"Мона Лиза" е първата 3D картина

Учените не са сигурни дали ефектът е съзнателен или случаен
Обновена: 7 май 2014 11:23 | 7 май 2014 11:23,
3
"Мона Лиза" е първата 3D картина
Снимка: Reuters

Леонардо да Винчи е пионер на триизмерното изкуство, твърдят германски изкуствоведи, цитирани от в. "Дейли мейл".

Ренесансовият гений е направил две почти идентични версии на най-известната си картина "Мона Лиза". Гледани една до друга, те създават впечатление за дълбочина. Ефектът е подобен на наслаганите образи, които сега се използват за създаване на триизмерност при картините.

Теорията е на Клаус-Кристиан Карбон и Вера Хеслингер. Тя е изградена след като беше доказано през 2012 г., че картина приличаща много на известната "Мона Лиза", е нарисувана от самия Леонардо, а не от негов ученик, както се смяташе.

Учените анализираха творбата, наречена "Мона Лиза от Прадо" в музея Прадо в Мадрид, както и известния портрет в Лувъра в Париж. Те откриха леко изместване в перспективата между двете творби, като художникът ги е създал от различни гледни точки.

Разликата в разстоянието е около 6.9 см хоризонтално - подобно на разстоянието между човешките очи. Това се вижда особено ясно при лявата облегалка на ръката на стола, на който седи Мона Лиза. На картината в музея Прадо краят му се вижда, но не и на тази в Лувъра.

Учените са използвали анаглифни очила, с които да комбинират портретите. Експериментът потвърждава хипотезата им. Те обаче признават, че е невъзможно да се каже със сигурност дали ефектът е съзнателен или случаен.

Освен с живописните си шедьоври Леонардо да Винчи е известен и с трудовете си в областта на анатомията, геологията, математиката, механиката. Той е и всепризнат изобретател.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Напрао гении преди 9 години
"Леонардо да Винчи е пионер на триизмерното изкуство, твърдят германски изкуствоведи, цитирани от в. "Дейли мейл".""Тия журналисти *** ли са или на *** се правят. Естественно че ако гледа оригинала и го прерисува под друг ъгъл като картина то тогава двете картини сложена една до друга или по-точно наложени една над друга ще изглеждат като триизмерн гледка.Елементарна логика за всеки разбиращ поне малко от 3D и преспектива.Дори обикновен оператор на камера би го разбрал. Ашкулсум искуствоведи
1
0
 
3
 
! Отговори
Шифъра преди 9 години
Аз за картините му съм виждал и други скрити в тях неща-например като се съединят две половини, едната обърната наопаки от някой негови картини, на картината се появява друга личност.