Болен съм от мързел. Ще ида на лекар!

Най-засегнати са младите, всичко им се поднася наготово
26 яну 2013 09:34,
183
Болен съм от мързел. Ще ида на лекар!
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

„Мързелът не мори, а мъчи“, гласи стара българска поговорка.

Мързелът е липса на стимул, на воля и желание. Мързелът е демотивация и леност. Мързеливият човек рядко се захваща с дадена дейност, просто защото не вижда смисъл да прави каквото и да било. Резултат от физическа или психическа преумора.

"Той трябва да се лекува така, както всяко друго заболяване. Ако не се вземат мерки навреме, мързелът може да се превърне в хронично състояние, което да доведе до редица вреди в живота на едно човешко същество", убедена е д-р Ценка Местанска.

Тя е открила нов метод за лекуване на ленивото състояние с така наречената и сравнително нова за България Техника за емоционалната свобода.

Болен съм от мързел. Ще ида на лекар.

Д-р Ценка Местанка е дипломиран психолог. Завършила е поредица от обучения във Великобритания и САЩ в областта на Техниката за емоционална свобода.

Тя е единственият специалист в България, който е усвоил най-новия метод от психо-енергийната медицина, наречен Biofeedback. Той се прилага срещу редица фобии, депресивни състояния, неврози, любовни мъки и дори в полза на отслабването.

Работила е в Германия и Лондон, а от 4 години провежда семинари и уъркошопове в България.

Известни личности като Цветелина Бориславова, Мария Сапунджиева, Марта Вачкова, Катето Евро и фолкпевицата Малина ползват услугите й.

От известно време насам д-р Местанска се занимава и с лечение на мързела, прилагайки метода ТЕС.

Какво е ТЕС и как лекува мързела?

Техниката за емоционална свобода е създадена от американския инженер Гари Крей през 90-те години. Тя е вид алтернативна медицина, основана на консултативна намеса, акупунктура и терапия на енергийните и мисловни полета.

На Запад хиляди хора, които са в състояния на тревога, стрес, физическа болка, фобия, безсъница, зависимости и натрапчиви мисли, посещават терапевт по ТЕС.

По време на една терапевтична процедура пациентът се фокусира върху проблема си, докато се почукват леко неговите така наречени „крайни точки на енергийни меридиани на тялото“.

Или както д-р Местанска го нарича: „Това е емоционална акупунктура“, тъй като не се ползват игли, а само пръсти.
Според многобройни книги по темата ТЕС води до бързи положителни резултати.

И въпреки че техниката е малко позната в България, в последните няколко години се забелязва по-интензивна посещаемост на семинари, които предлагат лечение с алтернативната техника. 

„Идват хора на по 50-60 години, които десетилетия наред са били в тежка емоционална дупка. Идват вече в тежко положение, просто защото българинът все още не е свикнал, че тези прости неща и техники всъщност помагат много. Впечатленията ми са, че през последните няколко години хората се интересуват от този начин на терапия. Идват и хора, които са здрави физически, но искат в бъдеще да бъдат по-мотивирани, да имат по-добри взаимоотношения с останалите“, казва д-р Местанска.

По нейни наблюдения около 90 процента от пациентите й са жени и 10 процента – мъже. Няма възрастова граница – посещават я както 20-годишни, така и 60-годишни.

Кой страда от мързел?

„Седемдесет процента от пациентите ми, които идват с оплаквания от мързел, са момичета и 30 процента са момчета. Момичета и момчета, не говоря за възрастни хора. Тъжно е, но предимно младите хора страдат от това“ - такива са наблюденията на психолога.

Болен съм от мързел. Ще ида на лекар!
Д-р Местанска по време на уъркшоп Снимка: личен архив
Според нея мързелът е състояние на мисълта и не трябва да се бърка с депресия. Мързелът е прекомерно спане, нежелание за срещи с приятели, липса на стимул за планиране на следващия ден. Мързелът е състояние на пълна апатия.

Най-страшното е, че много от хората „се награждават с мързел“.

