С какво ни помага и как ни вреди Google Street View

Прави ли ни зависими услугата?
30 мар 2013 18:05,
72
С какво ни помага и как ни вреди Google Street View
Айфеловата кула в Париж Снимка: Google Street View

Автомобилите на Google Street View пропътуваха милиони километри, заснемайки улици и пейзажи от 39 страни. И докато повечето хора използват тази 3D карта, за да погледнат местата, където вече са били, други предпочитат да разгледат и останалия свят. Дали пък Google Street View не променя погледа ни към света, пита BBC.

Плъзнете и поставете малкото оранжево човече върху картата на улицата, където живеете, и ще имате възможността да разгледате всеки един детайл по нея, та дори и собствения си дом. Преместете човечето по-нататък и може да видите магазина, откъдето си купувате мляко, или бара, където пиете бира. А защо не и лицата на един-двама съседи – като разбира се, техните лица са леко замъглени с идеята да останат анонимни.

Автомобилите на Google Street View вече са пропътували 65% от улиците на Великобритания, включително и Шетландските острови и остров Уайт. Интериорите на много музеи, катедрали и дори магазини също могат да бъдат проучени.

И още - затрупаните със сняг градчета в отдалечения норвежки остров Шпицберген и крайбрежния град Блъф в най-южната част на Нова Зеландия - това са места, които можете да разгледате подробно, без дори да сте ги посетили лично.

И въпреки че проектът на Google не успя да спечели всеки - все пак 250 хиляди домакинства помолиха домовете им да бъдат пикселизирани - планът е да се продължи с добавянето на места. А Google признава, че с удоволствие би направила такава карта и на Китай.

Но освен предоставянето на възможността да поразгледаме тук-там, дали Google Street View не променя и начина, по който живеят хората?

Това намеква Джон Хаас - преподавател в Северозападния университет в Илинойс, който „не харесва изненадите“. Преди да замине на работно посещение в Париж, той прекарал няколко вечери в Google Street View с цел да поразгледа улиците на френската столица, както и да опознае добре района около хотела, където ще отседне.

„Ние сме на около 4 или 5 пресечки от Айфеловата кула - мога да ви начертая пътя дори. Мога да ви кажа къде има кафета, ресторанти и магазини“, казва той. Преди да се появи Google Street View, Джон Хаас просто би отворил един пътеводител, за да си набави необходимата информация, но едва ли би получил толкова обстойна информация. Да разгледаш хотела отвътре, да видиш какви хора има в съответния град - това виртуално изживяване няма как да се получи по книга.

„Google Street View определено променя начина, по който подхождам преди пътуване. Така елиминирам несигурността и неизвестносттта. Веднъж приятел ме покани на вечеря у дома. И преди да тръгна, разгледах за паркоместа около къщата му. Разбира се, чрез  Google Street View”, споделя преподавателят.

Други потребители подчертават възможността да надникнат около къщата на свой приятел или колега, шанса да посетиш местата, където си бил като дете, или шанса да проучиш хубавите заведения.

По-малко щастливи са тези хора, чиито къщи са заснети с контейнерите за боклук отпред или пък непосредствено преди пребоядисване на одрасканата стара гаражна врата.

Други хора пък ползват Google Street View в търсенето на нов дом. Те проучват квартала, къщите, съседите.

„Първо видяхме една страхотна къща в сайт за недвижими имоти. Но когато я видяхме в Google Street View, се оказа, че тя се намира на шумна главна улица в редица от къщи в окаяно състояние“, споделя Кърт Паркс, който си търси дом.

Макар че има нерешени въпроси относно неприкосновеността на личния живот, Google Street View набира все по-голяма скорост. Хората разчитат на това приложение. Те изживяват истинския свят през един монитор.

Но не всеки е убеден, че напредъкът на Google Street View носи позитиви. По думите на д-р Александър Джон Бриджър - преподавател по психология в Университета в Хадърсфийлд, използването на Google Street View може да се окаже дори вредно - потребителите могат да объркат реалното с виртуалното пространство.

„Те си казват: 'Трябва да стигна от точка А до точка Б и друго не ме интересува'. Това ги кара да мислят и да действат съвсем рутинно. А това поведение се пренася и в другите сфери от техния живот“, смята д-р Бриджър.

Той смята още, че това пречи на потребителя да се справя сам в една реална среда, тъй като свиква на механичните действия. И ако отиде на дадено място, което поради някакви причини не прилича на това, което е видял в Google Street View, е възможно съответният потребител да изпадне в паника, че не може да се ориентира.

