16-годишен събра $1 милион заради мобилно приложение

"Да го продам на Facebook за $1 млрд.? Защо пък не!", казва Ник д'Алоизио
Обновена: 6 ное 2012 16:54 | 6 ное 2012 13:34,
22
16-годишен събра $1 милион заради мобилно приложение
Ник д'Алоизио Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Много от тийнейджърите ще намерят хиляди причини да не си напишат домашното. Докато през това време един младеж на 16 години създава мобилни приложения и се превръща в най-младия предприемач в света.
Той успява да набере над 1 милион долара за новосъздаденото си мобилно приложение. Бил е само на 15 години, когато получава първата сума за изобретението си, пише Yahoo News.

Историята на Ник д'Алоизио започва по обичайния начин за едно хлапе от гимназия: по време на пролетната ваканция. Той бил на почивка с приятелите си, когато получил имейл от група инвеститори от Хонконг. По-късно д'Алоизио признава, че замалко щял да пропусне писмото им, тъй като помислил, че е рекламен или общ имейл, в който е попаднал и той. Впоследствие се оказва, че тези хора са от Horizons Ventures – същите, които инвестираха във Facebook и Spotify.

Те всъщност са искали да узнаят малко повече за приложението за обобщени новини, което д'Алоизио бил пуснал няколко месеца по-рано в британския магазин за приложения на Apple.

“Когато се регистрирах в Twitter, ползвах тяхното мобилно приложение. Проблемът беше, че не можех да кликвам през цялото съдържание – изискваше много дълго време, докато зареди. Затова си помислих – защо не се създаде една приложение за обобщени новини?“, разказва тийнейджърът за гениалната си идея. Въпреки възрастта си Ник се занимава със създаването на приложения от 12-годишен.

Horizons Ventures инвестирали в неговата идея цели 300 хиляди долара преди около година и д'Алоизио успял да създаде приложението си - сега наречено Summly - и да го демонстрира пред малка група от инвеститори. Това довело до повече инвестиции от големи имена като Ащън Кътчър, Марк Пинкус, Йоко Оно.

„Новините в приложението трябва да бъдат изложени по най-краткия начин. Хората просто нямат време да кликват върху цялото съдържание на новината, това е проблемът. Затова се опитах да създам нещо по-лесно за ползване“, разказва младият предприемач.

Д'Алоизио използва инвестицията от 1 милион долара, за да наеме учени, които да му помогнат в усъвършенстването на първоначалния алгоритъм. Неговият алгоритъм работи, така че при избирането на определени думи от цялата статия да се построи кратко обобщение на новината, която да пасва на екрана на iPhone-а, без да се налага да скролваш или да чакаш да зареди.

Независимо от факта, че в момента трябва да се грижи  и за неща като бизнес планове, инвеститори и е наречен „вундеркинд“ от някои медии, д'Алоизио иска да завърши гимназията и след това да следва в университет.

„Много хора на моята възраст правят това, което аз правя. Създават технологии и също посещават училище. Просто имах късмета хората от Хонконг да се свържат с мен, но иначе съм като всички останали деца“, казва Ник.

Засега се надява да продължи да работи върху усъвършенстването на Summly – въпреки това той признава, че има и други идеи. Момчето иска да се развива и да стане един от най-опитните в областта на технологиите. Вдъхновява се от Даниел Ек от Spotify или от Кевин Систром, основателят на Instagram.
На въпрос дали се надява да продаде Summly на Facebook за 1 милиард долара, той отговаря шеговито: „Да, защо не? Да се надяваме.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: iPhoneFacebookтехнологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
простотия на килогра преди 11 години
"DNES.BG" сложете тази статия в нов раздел - "Простотия на килограм" ;)Иначе, браво на момчето. Сигурен съм, че много обича това, което прави.
55
0
 
2
 
! Отговори
dragunov_7.62 преди 11 години
Браво на момчето!
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не е спечелил. Програмката е безплатна. Инвеститорите дават тези пари за да наемат математици и програмисти, които да я развиват. Други едни хлапета спечелиха милионите като правят глупави игри, които вие *** купувате за по 1 евро за телефоните си.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сър Байт ми взе думите от устата,точно така
52
1
 