„Работили са през седмицата и дори да не се чувстват много изморени, те си подаряват мързел, в неделя например. Казват си: днес цял ден ще си подпирам дивана и ще лежа по пижама. А ТЕС те учи да оползотвориш всяка секунда“, казва д-р Местанска и допълва, че продължителното състояние на мързел води до редица заболявания на тънкото черво, до запек, колити, ентероколити.

По думите й тийнейджърите в България масово са мързеливи.

„Проблемът се корени в това, че младите хора са в тежка ситуация с България – те са неразбрани, потиснати. Попадат в порочен кръг, в който не могат да открият баланса си. И изведнъж започват да търсят най-лесния начин. Демотивация, липса на дисциплина – и мързелът е съвсем нормалното следствие“, убедена е д-р Местанска.

Друга причина за появата на мързел при младите е, че техните родители са им осигурили всичко. Тогава идва въпросът: „А защо трябва да се трудя?“.

Мисълта, че някой друг се грижи за теб материално, успокоява организма и мисловната дейност и така се стига до пълна демотивация.

„Българите сме мързелива нация. Децата ни от малки се учат на вредни навици – те нямат отговорност към нищо, научени, че всичко им е наготово. Дори багажа не са научени да си носят сами, не си мият чиниите. А трябва да се научат на взаимност – родители и деца. Но тук вина във имат и родителите“, категорична е тя.

Няма хапче, което да ви помогне от утре да работите повече.

Първо, страдащият от мързел трябва да каже пред себе си, че е мързелив. Срамуват се да си го признаят.

„Веднъж признаят ли си, лечението става по-лесно. След това трябва да се открие откъде идва мързелът. Често потиснатият гняв е първопричината, но разбира се, при всеки е индивидуално“, казва д-р Местанска.

При нея мързелът се лекува с мотивация. 

„Използването на акупунктурни точки в метода заедно с енергията на словото води до конфронтиране на лявото и дясното полукълбо и се действа директно на подсъзнателно ниво – много е близко до транса, до хипнозата. Резултатът е повишаване на енергийните вибрации, а оттам и поява на мотивация“, обяснява метода д-р Местанска.

Сред нейните пациенти с оплаквания от мързел са били не само тийнейджъри, а и 10-12 годишни деца.

Оказва се, че всичко се корени в народопсихологията на българина. Неслучайно има стотици поговорки на тема "мързел" и още толкова шопски вицове за мързеливеца.

Познат ни е изразът „Безделието е майка на всички злини” и често се смеем на известния минидиалог между двама шопи: „Вуте, оти копаш седнал? - Оти опитах легнал, ама не мое.”

През изминалата година неколкократно чухме и коментара „Няма криза – има мързел“.

Но сякаш най-тъжна е констатацията на д-р Местанска - най-мързеливи са тези, които сега трябва да кипят от енергия и идеи, а след години да градят държавата ни.

Да му мисли България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: мързелтерапия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
Марин преди 11 години
Толкова ме мързи, че прочетох само заглавието. Иначе за тези от вас, които страдат от същата болест поздрав от туба watch?v=XaNuB52_Irc
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ееее мързи ме да отида на лекар
51
0
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
Имаш ли си на идея как и коллко се работи в Германия.И заплатата на Мария не я формира само Мария а цялата фирми и дори тя да работи много то по жевигата все някой се скатава а това е недопустимо.
50
1
 
9
 
! Отговори
мързелив преди 11 години
Аз си признавам,че съм мързелив.Щом ми се доработи сядам и чакам да ми мине.От както измислиха Интернет и тези сайтове,направо залепнах за стола.Препускам от сайт на сайт и споря с вятърни мелници като вас и хич не ми се доработва вече.
49
0
 
4
 
! Отговори
закон за мързела преди 11 години
Чл.1 (1) Човек се ражда уморен и живее, за да си почива.(2) В случай, че не си почива достатъчно умира за да си почине окончателно. В този случай, същия занапред се нарича починал.(3) Ако случайно погине без време, явно е бил уморен, както следва:1. прекалено уморен за да се роди жив;2. роден жив, но прекалено уморен от раждането за да живее още.Чл.2. (1) Обичай кревата, така както обичаш себе си.(2) Ако това не те затруднява особено, обичай и тоя/тая, с която делиш кревата.(3) Ако това те затруднява, просто дели кревата тоя/тая има все някой, който да го/я обича.(4) В
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оф пак правят реклами
47
4
 
