Всекидневните разходки помагат в борбата срещу рака

Ходенето пеш с умерено темпо намалява риска от смъртност за пациенти с рак
31 авг 2014 17:14, Елка Василева
3
Всекидневните разходки помагат в борбата срещу рака
Снимка: архив, Reuters

Разходка от над километър и половина всеки ден е достатъчна, за да понижи съществено риска от смъртност от рак, пише в.  "Сънди експрес", позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Авторите му от благотворителната организация "Макмилън Кенсър Съпорт" са установили, че ходенето пеш с умерено темпо - със скорост от около 5 километра в час в продължение на 20 минути, намалява риска от смъртност за пациенти с рак на гърдата с 40 процента и за болни от рак на простатата с над 30 процента.

Разходката не само понижава опасността от фатален изход, но и намалява риска от повторна поява на раковите заболявания - 50-минутно ходене пеш намалява с 40 процента вероятността ракът на гърдата да се развие отново и с 50 процента повторното развитие на злокачествено заболяване на простатата.

 "Ползите за здравето от физическата активност са всеизвестни. Настоящото изследване още веднъж напомня, че ходенето пеш може да спасява човешки живот. За пациентите с рак физическата активност не само понижава риска от фатален изход или повторна поява на болестта, но и помага за справянето с някои от неприятните странични ефекти на заболяването като например умора или тревожност", обясняват авторите на проучването.

Специалистите отчитат, че милиони хора с рак не са достатъчно активни физически. За онкоболните са препоръчителни 150 минути физическа активност на седмица - еквивалент на над 10 километра енергични разходки седмично.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ракразходка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ракът е биологично оръжие на запада, в нашия случай и на турците според мен, понеже особено в някои части на страната това заболяване изведнъж стана толкова масово след 89-та.
1
1
 
2
 
! Отговори
Рачо преди 9 години
Дрън-дрън-дрън!!!

Спонсорирани публикации