Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата

Божидар Димитров обясни кой пръв надробил такава салата
8 фев 2013 15:21, Елка Василева
212
Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата
Ще се караме ли със съседите заради шопската салата? Снимка: Snimka.bg, nelichka

Шопската салата заедно с ракията, мастиката, айварът и македонското вино може да се изпречат и да спъват Македония по пътя й към ЕС, писа македонският „Дневник“.

Според експертите тези продукти може да се превърнат в условие, което някоя от страните от региона може да постави на Македония по пътя й към ЕС, пише изданието.

За шопската салата според запознати може да се стигне до сблъсък с България, тъй като тя смята, че заради шопите като етническа общност може да си присвои този продукт. Но районът, откъдето идва шопската салата, предвид състава й не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици, пиперки, пише „Дневник“.
 
Македонските винарни вече се сблъскаха с проблема как да декларират виното предвид проблемите, които създава Гърция, която регистрира „македонското вино“ като свое. България пък се опитва да си присвои и да защити мастиката и ракията като свой бранд, но за щастие засега не успява, тъй като става дума за генерични названия, пише „Дневник“.

Но заради едната шопска салата не е нужно Македония да бъде спъвана за ЕС.

Не бива да се спира Македония за Европейския съюз заради шопската салата. Това каза пред „Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, помолен за коментар на това, че Скопие се опасява, че ще спрем Македония за ЕС и заради шопската салата, която според тях е македонско ястие, което българите са узурпирали и присвоили.

„България няма да е права в този случай. В шопската салата, както е известно, участва доматът. А той не е местно растение. Донесен е от Америка. А тя, както доказа убедително един македонски историчар преди няколко години, е открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завръщането си от Америка Драган от Охрид донесъл разсад, отгледал домати и надробил първата салата, която нарекъл македонска. По късно един шоп бил по търговия, откраднал рецептата и разсад, пренесъл ги в Софийското поле и нарекъл салатата шопска. Така че по този въпрос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС”, каза Димитров.

По думите му е достатъчно само да оправят две-три дребни неща. "Като спрат, да речем, преследванията на българите в Македония, спрат езика на омразата, престанат да рушат военните ни гробища, да вандализират културно-историческите ни паметници", посочи историкът Божидар Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
16
 
! Отговори
tttt преди 11 години
жал да го хване човек за македонците! Народ с български корен с промит сърбомански мозък който 2-3 поколения наред вече ги учат и карат да мислят че всичко е македонско. По интелигентните македонци които отиват в чужбина разбират истината.За съжаление повечето са задръстени и винаги ще си живеят в илюзия! Жалко за тях всички им се подиграват
36
0
 
19
 
! Отговори
до Фен преди 11 години
Синовете на Александър Македонски се събуждат - в Гърция. А вие се събуждате в Източна Албания.. с албански *** отзад :) Айде у лево, имате държава от 20 години, ще я имате още 10-20, после никой няма да ви помни, ще сте албанци, или българи.
35
2
 
11
 
! Отговори
до Битола преди 11 години
Какво общо имате с шопите бе, нали сте наследници на древните македонци- елини? :))
34
2
 
14
 
! Отговори
до Битола преди 11 години
Ако е македонска салата, значи е гръцка. Като Александър Велики.
33
1
 
13
 
! Отговори
Коста от Крива палан преди 11 години
Не мое да се подиугрувате на македонската манджа. Щото още Санде Македонски я е ял тази салата, щото той като цар на света е получавал подаръци даже от Америка. И понеже доматите му аресали, той си ги е клъцал с мечот и така са станали на салата.
32
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
Ей Битола, от една измислената държава, не се пени от провинцията ни !
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Юкрширският пудинг, патицата по пекински и кърито също са Македонски народни гозби по произход. Те датират още от времето когато македонците построиха пирамидите.
30
0
 
4
 
! Отговори
Код преди 11 години
До от Битола Ти си глупав явно, за да обиждаш така! Разбираш ли ме, или говорим на различни езици :D
29
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Да правилно смятат, че това ще ги спъне. То доматите не са само те в салатата и не те са определящи, а вида и начина на приготвяне. И дано да няма такива не патриоти като Б.Димитров да прави такива изказвания.Да си държим на българското докрай !
28
11
 
0
 
! Отговори
Битола преди 11 години
Битола дек се намира бе поганец неден?Во Македония.Каква бугарска провинция.
27
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Стига с тези комплексарщина.Като искат да са велика Македония -нека да са.Не виждате ли ,че те са същите голтаци като нас. Не виждате ли ,че половината софиянци са с корени от Охридско ,Скопие ит.н."Цялата Мара втасала" до шопската салата стигнала...
26
0
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Никакъв ЕС за БЮРМ.
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тази държава Македония?Ааа, да, сетих се, българксата провинция, откъсната от България.
24
16
 
2
 
! Отговори
от Битола преди 11 години
е глупи ***,зошто не си го признате дека е наша македонска салата,ви све краднете,све.
23
0
 
15
 
! Отговори
хахахах преди 11 години
На мястото на Божо бих ги заплашил с глинения фалос, но и този отговор ми хареса!
22
0
 
4
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Ами така се прави ,държава - 1. Намираш някой да те признае! То един като те признае и след това другите си викат абе има далавера някаква дай и ние да ги признаем! 2.Къде внимателно къде не започваш да си приписваш исторически личности, в край на сметка ако трябва и до Адам и *** ще се стигне ама рода ще се намери /доказателства/ 3.Хубаво де ама и някоя и друга традицийка трябва да има нали сме от векове, а традицийка без софра как-няма как!!!
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шопската салата е най-надценената салата.И като и настържеш едно сирене от 4лв. килото отгоре, става отврат.
20
0
 
8
 
! Отговори
Драган от Охрид??? преди 11 години
Явно Драган от Охрид след като е открил Хамерика,е оплодил и местните индианчета,както и внесените от ***...така че няма кво да се чудиме как и Майкъл Джексън е Македонец...а в Капитолия сериозно трябва да се замислят да си сменят знамето и да направят шопската салата национално ястие!
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХААХАХ - Браво - веднъж да се изкефя и аз на Божо хахахаха!Сега и в уикипедия трябва да запишем историята на македонската салата хахахаха :):):):)
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шопската салата е с произход... "Балкантурист"!