За кой се мисли Сеп Блатер?

Неприкосвен диктатор или обикновен ръководител със завидни умения
31 май 2015 19:10,
129
За кой се мисли Сеп Блатер?
Снимка: Reuters

Президентът на ФИФА направи нещо, немислимо за множество други влиятелни ръководители на големи организации. Оцеля след безпрецедентен корупционен скандал и не само това, но спечели безапелационно изборите за нов мандат.

Излезе и каза, че той може и да е президент, но не отговаря за действията на подчинените си. Такава безпардонност е толкова втрещяваща, че чак е за завиждане.

Още по темата

До голяма степен и показва как Сеп Блатер гледа на самия себе си. БиБиСи събира мненията на хора, които през годините са имали пряко впечатление от начина на мислене и действие на човека, който уж никой не иска, а той все остава начело на най-популярната игра (и един от най-могъщите бизнеси) в света.

Наближавайки 80-ия си рожден ден, “вечният” Сеп Блатер прави доста неща, които правят мъжете на неговата възраст. Наслаждава се на дълги разходки в швейцарските Алпи, слуша класическа музика, решава кръстословици и судоку и обича да пийва по едно уиски вечер.

За разлика от всеки друг 79-годишен мъж обаче, Блатер е напълно убеден, че все още е най-подходящият човек да изведе ФИФА от дъното, на което се намира организацията след поредицата скандали, арести и полицейски разследвания. И очевидно не само той, след като получи нов (5-ти поред) мандат с огромно мнозинство.

Герхард Айгнер, уважаван дългогодишен генерален секретар на европейската централа УЕФА, дава своето виждане за “магията”, с която Блатер омайва делегатите във ФИФА: “Той има уникален талант да преценява хората, да открива слабостите им и да се възползва от тях в най-подходящия момент. Умее да очарова и да предугажда действията на другите в конкретни ситуации”. 

Според Айгнер по този начин Сеп Блатер има всички козове в ръцете си и възможността да ги използва, когато е необходимо. “Той е дребен на ръст и определено има комплекс за малоценност. Затова и жаждата му за власт и място в центъра на вниманието е неутолима. Той си създаде собствен свят, в който е крал, император, папа. И ще брани този свят с цената на всичко. Би продал дори собствената си баба, но ще остане доживот”, споделя още Айгнер.

Бившият шеф в УЕФА разказва и любопитна случка от пътуване с Блатер: “Двамата бяхме поканени на съдийски семинар от Италианската футболна федерация. Форумът се провеждаше в Савой – регион, който е на границата с Франция. Поканих Сеп да пътува с мен, защото и той беше поканен. По пътя го питах дали трябва да говорим на италиански, когато дойде време за нашите изложения. Той ми отговори: “Това е Савой. Ще си говорим на френски!”. Така аз излязох на трибуната и говорих на френски. След мен се качи Блатер и изнесе лекцията си на... италиански. Ето това е истинският Сеп Блатер!”.

Единственото дете на шефа на ФИФА вижда нещата по съвсем различен начин. За Корин Блатер баща й е на позиция, която изисква твърда ръка. Но не само.

“Хората виждат как той се среща с много важни хора, вози се в лимузини и спи в свръхлуксозни хотели. Но зад блясъка стои много труд. За бюрото си в Цюрих, баща ми демонстрира в пълна степен най-голямата си сила – брилянтния ум. Това е тайната на неговия успех – удивителният начин на мислене”, не пести суперлативите си Корин.

Според нея баща й живее, за да е шеф на ФИФА. Това е моторът, който го държи на крака. Иначе бил семеен тип човек и обичал да прекарва свободното си време с най-близките. Но без ФИФА мисията на живота му ще изчезне.

“Мисля си, че когато вече го няма, когато не е начело на ФИФА, всички ще осъзнаят колко много направи той за футбола. Ще си казват ”той беше велик човек”. Благодарение на него светът е по-добро място”, завършва защитата на баща си Корин Блатер.

По отношение на привързаността на Сеп Блатер към работата му се изказва и Джим Бойс, настоящ вицепрезидент на ФИФА. “Той е толкова отдаден на организацията, че за него това е като брак. Апетитът му да се справя с всички проблеми не може да бъде задоволен”, твърди северноирландецът.
 
С впечатление от първо лице е и Александра Враге – световнопризнат експерт в борбата с корупцията. Тя е категорична: “Сеп Блатер е човек, който има силно усещане за безнаказаност. Той е напълно убеден, че всичко, което прави, е правилно”.

Враге влиза в независима комисия за мониторинг на управлението на ФИФА през 2011-та година, но подава оставка 2 години по-късно, тъй като препоръките й не се взимат предвид.

“На първия си обяд във ФИФА говорих с Блатер за властта, с която разполага. Той ми каза: “Трябва да разберете, че аз съм единственият човек в света, който може да пристигне във всяка страна и да бъде приет от държавния глава без никакъв протокол”. Първата ми реакция беше, че това е едно от най-арогантните твърдения, които съм чувала в живота си, но...”, спомня си Враге.

Но се оказва, че Блатер е прав – особено, когато определени страни са заинтересовани да бъдат домакин на Световно първенство по футбол. Тогава всички врати, дори и вашингтонските, са широко отворени за нисичкия швейцарец.

Той заживя с убеждението, че неговата власт е над държавната. Но въпреки това един лидер, на която и да е организацията, трябва да поеме отговорнст за случващото се по време на неговото управление.

При такива скандали и разкрития като настоящите във ФИФА, всеки изпълнителен директор, на която и да е корпорация по света, щеше отдавна да е видял обратната страна на вратата. Но не и Блатер.

