Норвежко шоу пита откъде идват дрехите ни

Отговорът предизвиква плач и сълзи
21 яну 2015 15:45,
47
Норвежко шоу пита откъде идват дрехите ни
Снимка: YouTube

Много е лесно да се изкушиш от модата и никога да не си зададеш въпроса откъде идват всичките тези дрехи. Но какво би станало, ако не просто се запитаме, а и видим как и къде се произвеждат облеклата?

На този въпрос отговаря норвежкото риалити шоу „Суетшоп“, което изпраща три любителки на модата в камбджанската столица Пном Пен, за да живеят в текстилена фабрика заедно с работниците в нея.

Въпреки че домакинът на момичетата работи непосилните 70 часа седмично, той получава около 130 долара месечно. Едно от момичетата в шоуто, Аникен, харчи пет пъти по толкова за дрехите си месечно.

„Не мога да издържа повече“, казва тя във видеото по-долу. „Какъв живот е това“, пита се момичето.

Предаването е наистина стряскащо за норвежкото общество. Шоуто всъщност критикува големите модни марки, както и решенията, които норвежците взимат всеки ден: каква блуза да си купят, в кой ресторант да отидат. Оказва се, че от тези решения зависи съдбата на хиляди хора по целия свят.

Риалити шоуто дава на зрителя напълно нов поглед върху модната индустрия.

Вижте кадри от предаването:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи всъщност, ви казват всичко което си знаете предварително, но не ви казват само -- ОТ КЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ!
36
2
 
10
 
! Отговори
Жмуда преди 9 години
В държави като Камбоджа и Пакистан хората се борят за да си намерят работа в западна компания, където може да се разцепят от работа, но да си докарват по 150-200 долара на месец, което за там са много пари. Алтернативата им е държавен служител или да се гърчат за някоя местна мутра.А иначе голямо развлечение на някои зрители е да си пуснат телевизора и да гледат как, аджеба, в Камбоджа живеели зле. И това обикновено не е лицемерие, а обикновена глупост.
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аве кво става с Брейвик ....
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи не са виновни държавите, които развиват политика заробваща гражданите им и големите корпорации, които прибират печалбата, знаейки, че като изнасят производството в Азия ще плащат мизерни стотинки на хората, но ще спестят много пари, а сме виновни ние, че купуваме. Вече няма евтино и скъпо, всичко се произвежда там, каквото и да купиш все участваш. А тези хора, ако не работят като роби просто измират от глад, защото работа няма.
33
3
 
9
 
! Отговори
аман от лицемери! преди 9 години
Абе лицемери левичарски, що не кажете преди да дойдат западните текстилни фирми там какви са били заплатите и условията на работа при предишния работодател на тия хора - местното оризище!
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименбрей каква думичка научил дедлайн хахах кой ще ти плаща тук в бантустана 130 долара на ден ,а пък в европа това са смешни пари айде не се изхвърляй и не се подигравай на бедните хора защото може да те сполети същата сътба ,а по скоро те е сполетяла щом целодневно киснеш в днес бг !
31
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пффф, китайчето работело 70 часа седмично.Работил съм и по повече за да спазя дедлайн.верно че за по 130$ на ден а не на месец, ама кой как се уреди.
30
2
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Новите модни тенденции навлизат у нас чрез магазините за дрехи на кило
29
3
 
9
 
! Отговори
кухи лейки преди 9 години
Ако тръгнеш така да разсъждаваш, не трябва да си купуваш дрехи, бензин (петролните компании са лоши), лекарства (фармата още по лоши), храна (лоши хора, пъхат си е-тата навсякъде) и пр.
28
2
 
23
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Интересно защо не ги пращаха в началото на 90-те години да видят какво чудо бе в Камбоджа след погрома на червените кхмери . Когато отидохме с авангардната група и започнахме подготовката за мисията , не сме и предполагали , че ще гледаме рев на войници искащи да летят обратно със самолета от който са слезли . Така , че напълно разбирам това норвежко момиче , непредполагащо какво не и казват евроатлантиците .
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейците виновни, че купуват, а корпорациите, които "инвестират" и продават и плащат мизерно... те просто правят бизнес.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айдеее, пак стигнахме до Томас Моор и Томазо Кампанела. нема лабаво. градът на слънцето.
25
1
 
23
 
! Отговори
технолог преди 9 години
Още един начин т.нар. "медии" да им внушават чувство за вина, че по-лесно да пускат "бежанци", които после да ги изколят.
24
5
 
3
 
! Отговори
25 преди 9 години
Личи си, че работиш в мол...
23
2
 
13
 
! Отговори
Reality преди 9 години
В Норвегия само преди 50 години е било същото и на рибарските кораби се е работило даже повече за по-малко. Но за щастие откриват петрола и всичко се променя...
22
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пък някой си мислят, че като си купят тениска за сто лева от Мола, защото имала надпис - еди каква си марка, не е произведена от същите азиатци, които произвеждат и тениските за 10 лева, хаха Никога не си купувам скъпи дрехи, освен, ако не са наистина гъзарски и не съм виждал на друго място такива, иначе си купувам от кварталния магазин за 10 лева блузки и 20 лева дънки и са даже по готини от мола. Между впрочем работя в мол :)
21
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купувайте български стоки!Оставете lidl и сие вносно ***!Оставете го инфантилното население на Западна Европа.Ние можем да се справим сами.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълно е у нас с хора дето няма къде да спят. Сега зимата е страшно дс няма къде да спиш. Никой не решава този проблем.
19
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-зле сме. Просто българите търпят.
18
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сме по зле. Просто сме свикнали да се оплакваме и все друг да ни е виновен. Само човек който никога не е ходил по- далеч от носа си може да каже репликата " Това го има само в България".