В хамбургерите има едва 2% месо

Учени анализирали какви тъкани има в него
24 юли 2014 11:27,
22
В хамбургерите има едва 2% месо
Снимка: Reuters

За приготвянето на хамбургерите в САЩ всеки час се убиват по повече от 4000 крави. Американците изяждат по около 5 милиарда хамбургера на година. Тези огромни мащаби се отразяват на качеството на продукта, съобщи сайтът на "Уърлд обзървър".

Изследователите са пожелали да установят доколко вярно е твърдението, че хамбургерите се състоят основно от месо. С помощта на хистологични методи са били тествани продуктите, предлагани от 8 популярни вериги за бързо хранене. Изчислено е било количеството вода в бургерите, а след това под микроскоп са били анализирани типовете тъкани, от които се състоят.

Допълнително е бил извършен тест за наличието на мозъчна тъкан.

Проучването е показало, че средно 50 на сто от хамбургерите се състоят от вода. Съдържанието на месо в тях варира от 2,1 до 14,8%. Освен самото месо (скелетна мускулна тъкан), в бургерите са открити съединителна тъкан, кръвоносни съдове, периферни нерви, мастна тъкан, растителни материали, хрущяли и кости. Мозъчна тъкан не е била намерена в нито един от 8-те образци.

Някои от хамбургерите са били заразени с вътреклетъчни паразити, със саркоцисти. Саркоцистозата възниква при животните при употребата на храна, върху която са попаднали заразени фекалии. Саркоцистозата се предава и на човека. За да бъдат избегнати нежеланите последици за организма, специалистите съветват да не се яде недостатъчно добре изпечено месо.

Любителите на кървавите телешки стекове трябва да са убедени, че месото се доставя от органични ферми, където животните се извеждат на естествени пасища и се хранят с трева.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 17Да, помня. Е, и? Сега пак е така. Тройка кебапчета ми излизат малко повече от левче.А преди си купувах тройка с гарнитура и ми излизаше около левче.Разлика няма. А, има! Тогава бях ученик, но моите родители като инженери висшисти получаваха около 200 лв. месечно. Сега заплатите са в пъти повече, някои стигат до 2000 лв.Така че да, прав си - сега е много по-евтино и по-хубаво!
15
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Забелязали ли сте ,като си поръчате хамбургер,откъде ви вадят кюфтето,пържолата ами от фзизера,дето стояло няколко дена и го бутат умело в питката и от там в микровелето.Като го ядеш мирише на застояли продукти.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Перфектната реклама за Макшит у нас:Вземете само от нас, новото промоционално меню- Кока Кола Зиро с 0 калории и Биг Мак с 0% месо.
13
3
 
18
 
! Отговори
сова преди 9 години
Някой спомняли си че по на пред на всяка улица имаше по няколко закусвални. Влизаш наредени кюфтета, кебапчета, карначета, шкембе чорба, всякакви супи и манджи и всичко от месо,а и десерти колкото щеш и за лев, два можеше да се нахраниш до в пръсване. Сега за един хамбургер от питка колкото кюфте с нарязано зеле домати майонеза, кетчуп и нещо приличащо на кюфте ги искат 4-5 лева.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Друга интересна добавка е оцветителя кармин. Приготвя се от специален вид насекоми. Има го в 90% от колбасите и може би каймите в родния ни пазар. Ха честито.
11
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 9 години
До друг българинЕ621, Мононатриев глутамат се казва; По изследвания на някои определени учени, се води, че не е вредно, но може ли да им вярваме; аз лично видя ли продукт, който да съдържа такъв подобрител и не го купувам.Айде и със здраве!
10
3
 
14
 
! Отговори
друг българин преди 9 години
Има ясно установена причина, защо ти се пълни устата със слюнка... Добавят в рецептите подобрител( вид наркотик), който дава усещане на мозък, че организма ти се нуждае от тази храна, което автоматично започва да пълни устата ти със слюнка в очакване да храносмила. Защо само при мисълта за Макдоналдс се случва? Като се сетиш за зелето на баба ти няма такива позиви? Защото си/ сме дрогирани от братята американци!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е защо тогава твърдят, че от хамбургерите се дебелее, то вода.
8
3
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
До НаблюдателА когато наричаш един лидер ***, а смяташ за умен този който не само че не може да направи нищо но и води страната до катастрофа, това слага край на спора кой е ***.
7
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А когато си атакист си толкова ***, че не е нужно да ти слагат каквото и да е в храната, защото няма как да станеш по-***.
6
4
 
9
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
А Дубрутру за бургерите в американските вериги. Сигурно слагат и вещества в тях които да правят хората *** за да бъдат управлявани лесно.
5
2
 
13
 
! Отговори
Makdonald преди 9 години
Ама то и месо ли трябвало да има , интересно .........
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В хамбургерите има всичко друго, но не и месо. Впрочем в любимите ни колбаси също. Познавам човек работил в завод за колбаси и след като започна работа там стана вегетарианец!!! Каза, че е добре, че не знаем какви неща слагат в салама.
3
1
 
33
 
! Отговори
! преди 9 години
Проблемът не е че не можем да изхранем бедните, проблемът е че не можем да изхраним богатите !
2
1
 
33
 
! Отговори
Бръмчо преди 9 години
Ама ти и кайма ли слагаш? от вица за кебапчийниците...
1
6
 
31
 
! Отговори
... преди 9 години
Епа добре е въобще има месо значи! В следващите години се очаква месото в хамбургерите да намалее до 0.4-0.5% като тенденцията при местните хамбургери е този процент да достигне 0. :)

Спонсорирани публикации