Той е като водач на секта, чиито членове се самоубеждават, че всички са срещу тях – политиците, разузнавателните служби, УЕФА, медиите. И накрая именно той е Спасителят. Макар отвсякъде да прилича на алчен гробокопач на най-великата игра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
ами мисли се преди 9 години
за бял човек с сериозен опит и познания, с сигурност не ял мас и копал картофи и едва ли му се е налагало да прави селендурски изцепки. не е слуга.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес бг, спрете ги тези преводни западни статии за ***. Блатер каза НЕ на злото. Така ,че евала на Блатер. Блатер е корумпиран, но от другата страна имаме безкруполни масови убийци,които няма престъпление,което да не са извършили.
17
0
 
2
 
! Отговори
адс преди 9 години
За кого* се мисли....
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е айде сега, Сеп Блатер, новината остаря, претоплена стара манджа. Дайте за ромите или за Путин - те винаги са актуални.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредният шамар за краварските ***. Подготвяли нови обвинения. Не си гледат техните проблеми където всеки ден се стрелят по улицита, ами взели да оправят ФИФА.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нито една държава, която да е печелила домакинство но Световно по футбол, която да не се е разцепила от подкупи. Всъщност печели тази държава, която даде повече! Това е от както има ФИФА! Що точно сега се сетиха американците? Същото е и с олимпиадите, ама в Русия вече мина, та там няма да ръчкат скоро.А Блатер си е Блатер - голям играч и комбинатор. Има хубав американски филм за него - *** Рот играе Блатер и как пробива при Хавеланж и става президент. Струва си да се види.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Spomnete si kakvo kaza Blater predi polufinalite v USA 1994 g , 4e " niakaksi ne vurvi final Bulgaria -Sweden " I stana " lubimec " na Stoi4kov .Tova e minalo I se zabravia , a sega na dneven red e da se spasyava svetovnoto v Rusia , a samata Rusia pravi vsi4ko vuzmojno , nai-malkoto da bude boikotirano ot nai vajnite strain.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалки са претенциите на писарушката в Днес да атакува Блатер с подобни пасквили, след като дори футболния майдан организиран от Щатите не успя.
11
4
 
21
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Мисли се за такъв какъвто е, човек който не се подчини на американците и те със своите васали поискаха да го махнат, но удариха на камък. Васали опомнете се политиката няма място в спорта.
10
1
 
29
 
! Отговори
Чичо Жмичо преди 9 години
Има два спорта, които трябва да се забранят заради пълното разложение, до което докарват и спортистите, и феновете -,футболът и Моторните спортове! И двата вече се осмислят единствено от огромните пари, които се въртят в тях! Затова и корупцията е основен стълб на системата! Всичко за корупцията във ФИФА е вярно, но абсолютно същото е и в УЕФА, от където кудкудякат Платини и англичаните срещу Блатер. Корупцията е от години, но сега се задава световно в Русия и то трябва да бъде прецакано! Това е
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щатите се опитаха да използват ФИФА като инструмент за политика, насочено против Русия и Блатер като пионка в тази игра. Но очевидно Блатер е човек с достойнство и достатъчно влияние, за да се противопостави и да не допусне да бъде въвлечен в такива комбинации. Блатер е посветил живота си на футбола и няма да допусне футбола да стане част от политически машинации. Не знам дали САЩ ще му го простят, но човека е на възраст в която може да си каже "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!".
8
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА ТОВА СЕ КАЗАВА ИЗВЕТРЯЛ ДЪРТ ПЕРГИШИН. АКО НЕ ОТГОВАРЯ ЗА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ ТО ТОГАВА ЧИХ ГО ТЪРСИ НА ТОЗИ ПОСТ? ДА СИ РЕШАВА КРЪСТОСЛОВИЦИ И ДА СИ ПРАВИ ЕКСКУРЗИИ НА АЛПИТЕ И ДА СИ ВЗИМАТА ТЛЪСТИ ЗАПЛАТКА И ПЕНСИИКА? ТАКА И БАБА ЗНАЕ.
7
2
 
28
 
! Отговори
Спеца преди 9 години
Сашо , Сашо много си дребен и жалък да плюеш според опорните точки на янките !Тоя "ДИКТАТОР" го избраха с огромно мнозинство хората които са вътре в нещата , които работят и разбират от футбол!С такива като тебе , Боби Михайлов , като Лечков и компания, като бившия "футболист 1 -Б.Борисов" ,България ще драпа по дъното !
6
1
 
13
 
! Отговори
МИТКО преди 9 години
ХА-ХА, ТОЛКОВА Е *** ОТГОВОРА! - МИСЛИ СЕ ЗА БОБИ МИХАЙЛОВ. ЗА КОГО ДРУГИГО?!?
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
службицата е сладка, кинтите също, корупцията безгранична. Затова до 2 мандата на всички висши длъжности, изплащане на майчински до 2 деца, на тези родили под пълнолетие без кинти и таткото в трудов лагер.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вероятно се мисли за президент на ФИФА, което съвпада с това което е очевидно за всички останали. Какво толкова има, че на въпроса да се посвети цяла статия с изсмукани от пръстите разсъждения.
3
0
 
35
 
! Отговори
Соц преди 9 години
Неграмотници, алооо "За кой се мисли" това и децата в детската градина знаят че би трябвало да се напише "За кого се мисли", ама айде нали сте ***.....
2
3
 
50
 
! Отговори
1234 преди 9 години
Имайки предвид кой забърка кашата около ФИФА, заглавието трябва да е: "За кой се мислят сащ: неприкосновени диктатори или обикновена държава ?"
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за кой се мисли камилара посочен от сащианците. А самите те за какви се имат. За световни господари ли.