Роботи пчели ще опрашват растенията

Учени мъдрят как да комуникират помежду си умните машинки
15 юли 2013 20:12, Красимир Ангелов
25
Роботи пчели ще опрашват растенията
Снимка: Reuters

Изкуствени насекоми ще могат да опрашват растенията след време, планират учени от Харвардския университет и биолози от Североизточния университет в Бостън.

В рамките на лансирания през 2009 г. проект RoboBee вече летяха пчели роботи с размах на крилете 3 сантиметра. Крилете са задвижвани от "мускул", създаден от пиезоелектрични материали, които се деформират под въздействието на известно електрическо напрежение.

Преди обаче пчели роботи да полетят из полята, учените ще трябва да се справят с няколко сериозни предизвикателства. Едно от тях е свързано със захранването на изкуствените насекоми с енергия. За целта учените работят над създаване на миниатюрни батерии.

Друго сериозно предизвикателство е разработването на система за навигация и разпознаване, съобразена с онова, което вижда летяща пчела.

Освен това учените ще трябва да осигурят и начин за комуникация между пчелите роботи, което да подобри тяхното сътрудничество.

Планира се програмният език Karma да посочи на всяка пчела робот новата зона за опрашване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: пчелиучени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
42
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Тъжно,унищожаваме природата и създаваме машини да я заместват.Ако някой унищожи нас хората и създаде машини на наше место,добре ли ще ни е ?
1
5
 
50
 
! Отговори
Йоана преди 10 години
Това е извратено! Убиваме това, което природата е създала и го заместваме с машини! Твърдо ЗА техническото развитие съм, но безразсъдното унищожаване на планетата е много тъжно!