Ту-144 - гордостта на съветския народ

Историята на самолета, който изпревари "Конкорд"
Обновена: 23 окт 2014 22:59 | 23 окт 2014 19:45, Красимир Ангелов
386

Снимка: back-in-ussr

Когато говорим за важни дати в гражданската авиация, 31 декември 1968 година безспорно е ден, който историята няма да забрави. Последният ден на годината, белязана от кървавото потушаване на Пражката пролет, бележи първия полет на Туполев-144 - първия в света свръхзвуков пътнически самолет, останал в историята като Ту-144.

Конструиран от конструкторско бюро Туполев, под ръководството на прочутия авиационния конструктор Алексей Туполев, Ту-144 извършва своя полет близо 2 месеца преди западния си „близнак“ - англо-френския "Конкорд".

И не без причина по онова време Ту-144 е определян като „гордостта на съветския народ“.

Напредъкът в развитието на бойните самолети след края на Втората световна война, както и надпреварата между Изтока и Запада, поражда и идеята за създаване на свръхзвуков пътнически самолет.

Съветското правителство публикува концепцията на Ту-144 в статия в изданието на списание "Технологията на въздушният транспорт'" от януари 1962. На 16 юли 1963 г. съветската партийна власт решава да започне проектирането на новото поколение летателно средство, а на 26 юли 1963 г. започва официално работата по Ту-144. Планът предвижда пет самолета да създадени в следващите 4 години, като първият трябва да бъде готов през 1966 година.

Работата в следващите години върви при сериозната конкуренция на създателите на „Конкорд“. По-късно последните дори обвиняват СССР в технически шпионаж, като за доказателство служат и намерени години по-късно технически планове и документация на самолета у съветски шпиони. От СССР обаче категорично отричат обвиненията и отговарят, че сходната цел е довела до сходни резултати – Ту-144 и „Конкорд“.

Така или иначе, в историята съветският самолет остава като първия свръхзвуков самолет. Ту-144 затвърждава името си, след като на 5 юни 1969 година преминава скоростта на звука за първи път,  а на 15 юли същата година става първият пътнически самолет, преминал 2 Мах. За постиженията си летците-изпитатели са удостоени със званието „Герой на Съветския съюз“.

Ту-144 за първи път е показан пред многобройна публика на 21 май 1970 година на авиошоу на летище Шереметиево. От следващото лято самолетът извършва полети за "Аерофлот" от Москва до Прага, Берлин, Варшава и дори до българската столица София. Само че все още пробни и без пътници.

През 1972 г. Ту-144 е демонстриран при авиоизложение в Хановер и Будапеща, а на 3 юни 1973 г. участва и в Парижкото авиоизложение. Тук обаче се случва трагедия – новият самолет катастрофира пред погледа на хиляди зрители, при което загиват екипажът и 9 души на земята.

Причина за катастрофата е твърде рязка маневра, която екипажът на съветската машина е трябвало да направи, за да се избегне сблъсък с изненадващата поява от френски "Мираж". Впоследствие пилотът на "Мираж"-а обяснява пред съда, че просто е искал да снима отблизо Ту-144. Въпреки това остават  съмнения за опит на френските власти да саботират новия свръхзвуков самолет заради конкуренцията му с „Конкорд“. Съдът обаче не открива доказателства за умишлени действия от френска страна.

Независимо от трагедията, създателите на Ту-144 планират да заложат на самолета за пътническите линии и той влиза в експлоатация по редовни пътнически линии през ноември 1977 г.

Високият разход на гориво, някои технически несъвършенства и сериозна авария при изпитателен полет през май 1978 г., водят до преждевременното извеждане на самолета от експлоатация. Последният пътнически полет на Ту-144 е на 1 юни 1978 г., едва по-малко от година след първия. След отмяната на пътническите полети Ту-144 излитал само в качеството си на товарен самолет за изпитателни полети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: самолетТу-144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
2
 
! Отговори
69604 преди 9 години
До АнонименКак какво да не си сляп. Русия загуби всичко на изток от Източна Германия та до самата си граница. И то само за има няма 20 години
185
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"старите работници са най-ценени на запад защото са с най-много опит"...Льольо, на запад технологите сега позволяват да се произвежда евтино с нискокфалифицирана работан ръка, има различни методи за project management които оптимират human resource и всичко се прави с евтина работна ръка или се аутсорсва. Кой ще ти държи някой си опит да се прави на важен, това са само 5%. След 40 години останеш ли без работа нямаш шанс, до живот безработен или макдоналсдс или продавач за да си плащаш сметките
184
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 238 от славянинсубсидиите са по-малки обаче и вноските от българия към ЕС са също по-малки. само защото си член не означава че погачата ше се дели на равно. земеделието в българия рухна заради липсата на добра техника, всичко излиза по-скъпо от това което се внася. как може гръцките домати да са на по-ниска цена, това е пазара. ти като излезеш на да купиш нещо от сергиите не търсиш ли по-ниската цена ?
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До250 какво про руско намери я статията дечко? В съветите не участва само Русия кога ще го разберте това? Кога ще разбереш че в украйна винаги се е говорило руски и ще продъжи да се говори? Какво според теб е загубила русия освен плюнчещите се от запад и щатите пикльовци под влияние на масмедиите които даже не са работна сила?
182
1
 
