена гордост. Човека със знания е спечелил пари и ги харчи за най-необходимото без да се прави на незнам си какъв. Ситуацията им в държавата е лоша, но хората пак си имат ценности не като вас. Общо взето вие сте срам за религията си, религията е само средство за управление а вие не сте го схванали още. Вие сигурно първо щяхте да купите БМВ като вземете парите :D:D, а човека си е купил "ГЕНЕРАТОР", там е разликата.
41
4
 
4
 
! Отговори
Pimp C преди 11 години
Изкъпал се е !
40
6
 
21
 
! Отговори
стефан преди 11 години
добре че не е женен за българка,защото милиона щеше да отиде за една година,тя после ще го напусне и пак си остава бедняк,но парясан от булката...(бг сценарий)
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За всяка религия богатството е грях. Но всяка възможност е изпитание, какво ще направиш с нея - за лични цели ли ще я използваш или любовта и състраданието ти ще бъдат по-големи. Ето защо Господ казва че богат ще влезе в Раят ако камила влезе преди ухо на игла. От това и идва израза "Ситни като канилчета" - капиталистите натрупали капитал чрез депутатските места на бащите си. Като бащата и дядото на Стефан Савов. И семейство Костови.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ози. В Библията се казва че всичко земно е от дявола, а най-голямото постижение на дявола са парите. Но Господ с тази притча казва че ако той ти е дал дори малки възможности в сегашното ти битие, но ги използваш по-добре от другите които има по-големи възможности, то ти си герой за Господ и ангелите.
37
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
каква царевица бе пич.царевицата е дошла в Европа след 14-ти век.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 48Индийците не изповядват библията.
35
5
 
7
 
! Отговори
zzzzzz преди 11 години
абе щом Бог му е помогнал, що нер помогне на тия дето му искат парите... а парите не си ги е изкарал , благодарение на Бог, а с късмет и знания... баси завистливото племе...
34
12
 
4
 
! Отговори
От Ози до малумницит преди 11 години
интересно кои са *** сложили ми минус на коментара по долу 46?Или са мисюлмани или псевдо христяни, или просто ***. Май никога не сте отваряли библия ей така да прочетете някое друго разказче. Не сте ли чували за разказа за парите? Ами купете си една библия. Обикновена идадена от българския църковен печат и прочетете!!!!Не ви карам да купувате сектански книги! Най обикновена БЪЛГАРСКА библия от книжарницатаЩе разберете защо 3-тия бил наказан че заровил парите и ги държал ей така!!
33
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия индийски *** уж се пишат за много набожни , а 1 стотинка не е дал да помогне на някой. В Библията ясо е казано , че когато някой те моли за помощ да не го връщаш.Че не може да помогне на всички е ясно, но поне някаква сума е трябвало да даде баготворително, защото тия пари не ги е изкарал с труд ,а с помощта и на Бог.така, че много скоро ще обеднее пак.Това е сигурно.
32
25
 
8
 
! Отговори
Ози преди 11 години
Ако имаш пари НЕ ТРЯБВА ДА ги държиш а трябва да ги инвестираш да направиш нещо с тяхТАКА Е ОПИСАНО В БИБЛИИЯТА! Някъде към края имаше разказ за парите. Един богаташ имал 3-*** слуги. Отишал далеч и дал значителна сума на 3-мата слуги докато го няма. Единия ги изпил. Другия ги инвестирал а 3-тия ги закопал!Господ наказал 3-тия. Щото ги държал ей такаПрочетете разказа за парите в библията, към края е някъде, ако сте христяни де а не *** като тозиТоя *** не е христянин така че няма пробл
31
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Анонимен преди 1 часМангали...----------Цитат - Сега децата ни ще растат добре, обучението им също ще бъде на ниво.Не знам кои са *** - тези, които мечтаят децата им да получат отлично образование, квалификация и като резултат реализация в живота или тези, които си мечтаят да си купят "богати вейрон".
30
3
 
52
 
! Отговори
Ime преди 11 години
Вложил е. В терен и строителство на нова къща с девет спални за цялото семейство. Всяка със своя баня, нещо нечувано почти в Индия. Пичове- с един милион човек може да се оправи живота, но скотове като вас "едно богати вейрон да си купиш" /а ти не можеш даже марката правилно да напишеш/ няма да се оправят и с 10. Просто защото сте скотове.
29
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***...
28
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отново чели-недочели, гледали - недогледали.Беднякът-милионер изобщо не е филм за милионите спечелени от някой, а за голямата любов и за изпълнението на дадена дума.Момчето от филма дори не се заинтересува колко пари е спечелил, а отиде на гарата да чакалюбимата си както беше й обещал.
27
6
 
33
 
! Отговори
ДО майна преди 11 години
Искаш да ми кажеш,че с 1 мил. долара не можеш да си живееш цял живот по гръб?Ти само от лихви ще взимаш на година по 20-30 хилки бе майна.Стягам къщата на село с 2-та декара двор и ще ям и ще пия докато пукна бе хаха,пък нека да си карам голфа 2-ка,той джоба като е до пръскване хаха.
26
7
 
4
 
! Отговори
гъбаря преди 11 години
Славяните са правили собствен алкохол от царевицаТраките обаче имат хубаво червено вино,от червено грозде
25
7
 
1
 
! Отговори
циганин до №10 преди 11 години
Е ти да не искаш да стана българин бре *** с *** .