Американците все още предпочитат хартиените книги

В САЩ расте броят на хората, четящи книги на физически носители
17 яну 2014 16:58, Елена Кирилова
0
Американците все още предпочитат хартиените книги
Снимка: архив Ройтерс

Въпреки масовите твърдения, че книгите на хартиен носител биват изместени от дигиталните четива, повечето американци продължават да се радват на четенето по старомодния начин, пише онлайн изданието Mashable.

Според ново изследване на Internet & American Life Project на Pew Research Center около 28% от американците са прочели поне една електронна книга през 2013 г., в сравнение с 23% година по-рано.

В същото време делът на хората, четящи на хартиен носител, също е нараснал. 69% от анкетираните твърдят, че са прочели поне една хартиена книга, в сравнение със 65% през 2012 г.

Нещо повече - почти всички, които четат електронни книги, четат и физически копия. Едва 5% от американците, ползващи електронни книги, през миналата година не са прочели нито една книга на физически носител, а само 4% твърдят, че използват само електронни книги.

Въпреки че очевидно има промяна, изглежда повечето американци не могат да се откажат от старомодните книги на хартия. Това обаче може да се промени с нарастващата популярност на електронни устройства за четене.

Половината население на САЩ в момента притежава подобно устройство или таблет, в сравнение с 46% година по-рано, показва изследването. Тенденцията е този дял да продължи да нараства.

Повечето електронни книги в момента все още се четат на специални устройства, но все повече хора се обръщат към таблетите и дори мобилните телефони. Може би именно тези две устройства ще са бъдещето на пазара на дигитални книги на фона на нарастващата им популярност сред американските потребители, твърдят експертите. 

Още новини за електронните книги можете да откриете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари