Шампанското е полезно за паметта

Търсят се доброволци над 65 години за 3-годишен експеримент
Обновена: 5 май 2013 17:00 | 5 май 2013 16:56,
10
Шампанското е полезно за паметта
Снимка: Архив Ройтерс

Шампанското е полезно за здравето, като то може да бъде използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер. Това твърдят британски учени, цитирани от местния вестник Daily Mail.

Екипът на проф. Джеръми Спенсър от университета в Рединг за пръв път научно е доказал ползата от пенливото вино за здравето на хората и за подобряване на пространствената им памет.

Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним по-добре? Според проф. Спенсър това е фенолната киселина. Той съветва всички хора, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично.

"Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст, докато се достигнат 80 години, изтъква ученият. Тя води до постепенен упадък на умствените способности на пациента и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре", посочва професорът.

Вестникът припомня, че една трета от британците на възраст над 65 години развиват деменция.

Около 80% от шампанското по света е приготвено от два сорта черно грозде - пино ноар и пино мьоние, комбинирано с бял сорт шардоне.

Екипът на проф. Спенсър констатирал драстично подобрение на пространствената памет след консумация на шампанско. Тази памет ни помага да разпознаваме околната среда и да намираме пътя до дома.

Учените от университета в Рединг провели опити с плъхове, но те са сигурни, че шампанското въздейства по същия начин и върху хората. Екипът давал на опитните животни шампанско, примесено в храната им в продължение на шест седмици.

Всеки плъх имал възможност да се придвижи в лабиринт, докато си намери любимото лакомство. 5 минути по-късно опитът бил повторен, за да се види дали гризачът е запомнил своя маршрута си. Без шампанско плъховете регистрирали 50-процентна успеваемост при запаметяването на пътя си, а когато им било давано шампанско, процентът скачал на 70.

В организмите на опитните животни след редовна консумация на пенливото вино било констатирано 200-процентно увеличение на протеините, играещи важна роля в определянето на ефективната памет. Това станало само след 6 седмици прием.

При хората този процес ще отнеме 3 години, предполагат учените.

Сега екипът от Рединг търси доброволци на възраст над 65 години, които да се включат в експеримент с шампанско, който ще трае 36 месеца, пише вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SHAMPANSKO????????' GAZIRANA PODSLADENA ALKOXOLNA NAPITKA-- KOIATO NE STAVA NITO ZA PIENE NITO ZA NAPIVANE POSLEDITSITE VSI4KI GI ZNAEM LOSH MAXMURLUK I OSTRI BOLKI V GLAVATA
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това важи ли за шампанско от 3,20, на промоция, приготвено от спирт?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а виното за сърцето, ракията за жибурене, бирата за косъма. Абе най-добре да станем алкохолици, ако искаме да живеем здравослосно. А и Господ ще ни пази. :D
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе пийте си винце, кви са тия лиготии, виното засилва и паметта и други неща:))...
3
0
 
3
 
! Отговори
abvlado преди 10 години
полезно, че полезно, ама чак сега, когато нямам памет
2
0
 
8
 
! Отговори
чичо преди 10 години
Доброволец съм, но за шампанско непроизведено в БГ!!!
1
6
 
19
 
! Отговори
Додо преди 10 години
Абсолютно сигурно е, че шампанското засилва паметта! Аз лично пих шампанско на нова година преди 15 години и още си спомням тази отврат.

Спонсорирани публикации