Да пристигнеш някъде и да разчиташ на собствените си сетива или на общуването си с непознати, за да се ориентираш, може да бъде много по-вълнуващо и полезно“, обобщава преподавателят по психология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: пътуванекарта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
1
 
! Отговори
До номер 50 преди 11 години
Пхахаахах ПУМЯР паркирЪл.
49
6
 
4
 
! Отговори
martony преди 11 години
Хаха, клюкарката google.Търсих си една част по окачването за колата на село и намерих една единствена такава кола във Варна, но собственика не ми каза къде се намира точно за да не си я взема сам. Но след 15 минути в Google я намерих! (понеже беше на трупчета). Хахаха
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
коя квалификация се ползва от стрийт вюто, обясни като си толкова отворен. Аз пък като всеки виртуален турист разглеждам картинки, не броя етажи и пране
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Лондон и Париж е вечна пролет нали 54. И на какво ще попречат разлистените дървена, няма да можем да видим някоя кръпка, прозорче или ламба, то е ясно че е тенденциозно, да не кажа обидно.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да България е представена отвратително.Планината е есента а зимата лятото е снимано.Предполагам слу4айно се е полу4ило така.Словения,Испания,Италия са снимани лятото а много зимни курорти зимата.Дано да го оправят и у нас това. Ще се радвам ако го направят.Харесвам това пътешествие.
45
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"***" от пума ли произлиза?
44
23
 
11
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
аахаха жалките пумяри ми изтриха коментара който бешеСега може да видите Сидни където живея и да видите къде гугъл ме е снимал как неправилно съм паркиръл на Milson RdАХАХА ПУМЯРИ триещи коментари. Чд ли ви е? никога няма да помиришете западна европа такава каквато беше когато живех там още по малко Сидни или нещо от рая тук.. жалки сте буахахаха
43
2
 
8
 
! Отговори
plamenn преди 11 години
koito ne mu dopada da ne polzva yoslygata na google /az e namiram za super mnogo e dobra
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До simeon.mihaylov: Много ясно, нали *** откраднаха и Гугъл... :D
41
2
 
13
 
! Отговори
simeon.mihaylov преди 11 години
Преди малко се опитах да намеря едно от местата, на които съм живял, и се оказа, че Гугъл имат доста по-детайлна информация за Максуда във Варна, отколкото за кварталите в Атлантик Сити... Чудя се, защо.
40
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен услугата е в полза, ако някой не иска да я ползва, ми просто да не отваря сайта, *** ***. Хубаво е, когато имаш нужда от нещо, да го има. Когато нямаш нужда от това нещо, въпреки, че го има, МИ НЕ ВЛИЗАЙ ТАМ И ВСЕ ЕДНО ГО НЯМА! Неандерталци!
39
5
 
14
 
! Отговори
фреш преди 11 години
Преди 2-3г. прескочих до Рим .от хотела си взех влак до ЖП -гарата, пеша обиколих забележителностите и се вьрнах оратно -без да питам никого , без да се загубя и без да го е имало гугьл клюкарника.....просто си отваряите очите
38
7
 
30
 
! Отговори
емиграция преди 11 години
Всички, които псувате по GSV, сте си нищо повече от едни дребни душици, въплътили в себе си всичката комплексарщина и простотия, която ни е докарала до сегашното ни мизерно положение. Заслужаваме си съдбата за съжаление. Това си е една страхотна услуга, която помага когато плануваш пътуване и ти позволява да се разходиш из места, които никога иначе не би посетил.
37
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кой им е дал да снимат посолства?? Абсолютно е забранено!! Редно е да ги съдиме!
36
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Планът Ран-ът в действие!!! Каква е тая щуротия? Искат да пренасочат туристите и да ни се подиграват! БГ не са кофите за ***, а традиционната гостоприемнот на българина и традициите ни!
35
19
 
7
 
! Отговори
G. преди 11 години
А мен някой пита ли ме дали искам да ми снимат дома или мен, или колата ми?:)
34
0
 
31
 
! Отговори
The Punisher преди 11 години
Не мога да разбера защо трябва да търсим причината за ***, в която живеем. Причината е в нас. Друг е въпроса, че доста хора (тези, които не са пътували из БГ) изведнъж осъзнаха как изглежда наистина нашата държава и им стана тъпо.
33
1
 
21
 
! Отговори
.I. преди 11 години
Тази статия е ***. Много си е полезен GSV даже. Когато пътувахме от Русе до Букурещ есента с жена ми, тя беше доста учудена когато на някои места по пътя "предвиждах" разни опасности - не указани със знаци кръгови, дупките на моста на Арджеш и т.н. Всъщност преди това аз го бях преминал виртуално с GSV и пътят ми беше "познат".
32
6
 
26
 
! Отговори
Мерси стрийт вю преди 11 години
Нарочно са избрали да снимат по това време, за да може всичко да се вижда до най-малка подробност, ако бяха се разлистили дърветата само щяха да попречат на идеята. За разлика от онези страни...
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приятелката на брат ми е чужденка. Много искаше да дойде в България, и все още иска де, но не знам в каква степен, защото след като видяла града, в който живеем възкликнала "Тоя град е *аси трагедията!" Била много учудена да види неизмазани къщи и павирани улици.