23
 
! Отговори
Сър Байт преди 11 години
Браво на момчето.Когато хейтърчетата си пуснат пи*ките пред мониторите и се хванат я със Си, я с Java, (дето е за iPhone), може да се надяват на нещо повече от това, кога мама и тате ще си получат пенЦийките. Девойките (силно казано) може да се спасят от това да участват в сексуалната Революция :))))))))))))))))))))))Запъртъци...
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
53, ти какво предпочиташ, да гледаш вечните простотии за безработица, убийства и други дивотии ли? Щото аз искам да гледам млади, успяващи хора, които се справят с живота! Но нормално е редовия посетител на днес.бг да плюе и по лошите и по хубавите новини. Просто за друго не става...
50
2
 
5
 
! Отговори
7 преди 11 години
Вие продължавате да твърдите, че момчето спечелило 1 млн. $ :)))) айде четете поне статията де, там си е написано инвестицията ще бъде за учени, къде виждате приход и още по-малко печалба в това нещо. Нека направи продукт и го продаде, браво на него, но да твърдите, че е спечелило милиона, друг път.
49
11
 
19
 
! Отговори
:) преди 11 години
Само като видиш от какво са се направили 1 милион долара , и вземеш на предвид че 80 процента от населението на Земята живее с по малко от долар на ден , ти е ясно в какъв свят живеем. А младият "изобретател" и неговият "гениален" продукт може да са пример само на заблудени хора , всъщност истинските парите ще приберат други , като цялото основната цел на това медийно отразяване е да се рекламира продукта - > Красива история в стил Холивуд , или как бедните могат да стана богати , да ама не ..
48
4
 
47
 
! Отговори
Програмист преди 11 години
Последните коментари ги написах не защото злобея срещу момчето, нито пък защото му се възхищавам. Просто ме дразни тенденцията в световната журналистика (включително и нашата) да се идолизират като технологични гении Марк Зукърбърг и такива като това момче. За истинските гении в софтуера като Денис Ричи, Кен Томпсън, Ричард Столман и Линус Торвалдс такава статия няма да е интересна понеже те не се направили милиони, въпреки че са дали хиляди пъти повече за технологичния прогрес.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заглавието е важно.. некадърниците от днес.беге и на снимка няма да видят $1 млн.
46
5
 
16
 
! Отговори
друг програмист преди 11 години
Първия вид програмиране не изисква особена гениалност и неслучайно с него се справят 16 годишни сополанковци. В случая младежа просто е имал по-интересна идея за агрегиране на новини.- - - - - - - - Абе на кой му пука за MVC фреймуърк и за кернели мернели....важно направил нещо и си е милионерче.
45
8
 
33
 
! Отговори
До 49 преди 11 години
Има много такива младежи и в България, но проблемът е, че никой не инвестира в България.
44
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът е, че в България никой младеж не мисли да пробие по този начин...
43
0
 
11
 
! Отговори
До 44 преди 11 години
В момента във фейсбук определено има технически иновации относно разпределянето на натоварването и обработването и репрезентацията на гигантските размери информация, но това става след момента в който там се наливат милиардите и съответно се привличат най-добрите специалисти да рабоят там. В началото е било един глупав студентски сайт с база данни отзад.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я, тва е нищо, вий ако знаете кви гении, програмисти, мениджъри и маркетингови спецове имаме в България - свет че ви се завие. Те могат да правят всичко, освен едно - да правят пари.
41
19
 
38
 
! Отговори
Програмист преди 11 години
Това, че е направил много пари нито означава че е направил нещо технически гениално, нито че направеното ще има кой знае каква полезна стойност за обществото. Точно както фейсбук нито е гениален технически, нито носи нещо полезно за обществото, въпреки че създателя му е милиардер. "Правенето на пари" не трябва да е единствения идеал в нашето общество. В случая момчето е забогатяло не от продажба на самото приложение на хората, а от това че някой чичко инвеститор се е "досетил" как да прави пари.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заглавието отново кърти плочки ЗАРАДИ некадърността си!!!!
39
0
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 11 години
Фабрики за ако! - поздравявам те!
38
6
 
60
 
! Отговори
Фабрики за ako преди 11 години
Пичът е направил добри пари по честен начин и на доста невинна възраст. От мен - дълбок поклон ! А форумните гении и философи? Те какво направиха, освен купчинка в тоалетната ?Я се замислете малко?????
37
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живота е нещо повече от състезание по трупане на пари...