4
 
! Отговори
21year old преди 9 години
Само спокойно. Не се напрягайте толкова. Сега са други времена. Ако имате време и желание погледнете този сайт sdelanounas.ru(разгледайте обстойно) и после пишете как рашките щели да измрат едва ли не и колко са назад във всички сфери.
181
1
 
1
 
! Отговори
228 ДО славянин преди 9 години
Ха, не, не позна, Законът за ядрената безопасност в ЕС е много по-стар от кандидатурата на България - няма как да е измислен за "унищожаване на конкурент". А и от ЕС нямат тук енергийни интереси, а ако имат е за придобиване, не за унищожаване.По тоя въпрос съм те затапил яко, недей да ми се гърчиш.ОТГОВОРИ НА ОСНОВНИЯ ВЪПРОС, стига се разсейва!
180
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименникой не го интересува колко е богата русия , хората не искат да живеят там. няма значение на колко години си, напротив старите работници са най-ценени на запад защото са с най-много опит и им се дават по-леките работи :)
179
2
 
1
 
! Отговори
228 от славянин преди 9 години
Ха, не, не позна, Законът за ядрената безопасност в ЕС е много по-стар от кандидатурата на България - няма как да е измислен за "унищожаване на конкурент". А и от ЕС нямат тук енергийни интереси, а ако имат е за придобиване, не за унищожаване.По тоя въпрос съм те затапил яко, недей да ми се гърчиш.ОТГОВОРИ НА ОСНОВНИЯ ВЪПРОС, стига се разсейва!
178
4
 
3
 
! Отговори
74580 преди 9 години
Не мога да разбера защо продължават с писането на про-руски статии. Черно на бяло е ясно, че най големия губещ от ситуацията в Украйна е РУСИЯ. Защо? Защото загубиха още една страна от сферата си на влияние, голяма страна, страна която има граница с тях, страна в която е основа РУСИЯ. Поредния огромен и срамен провал за руската дипломация. Мда... никога не са я можели тази дипломация.
177
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младите българи могат да насочват българия по всякакъв път, Русия е най-богатата държава в света, това къде водят младите българи България изобщо не я бърка. Но младите българи имат два проблема: 1) По евроатлантическия път над 60% от тях са безработни и никога няма да имат благата които мечтаят 2) ЕГН-то, младите българи няма да са винаги млади, след 40 вече останеш ли без работа и нямаш шанс, капиталиста иска младо, свежи сили да ми работи, а уморените коне ги убиват, нали така е лафа.
176
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** св мъчат да отричат и оплюят всяко съветско постижение както обикновено. Същите тези *** са бивши комунисти, но чалнати на другата страна сега, защото от там плащат.
175
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименобясни как се "държи" пазар ?ако твоят телефон е по-добър как ще спрат клиента да го купува, как китайците правят всичко на епъл и самсунг и пак бизнеса си върви ?
174
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 228 от славянинпак ти казвам,реакторите са затворени по настояване на гърция. те са от същия тип който гръмна в чернобил.и аз да бях на тяхно място щях да искам същото. става въпрос за безопасност а не унищожаване на икономики.
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"***, има български стоки по чужбината, ако ти произвеждаш нещо качествено, няма сила на света която може да те спре,"...Много си заблиден от пропаганда, американската мечта. Качеството няма голямо значение. Важното е кой държи пазара и патентите. Да допуснем, че малка фирма произведе по нова революционна технолиогия някакъв смартфон който дори и *** прави. Нали се сещаш, че тази фирма ще изгние по съдилищата да води дел които Apple и Самсунг ще почнат срещу нея.
172
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ss do 225има фордове от 65-та година и още вървят, ти ми посочи един москвич който върви от тогава ако изобщо е призвеждан по това време...
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С колко тaктa е
170
5
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Колкото до Т-90, украинският Оплот се оказа по-добър като цена-качество. А ако искате да се посмеете, в Ютюб напишете "Т-90 застрял в грязи".
169
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Румбов държава,където никой не бърза за никъде,да поддържаш свръх бърз самолет е безсмислено-------------- А защо изобщо са се напъвали да го конструират в такъв случай?
168
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 221от славянинчугун, има български стоки по чужбината, ако ти произвеждаш нещо качествено, няма сила на света която може да те спре, а за износа на тока трябва са гърците виновни, кой го интересува в америка дали ще продаваш ток на турция и румъния. правителствата трябва да работят в търсене на пазари а не кой къде вила да си направи. никаква заповед не е имало за унищожаване производства , просто никой не търсеше нашите стоки повече.
167
0
 
3
 
! Отговори
до 227 преди 9 години
много жалко от тука нататака наркотици убиства в училищата, к*и на всеки ъгъл