3
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
Много си кух, едни и същи функции изпълняваш като секретарка и в Германия и в България. Друг е въпроса смотьо, че единият работодател няма възможност да дава заплата 2 бона на Мария, защото няма откъде да ги вземе, а на мис Гретхен работодателят й има ,защото Германия е с голяма икономика. Но ти не вдяваш какво ти пиша: МАРИЯ НЕ Е ВИНОВНА че си скъсва *** за 800 лева, защото е скапана политиката ни и държавата ни, тя иска да получава за същите положени усилия 2 бона като ГРЕТХЕН в Германия.
46
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Д-р Ценка Местанка е дипломиран...ТАЯ Е ЛУДА БЕ...!
45
1
 
7
 
! Отговори
ined преди 11 години
Случайно ако ми се доработи - лягам да спа докато ми мине.
44
5
 
5
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 години
Най точния коментар е даден от 60 - има ли добро заплащане,няма да има мързел .А като се мориш и потиш за едни 300 лв как да ти се ходи на работа ?
43
1
 
3
 
! Отговори
Томов преди 11 години
Ню Ейдж ненаучни измислици. Да, мързела е вреден и не само защото ще си дадете парите на тази измамница. :)
42
5
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
За една и съща работа и едни и същи положени усилия ще ми обясниш ли как в Германия мис Гретхен -секретарката взима 2 бона, а нашата Мария същата секретарка на същата длъжност положила същите усилия за месец взима 800 лева? Щото не е бачкала колкото мис Гретхен ли?Върви се скрий че си смешен.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой пуска тези тъпизми? :D
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха ха ха ... глупости на търекалета! Стимул са парите! Когато работиш и с изаработеното живееш добре, тогава мързел няма! Плащайте добре, и мързеливи няма да има!
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е донякъде така при тинейджърите , в къщи си имам такъв модел , но съм й обяснил , че ако не се промени , това значи че моите методи на възпитание са грешни и че живота ще я промени както трябва , но има и друго , защо в България се смята че българите са мързеливи , а в Германия и Испания където съм живял се смята , че са работливи , в Учебниците по Икономика се изучава , че един човек за да има стимул , трябва да бъде оценяван , чрез ПАРИ. ,
38
2
 
2
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Отивам да пусна едно въже.
37
1
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Абе умник, ти като постъпваш на работа, работодателят какво ти казва? "Може да изкараш и 2 бона, ако работиш съвестно и отговорно и да гориш в работата" или .."Заплатата е..." еди си колко??????????
36
2
 
1
 
! Отговори
дж преди 11 години
49 прав си ! а тези не марзиливите като секат клона на който седат са по добре ...ама и ние сме на него *** поне не им помагаме ....Зомбита както казва jahmmy "с пълен или празен джоб, на никого няма да бъда роб" ...и замислете се що са 90 процента жени хахаха та те вярват във врачки шарлатанки се чакат някой да ги спаси а не погледнат в себеси да открият ресурса да се справят сами както трябва!!!!!
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Психоложка ли е, скапана *** ли е...ама пачата не може да вдене,че като ми подхвърля едни мизерни 600 лева на месец работодателя ми за цял месец дето съм бачкал по 10 часа на ден не мързел ,ами пълна апатия ме обзема. Нека да ми направи заплатата 2 бона пък да видим дали няма да работя с желание и настроение.Скапани умрели експерти, ходете на майка си в г.за с вашата психология.
34
8
 
6
 
! Отговори
Алов до 47 преди 11 години
Абсолютно си прав ! Сега какво правят пенсионерите? Излежават се и харчат бюджетни пари и все мрънкат недоволни. По списък с лопати поне можеше да ги хванат да ринат сняг ,а не да се оплакват ,че си били строшили крайници щото улиците не били почистени.