Коледа не е това, което беше!

Проучване: Празникът губи все повече религиозното си значение
Обновена: 25 дек 2014 21:38 | 25 дек 2014 21:30, Красимир Ангелов
47
Коледа не е това, което беше!
Снимка: Reuters

Коледният празник си остава един от любимите за немците, нотой все повече губи своето религиозно значение, установи анкета, публикувана в сп. "Апотекен умшау" и цитирана от БТА.

78% от жителите на Германия изказват мнението, че рождественските тържества рязко влияят на потреблението, като силно стимулират търговията и продажбите.

За 53 процента от гражданите на Федералната република Коледа означава "няколко почивни дни" вповече, когато не трябва да се ходи на работа и да се учи. 16 процента от участвалите в анкетата пък признали, че празнуват по това време на година единствено заради децата.

В допитването участвали 2 111 души. Въпреки резултатите от проучването, в Германия Коледа си остава един от главните поводи за срещи в широк семеен кръг. Около 80 на сто от немските граждани именно по Коледа се срещат със своите роднини.

Въпреки това около 1,6 милиона германци посрещат самотни този семеен празник. Част от тях го правят абсолютно преднамерено.

Най-популярните подаръци за Коледа сред германците тази година са смартфоните и таблетите. Тенденцията се запазва непроменена вече няколко години.

Тези устройства се оказват под празничната елха в 40 процента от случаите. Тяхна единствена
 конкуренция са конзолите за видеоигри, констатира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е точна,религията бива подменена от наука и технологии
14
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми цяла година ни пълните главите с глупости и проблеми и на Коледа да сме весели и щасливи няма как да стане. Кво да и се радваш на коледа? След 6 дни по-високи сметки...
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да обяснявам като на *** ли? И на 4-ти Май може да бъде нова година - въпросът е да са изминали 365 дни...може и на 8 август да бъде...въпросът е да са изминали 365 дни. Кое не разбрахте, бе? Ааааа...От началото на пролетта тръгвала Нова година? А в ония части на земята където имат само 2 сезона от коя дата да тръгне началото на годината?
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По това време на годината ми става lo6o, но не от плюскане ;) Точно вчера четох някаква статия кое е по-гадно -Коледа или Нова година. Е, не мога да преценя- и двете!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следобедът на един Годжи!Велика! Наздраве, форумци!
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 8 Аз пък предпочитам да си ям пържолите на Нова година в студено време, а не да посрещам нова година в жега и да ям пържени тиквички.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 6 И кой ти е казал, че в един кръг като сезонния календар има начален сезон- пролетта според теб и краен сезон-зима? Кое те наведе на тия мисли?
8
17
 
5
 
! Отговори
факт преди 9 години
Аз пък определям новата година чрез сезоните , не ме интересуват общоприетите норми.Предпочитам да празнувам през пролетта, а не да мръзна като скот през зимата - факт
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 6Нова година може да бъде във всеки ден от годината, бе ***. Новата година не се определя от началото на сезоните , а от момента когато Земята прави пълен кръг около Слънцето-тоест на 365-я ден.
6
13
 
15
 
! Отговори
факт преди 9 години
Също така след по-малко от седмица следва другата чутовна глупост , а именно Нова година, която забележете е наложена да се празнува ПО СРЕДАТА НА ЗИМАТА?Що за малоумщина е това и на овчето стадо не му пука, важното е да се напие.Истинската и реална Нова година е около 22,23 март- т.е. идването на пролеттаСезоните се въртят : Пролет,Лято,Есен,Зима, а не Зима,Пролет,Лято,Есен Поинтересувайте се как и кой е наложил празнуването на нова година на 31 декември
5
0
 
55
 
! Отговори
факт преди 9 години
Коледа , отдавна е загубила значението си след появата на антихристиянският маркетингов продукт на отровната напитка Кока Кола - Дядо Коледа.Целта е напълно постигната , а тя е именно :1.Пълно отклоняване от Христос , чрез Дядо Коледа2.Развиване на брутален материализъм през тези дни - дори и да нямаш пари се чувстваш длъжен да намериш, дори и чрез робски кредити- какво ще си помислят хората за теб , а ??3.Плюскане на корем, затлъстяване и свинщина
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е,ако проучването е проведено в некой турски или арабски квартал може да излезе че това въобще не е празник.Я ги питайте за Курбан байрям?Всъщност на кой му пука?Всъщност то в библията си го пише всички ще знаят,малцина ще обърнат внимание а още по- малко ще заслужат място в Рая.Същата работа като президентските апартаменти на най-скъпите хотели.Всички знаят че ги има ама не всички ги обитават :)
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от 1 до 2Жестоко си прав! Наздраве!
2
4
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ДО 1 РАЗЛИКАТА Е ЧЕ ПРЕДИ 1989 ГЛЕДАЖ ПО 2 ПРАСЕТА СЕГА----000000000
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коледа след 89-та или 25 декември- да заколиш прасето, преди 90-та къде е разликата за българина?