Тениски "само" за скромните 4 лв. Но на каква цена?

Революцията в модата започва от всеки един потребител
28 апр 2015 12:37,
54
Тениски "само" за скромните 4 лв. Но на каква цена?
Снимка: YouTube

Ако знаехте съдбата на човека, ушил последната ви дреха от мола, щяхте ли да си я купите?

На годишнината от рухването на текстилната фабрика в Бангладеш (24 април) се отбеляза поредния Fashion Revolution Day. Тогава на площад Александърплац в Берлин се появи вендинг машина, която обещаваше модерни тениски на цена от 2 евро.

Още по темата
В машината обаче имаше и камера. След като желаещите да си купят тениска пуснат монетите, на екрана на машината започва кратко видео за съдбата на жената, шиеща тениските.

Тя е от Бангладеш, прекарва по 16 часа на работа. Заплащат й по 13 цента на час.

Накрая всеки трябва да реши: Иска ли да купи тениската, или би предпочел да дари тези 2 евро. Какъв е изборът на хората, вижте в клипа:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
5
 
! Отговори
Кметът до Ангелин преди 9 години
Да, според всеки редови българин, успелите хора задължително са крадци и измамници! Не са предприемчиви - крадци са! Не са иноватори - измамници са!Затова ще си останете цял живот бедни, защото сте мързеливи, завистливи и глупави! Нежеланието на един човек да се образова, развива и успява е необяснимо!Никой не ви е виновен, че възможностите са около вас, а вие само хленчите и се оплаквате! Съдбата обича смелите, а не тези, които постоянно търсят оправдание за неуспехите си!
17
1
 
14
 
! Отговори
miro преди 9 години
Сложете едно в махалата да видим какво ще стане :D и по-дълъг кабел оставете да изкарат още някой лев
16
2
 
11
 
! Отговори
Ангелин преди 9 години
До кмета: Купил си я с пари, които си откраднал от поста, който заемаш, нали? Не ми отговаряй знам, че е така... А относно видеото, да, хубава е идеята да се дарява, но се използва факта, че хората са прекалено доверчиви и състрадателни. Нека не се лъжем, няма да се подобри положението на бедните... ще се промени състоянието на богатите.
15
1
 
28
 
! Отговори
Monster cocky преди 9 години
До КметътКмете, като ти е малка патката ква файда от тоз *** за 750 евро
14
14
 
3
 
! Отговори
Кметът до 14 преди 9 години
По 8 паунда са ментетата!Приликата с оригинала е подобна на приликата между водка Савой клуб и водка Белуга!Храните ви са менте, питиетата ви са менте, заплатите са ви менте, животът ви е менте! Вие сте менте! А аз съм Кметът - живея като крез, харча безразборно пари, които съм изкарал благодарение на простолюдието, което населява България!И после казвате, че живота не е хубав! Прави сте, не е хубав - прекрасен е!
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трогателно, но да бъдем честни: пазарната икономика ТАКА работи.Алтернативата е Маниша да взима 100 Евро на 8 часов работен ден и тениските да струват ... 100 евро броя.Дано кампанията има реален ефект за Маниша, защото чрез емоционалното си послание скрито помпа и модната идустрия (купувайте си стоки само от ЕУ, защото тук няма експлоатация = Маниша остава без работа). Не ми е ясен какъв е крайният ефект от посланието, а това е съществено преди да оценя клипчето !
12
1
 
13
 
! Отговори
niakoi преди 9 години
До КметътКмете по 8 паунда за два броя са в Англия, прецакан си.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Измислили са поредния оригинален начин за лапане на пари.
10
30
 
5
 
! Отговори
Кметът преди 9 години
Аз пък си купих тениска Philipp Plein за 750 евро!Завиждайте, бедняци!
9
6
 
9
 
! Отговори
мда преди 9 години
"Идеята" зад машината е да образова хората. И там където е позиционирана явно върши работа. Някой може да си зададе въпроса защо не е сложена тука, но отговорът на този въпрос не е никак ласкателен за нас самите... Толкова сме озлобени, че ни пука единствено да кажем, че всичко е лошо...
8
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капиталистически абсурди. Ако небеше трагично, щеше да е смешно...
7
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи собственикът на фабриката прави милиони, а хората да правят дарения неясно за кого. Смахнати времена.
6
2
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е там, че дори и да платите 10 евро за тая тениска, производителят ще продължи да плаща 13 цента на час на тая жена. И няма да му пука, за съжаление...
5
4
 
42
 
! Отговори
uu преди 9 години
Да разбирам ли, че пловдивското величие Гергов, след като знае съдбата на 4 души, наети да му правят хотел - от борсата, без трудови договори, вече ще се откаже да строи хотел и ще дари този терен на общината за благотворителни цели.Нека, преди да отговорим на въпроса ще си купим ли тениска за 4 лв, ако знаем съдбата на жената, произвела тениската, си отговорим на въпроса : КОЕ НИ КАРА ДА СИ КУПУВАМЕ ТЕНИСКИ ОТ " ЛВ ???? Само в Бангладеш ли има подобни съдби?
4
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жената в бангладеш ще мизерства докато е жива, а някой напудрен безполов дизайнер ще получава милиони от надписа на нечия тоалетна хартия, защото хорската глупос и суета стоят над човещината.
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе ни така, ни така... Ако никой не им купува продукцията на тия фабрики пак лошо за хората там...
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сложете я тук и до 30 минути някой я блъска, защото не му е пуснала захарче или не му е върнала ресто от 1 милион
1
8
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма да ги даря защото няма да отидат за жената от Бангладеш .