Защо Световното по футбол не трябва да бъде в Катар

Държавата ще е домакин през 2022 г.
Обновена: 22 апр 2014 16:11 | 22 апр 2014 16:07,
24
Защо Световното по футбол не трябва да бъде в Катар
Снимка: Reuters

Решението Катар да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. срещна скептицизъм, пише "Бизнес инсайдър". Липсата на футболни съоръжения и традиция на този спорт в страната, както и проблемът с човешките права и корупцията, правят държавата най-противоречивия домакин на световно първенство.

Почти четири години след като стана ясно, че именно Катар ще бъде домакин на Мондиала, тези проблеми не просто не са разрешени, а изглежда, че се задълбочават.

Международен профсъюз съобщава, че 1200 имигранти от Индия и Непал са починали в Катар, след като през 2010 г. стана ясно, че държавата ще е домакин на Световното през 2020 г. Катар и ФИФА наскоро подписаха нов договор, свързан с човешките права, целящ да се справи с негативната тенденция. Ако нищо не се промени в тази посока, прогнозата е, че 4000 души, занимаващи се със строителството на новите спортни съоръжения, ще намерят смъртта си в Катар.

Британският "Гардиън" публикува обстойна публикация, разказваща за експлоатацията на непалски работници в Катар. В него става ясно, че на работниците не им се плаща; работят в горещините без вода; живеят в мизерни лагери; паспортите са задържани от работодателите, за да не могат да напуснат държавата. Само в периода юни-август 2013 г. са починали 44 работници.

Проблемите, свързани с корупционни практики, също са доста сериозни. Съобщава се за 10-годишна дъщеря на длъжностно лице във ФИФА, получаваща по 3,4 млн. долара годишно, защото баща й дал глас за Катар. Такъв е случаят и с Джак Уорнър, друго длъжностно лице от ФИФА. През 2011 г. беше разпространен телефонен разговор, в който Уорнън договаряше подкуп, който трябва да получи, за да гласува "за" кандидатурата на Катар.

Друг проблем е жегата. Летните температури в Катар достигат до 50 градуса по Целзий. Това означава, че Световното първенство по футбол ще се проведе най-вероятно през зимата, което би било прецедент в историята на спорта.

Световното първенство в Катар се очертава да бъде най-скъпото спортно събитие в историята. То ще струва повече дори от Зимната олимпиада в Сочи. По предварителни прогнози Световното ще струва 200 млрд. долара, което е четири пъти повече от Сочи. Всъщност към момента няма нито един стадион в Катар. Дори градовете, които ще са домакини на първенството, все още не съществуват.

При представянето на проектите за първенството Катар обещаха стадион от нова ера. Той трябваше да има уникална климатична система, която да позволи да се играе дори и през лятото. Веднага след като търгът беше спечелен, от фирмата обявиха, че такъв стадион всъщност не може да се направи, тъй като е твърде скъп и би навредил сериозно на околната среда.

По този начин остава вече споменатият вариант първенството да се играе през зимата. Тогава обаче се играят по-голямата част от клубните първенства.

Главоболия ще имат и от ФИФА, които ще трябва да предоговарят телевизионните права. Така например телевизионният гигант FOX е платил за следващите две Световни първенства 425 млн. долара при договорка, че първенствата са през лятото и няма да съвпаднат с мачовете от Националната футболна лига.

Проблеми ще имат и хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Мюсюлманската държава има стриктна антигей политика. Затова и президентът на ФИФА Сеп Блатер посъветва хомосексуалистите, които ще посетят Световното, да избягват явна демонстрация.

Традиционните футболни забавления, като пиенето на бира по време на мач, също ще са възпрепятствани. В Доха има само определени барове и хотели, където продажбата на алкохол е разрешена. Но дори и там консумацията на публични места е забранена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има общности, които трябва да изминат дълъг път в еволюцията.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След това, което направиха по време на Сочи, вече хората и на световните не вярват. Изложиха се, защото още в Древна Гърция всякакви конфликти са спирали по време на олимпиадите. Това показва култура.
16
4
 
10
 
! Отговори
Браво преди 10 години
Браво на ФИФА,Остава да решат за 2018 - Русия, в Сибир през зимата на -50 да го проведат и са квит с Катар 2022, лятото, на +50.
15
2
 
32
 
! Отговори
Извод преди 10 години
Това е само един от ярките примери как човешката алчност ще затрие света.Тия от ФИФА и за Марс биха гласували, ако има кой да им даде марсиански долари...
14
3
 
14
 
! Отговори
IDEA преди 10 години
Предлагам да се направи в Крим. Хем е актуално, хем климатът е добър, а и Сочи е наблизо:)
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 14Ако е зимата, ще трябва да минеш на вино :-)))
12
3
 
24
 
! Отговори
Вие питате преди 10 години
Вие питате, какво е това: "филтрационно-проверовъчни мероприятия" и ние ви отговаряме. В братски Катар, където през 2022 ще се проведе световното първенство по футбол, всички участници и гости на първенството от мъжки пол, подлежат още на летището на медицински преглед. Този преглед включва и телесна визитация. Т.е. бъркат ти с пръст в ***. Ако докторът реши, че преглеждания е хомосексуален, го осъждат на 5 години затвор. Плюс бонус от 50 удара на голо.
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А сега питайте организаторите защо първенството ще е в Катар въпреки всичко изброено- заради пари.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дреме ми на сайдера къде ще бъде.аз пия бира.
9
1
 
19
 
! Отговори
iii преди 10 години
Ако Световното в Катар е през лятото, шансовете ни да играем там се увеличават - доста големи отбори ще играят симулативно.
8
2
 
12
 
! Отговори
EU Акбар преди 10 години
Международен профсъюз съобщава, че 1200 имигранти от Индия и Непал са починали в Катар, след като през 2010 г. стана ясно, че държавата ще е домакин на Световното през 2020 г. ________Тия и жените още си пребиват с камъни ако са шавливи !Тя арабската лига си изтегли от там дипломацията защото винансират мюсюлмански братя
7
2
 
13
 
! Отговори
UFSY преди 10 години
A, не, световно в Катар само след гей прарад пред двореца на шейха, за да е на хаирлия и една арабска пролет да заформят... че там алкохолеца е забранен навън...
6
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ислямски страни като цяло не трябва да се провежда каквото и да е първенство
5
6
 
9
 
! Отговори
една причина преди 10 години
Едва ли грижите за хората са зад главните мотиви на хора,иначе подкрепящи да речем бомбардировката над Либия,просперираща страна ( и за работещи имигранти)и изтрита от картата..ЕДИНСТВЕНАТА причина е,че Катар подкрепя Мюсулманското братство и това е против интересите на ционо уахабизма.
4
11
 
5
 
! Отговори
аха преди 10 години
То яко беше лошо САЩ досега да се намесили и да са въвели демокрация и човешки права :)
3
2
 
56
 
! Отговори
а преди 10 години
Защо не се разследва как Катар спечели това домакинство? Това смърди на яка корупция...
2
2
 
60
 
! Отговори
истината преди 10 години
Ами да направят и зимна олимпиада !! Добре ,че е този нефт ,защото щяха да доят камили ,но и това време скоро ще дойде !!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На калпавия икономист гейовете да му помагат.