10 любопитни факта за Мит Ромни

Той всъщност се казва Уилярд, а през 1968 г. го обявили за мъртъв погрешка
Обновена: 6 ное 2012 10:22 | 5 ное 2012 19:13,
24
10 любопитни факта за Мит Ромни
Снимка: Reuters

Утре Мит Ромни може да стане най-влиятелният мъж в света. Но много американци все още се чудят: Кой всъщност е той? По време на предизборната кампания не бяха важно само въпроси, свързани с политиката, а и такива, засягащи личното пространство на кандидата за президент. Немският всекидневник Зюддойче Цайтунг е избрал десет интересни факта за Мит Ромни, които може да ни озадачат.

1. Мит всъщност се казва Уилярд

Той се казва Уилярд Мит Ромни. Баща му избира това име в чест на най-добрия му приятел – хотелския магнат Уилярд Мариот. Ромни е избрал по-крактия вариант на името, може би защото е  по-просто за запомняне.

2. Ромни е бил обявен за мъртъв

През пролетта на 1968-а е Мит Ромни бил във Франция. Тогава 21-годишен, той управлявал малък Ситроен по селски път, когато Мерцедес се ударил челно в него. Спътничката му починала на място. Ромни пък изпаднал в безсъзнание и медиците погрешно го обявили за мъртъв. По-късно Ромни разказва, че тази случка го прави още по-вярващ в мормонството.

3. Политическите неуспехи на родителите му оказват влияние

Не само бащата на Ромни бил политик. Майка му Леонор се кандидатирала през 1970-а за място в американския сенат в Мичиган, но загубила. Мъжът й Джордж бил избран три пъти за губернатор на Мичиган, но после сам се дискредитирал като политик. Мит, най-малкият от 4 деца, е бил изцяло въвлечен в предизборната битка на неговата майка. Придружавал я на многобройни събития. Но нейният неуспех е бил добра лекция за Ромни, споделя той по-късно. И най-много научил да калкулира предварително риска от всяка политическа стъпка.

4. Мит Ромни е бил нещо като...мажоретка

Когато бил ученик в частното училище Cranbook School в Мичигън, малкият Мит не бил особено спортен тип. Но за сметка на това пък бил голям поддръжник на местния футболен тим. Винаги на края на игрището викал през мегафон и поощрявал отбора.

5. Ромни има завършено образование по английска литература

Той е завършил в Харвард – право и икономика. Но това са само част от висшите му образования. Завършва и бакалавър по английска литераутра в специализиран университет за мормони.

6. Той има 5 деца и 18 внуци

Ромни явно е много романтичен тип. Когато бил във Франция, пратил снимка на своята любима Анн – на снимката бил той заедно с нарисувано голямо сърце на плажния пясък. Когато се върнал от Франция, се оженили на 21 март 1969 година.

Таг, Мат, Джош, Бен и Крег – това са синовете на Ан и Мит Ромни. Всички са женени, а Анн и Мит са дядо и баба  на 18 деца.

7. Един от 50-те най-красиви хора за 2002 година

През 2002-ра година Мит Ромни попада в класацията на People Magazine за 50-те най-красиви хора в света.

8. За него правилата са важни

По време на предизборната кампания Ромни отказвал да дава автографи върху доларови банкноти и флагчета на американското знаме. Според него това било нелегално.

9. Прадядото на Ромни избягал в Мексико заради вярата си

Мит Ромни е бил и мормонски свещеник, но за това не обича да говори. Цялото му семейство е израснало с вярата на мормоните. Неговият прадядо Майлс Ромни е бил гонен навремето от САЩ и той се принудил да избяга в Мексико. И до ден-днешен има много от фамилията Ромни в Мексико.

10. Най-богатият президент на САЩ?

Фактът, че Мит Ромни не поиска да разкрие изцяло финансовото си състояние, води до мисълта, че има какво да крие. Ако стане президент, той ще бъде най-богатият президент със състояние, оценено на 250 милиона долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Мит Ромни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Bastor преди 11 години
И има 6 съпруги. Мормоните са някви куко. :3
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, че разбрах кой са наглите излъскани костюмарчета, стоящи в подлеза на СУ, проповядващи някакви си сектантси бръщолевеници! И то на крачка от Светия синод, от парламента и под носа на най-големия ни университет. Ужас! Ако можех да гласувам, щях да избера Обама!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"още по-вярващ в мормонството. ".... Боже опази Америка и дай втори мандат на Обама!
17
0
 
5
 
! Отговори
Чети преди 11 години
има натиск от тяхна страна към младежите, които не желаят да изпълнят тази дейност. Всяка година, вследствие на тези мисии се присъединяват ок. 200 хил души към мормонската общност.У нас за първи път мормоните идват в 1990г. под прикритието на фондация Св. Св. Кирил и Методий.Още при първите си прояви, мормоните скандализират обществото ни със стремежа им да получат сведения от общинските архиви в София, Пловдив и др градове за починали българи, с обяснения, че това го правят заради религията
16
0
 
1
 
! Отговори
Четете: преди 11 години
Смята се, че днес мормоните са около 8 милиона души и имат ок. 40 000 мисионери по света. Мисионерите са младежи на възраст между 19-21 години и проповядват мормонското учение на свои разноски и с помощта на родителите си. Те служат за период от две години. Преди да заминат за която и да е държава, мисионерите изучават езика и културата й. Те нямат право да гледат телевизия, да слушат радио и да ходят на забави по време на мисия. Мисионерството за семейства с традиция е много важно и понякога
15
8
 
20
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Противняк! Дано да не спечели! Безмилостен, алчен капиталист. Освен това и мормон.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що за секта са тия мормони? нещо много деца правят
13
3
 
6
 
! Отговори
:) преди 11 години
Otvratitelen tip, fanatik, ne moga da go gledam.... Az jiveia v shtatite i iskreno se molia da ne specheli!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Таг е умалително от Тагард. Изобщо...
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чичо Митко, Джош, Бен и Мат са умалителни от Джошуа, Бенджамин и Матей, ти едва ли имаш и две деца и жена ти на 60 ще прилича на спаружена мушмула, така че аре ако обичаш... Подбудите ти са ясни.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма топки да влезе да се изцапа на игрището, но си пише викането като актив в биографията-------------- Нормално. Футбола е за хора със свински манталитет, да се въргалят в калта.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пропуснали сте най-важният факт - Най-голямата фурнаджийска лопата
8
8
 
5
 
! Отговори
TediUSA преди 11 години
A-ha.Usetihte se nai-nakraia nakude *** viatara.Ne "shte moje da stane"A sus sigurnost shte e.Nowiat amerikanski president e Mit Romni.
7
5
 
16
 
! Отговори
ром преди 11 години
Щом е мормон, значи интелектът не е голямата му сила. То по всичко си личи
6
2
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Той ги мрази, просто нема как да стане и да го каже. Всъшност тука всички ги мразят, но не си го признават.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименНай-точно в случая е "нередно".
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Путин играл ли е футбол? И защо има толкова грозна жена?
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е играл футбол, но викал по мегафона - типичния натегач - няма топки да влезе да се изцапа на игрището, но си пише викането като актив в биографията.
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
^^Според него това било нелегално^^-illegal- в превод като-незаконно,нередно,а не нелeгално,както сте го превели дословно.
1
33
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако мразеше *** щях да гласувам за него!