Любима, най-добре да не работиш!

Все повече майки обаче искат работа на пълно работно време
Обновена: 15 мар 2013 20:59 | 15 мар 2013 20:58,
40
Любима, най-добре да не работиш!
Снимка: архив, Reuters

Работещите майки все по-често искат да работят на пълно работно време, въпреки че 78 процента от бащите предпочитат съпругите им да работят само почасово, а ако може дори и хич да не работят, пише „Дейли мейл“.

37% от бащите смятат, че майките въобще не трябва да работят извън дома, докато 41% са съгласни жените им да работят само почасово като компромис, сочат данните от ново проучване.

Националното изследване във Великобритания обаче констатира голяма пропаст между работещите майки, които казват, че биха искали да работят на пълно работно време, и процента на жените, които искат да си останат вкъщи.

Почти 40 процента от жените казват, че за тях би било иделано, ако работят на пълно работно време – сравнено само с 21 процента, които са мислили по същия начин през 2009 година.

За сравнение, само 11 процента от работещите жени биха предпочели да си останат вкъщи с децата си. През 2009 година около 19 процента от жените нямали нищо против да си стоят вкъщи, вместо да работят.

В анкетата са участвали 2511 жени. Една от основните причини, поради които обаче жените искат да работят на пълно работно време, не е заради амбиции за кариера, а по-скоро поради финансови причини.

Половината от  жените, които споделят, че не се справят с финансовата ситуация и със скъпия начин на живот, казват, че работата на пълно работно време е най-добрият вариант за тях. Само 31 процента от жените, които живеят добре, смятат, че работа на пълно работно време е най-добрата ситуация.

„Така е по-добре за мен и семейството ми. Когато работя на пълно работно време, успявам да се справям със сметките, а и се наслаждаваме на по-висок стандарт на живот. Затова е необходимо да имаме доходи както от мъжа, така и от жената в семейството“, смята 34-годишната Мелъди Армстронг от Хемптън.

Тя и съпругът й имат 6 деца – едното вече е в колеж, а последното е бебе. Мелъди казва, че компанията й дава възможност да работи и от вкъщи, когато се налага.

Повечето майки в анкетата изразили пълна увереност като родители. Почти три четвърти от майките на непълнолетни деца смятат, че се справят отлично с възпитанието  на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: майкаработно време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам какво имате предвид с 'да ти отреже ръцете', но формат, в който жената чака мъжът да й 'дава' или 'разрешава' говори единствено за насилствено наложена или съзнателно избрана икономическа зависимост /ако жената иска да работи,какво значи 'да не ти дава'?!/ или за отживял модел на семейство, е което жената е икономка и детегеледачка на изхранване...
13
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой ще си използва детето като оправдание за липсата на елементарна амбиция за кариерно развитие... ОК. Всеки сам избира модела, който ще предаде като пример на наследниците си. Аз искам детето ми да вижда майка,която напредва в работата, чувства се реализирана личност, справя се с основните домакински задължения и прекарва свободното си време отдадена на малкото съкровище :) Не се асоциализира между печката и метлата и не чака на мъжа си за 5 лв. в джоба като ученичка :)
12
17
 
24
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Много елементарно мислене.Така и не разбрах защо много от другите жени приемат работата като единствен начин за реализация.Възпитанието на едно дете е много по-важно от това да се фръцкаш в офис и да демонстрираш каква успяла жена си.Наистина детето се възпитава от двама,но по различен начин,общуването с майката е едно,а с бащата друго;това е естествено и майката да има по-водеща роля в началото и каква по-добра резлизация може да има!Ако бащата изкарва достатъчно, по-добре майката да не работи
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Любимият най-добре да си запази подобни съвети за себе си. Всички знаем какво става с финансово зависимите жени, чакащи на благоволението на мъж. Освен това бащите са отговорни за отглеждането и възпитанието, колкото и майките.
10
2
 
36
 
! Отговори
Данчето преди 11 години
Дете се създава от двама.Възпитава от двамата.А това в статията е гледната точка на мъж егоист.
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
az sam za iskam da si stoq v kashti i toi da me gleda
8
4
 
16
 
! Отговори
gtf преди 11 години
а тук колко хора могат да си позволят да гледат 2 деца, ако единия родител не работи ? Топим се, като нация. Анонимен 7 една работа може да се върши 5 дена - може да се свърши и за 7 часа, щом е преценил работодсателч, че служителя е полезен ти немаш думата.
7
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно е да искат друго е да могат, в службата имаме две такива "амбициозни" майки с по три деца дето си мислят, че работят, а на практика те само си губят времето и нашето - идват в 10,30 най - рано заради децата, че трябвали да ги разкарват по училища и децки градини. После на обед айде пак час и половина на някъде с извинения за децата и естествено си тръгват пак по - рано заради децата. Всичко на всичко им се събира по 4-5 часа престой във фирмата и само се оплакват, ами не става така.
6
8
 
29
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
изобщо не си наред-домашното е един от каналите,ако не го възпиташ в къщи и не му дадеш основите върху какво ,ще се надгражда,като съм стояла в къщи 5 год. да си гледам децата е не съм умряла и съм била много по-млада от сегашните презрели ***,ако трябваше пак да избирам изобщо нямаше да работя и кво като работех и тичах като луда и пропуснах толкова мигове от детството на децата ми -за какво за 165лв.пенсия-чудя се толкова много пари как да ги похарча
5
3
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Темата е за работещите майки. Или най-добре да ги коментираме, като коментираме бащите.
4
0
 
50
 
! Отговори
балсамико преди 11 години
Каква новина , какво искали британките. Мен никой не ме пита как искам аз , не 8 ами 18 часа да работя за шефа пак не стига. А пари какви пари, ако може за удоволствие да работя и без пари ще е най-добре. А децата , какви деца- какви притеснения, какви отсъствия , ако отсъствам после ми го връща тъпкано. Британките имат право на избор а тук в БГ не съм дори човек, тук едва оцелявам, камо ли да имам право на избор - почасово , работа от вкъщи , дрън дрън
3
3
 
28
 
! Отговори
номер 1 преди 11 години
Принципно възпитанието тече по много канали, домашният е само част от тях.
2
7
 
58
 
! Отговори
Аз преди 11 години
А защо според Вас възпитанието е работа само на майките? Или това е удобно извинение за бащите да си бият камшика и, както се е превърнало в традиция в България, да си веят оная работа?
1
26
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как се справят с възпитанието на децата работещите майки си личи по съвремнните чалга мутанти.Няма две мнения по въпроса - отлично се справят.