Учени получиха извънземен сигнал... от кухнята

Необичайните импулси идвали от микровълнова фурна
5 май 2015 16:23,
6
Учени получиха извънземен сигнал... от кухнята
Снимка: Reuters

Учени от Австралия са получили сигнали от извънземни, но от микровълнова фурна, предаде ДПА.

Специалисти, работещи с мощния телескоп на обсерваторията "Паркс" в Западна Австралия, изследвали странни сигнали, за които допуснали, че идват от далечни галактики. Установено било, че въпросните "бързи радиоимпулси" с продължителност една милисекунда и отдалеченост милиарди светлинни години, всъщност са много подобни на сигнали със земен произход, наречени перитонове. Източникът им се оказал твърде прозаичен - микровълнова фурна в обсерваторията.

"За нас беше мистерия, не успявахме да разгадаем източника на сигнала. Смята се, че бързите радиоимпулси идват от сблъсъци на неутронни звезди. Въпросните сигнали са много сходни, но достатъчно различни, за да идват от локален източник", споделя ученият Джон Саркисян от обсерваторията "Паркс".

С помощта на усъвършенствано оборудване за откриване на сигнали, специалисти от Технологичния университет "Суинбърн" в Мелбърн са проследили източника до сградата на обсерваторията. "Бяхме обезсърчени, тъй като разполагаме със специални стаи, в които се помещава цялото ни електронно оборудване", допълва Саркисян.

Източникът обаче е проследен до най-необичайното място - използваната от персонала стая за пиене на чай, и по-конкретно микровълновата фурна в нея. Оказало се, че когато някой отвори вратичката на микровълновата преди приключването на цикъла й на работа, уредът излъчва много бърз радиосигнал за самоизключване, силно наподобяващ "извънземния".

"Радиоемисиите от микровълновите фурни обясняват загадката с перитоновете. Бяхме изненадани колко много хора, в това число и учени, отварят вратичката на микровълновата, преди първо да я изключат. След разрешаването на случая забранихме използването на микровълнови фурни", казват изследователите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Бубо преди 8 години
Байко от Самоков, лично се е срещал с представител на извънземна цивилизация. Срещнали си на ул. Подридна.
5
1
 
2
 
! Отговори
мегатрон преди 9 години
Това е десептикон, не се учудвайте като се трансформира
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бих се свързал да им зашия по един шамар и да ги вразумя. Защотот това наше поведение влия е и на другите. Във вселената нищо не става само за себе си.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Микропроцесорите, оптичните влакна и диодите са чуждоземна технология. Хиляди години дремахме и изведнъж за има няма 30 години е.аси технологи1ния скок баце. Това не е естествен скок в развитието.
2
4
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
А любителите на конспирациите които твърдят какво ли не,от къде получават сигнали?Може би от огледалото като се погледнат :)
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук във форума има един ав$$тралийски учен, който редовно получава сигнали откъде ли не!