Столицата ни - на 17 място в света по евтина бира

Женева е мястото, където пивото достига най-високи цени
30 юни 2015 12:42, Елена Кирилова
26
Столицата ни - на 17 място в света по евтина бира
Снимка: архив, Ройтерс

София е 17-ят град в света по евтина бира. Това разкрива ново проучване на GoEuro. То събира данните за 75 града по цял свят и обръща внимание както на най-често изнасяните бири, така и на местните популярни марки.

Данните от проучването показват, че цените на бирата са се променили спрямо 2014 г. заради валутните колебания. Така например в резултат от драматичната промяна в курса на швейцарския франк Цюрих и Женева попадат сред 15-те града с най-скъпа бира.

Женева е мястото, където пивото достига най-високи цени, като през 2015 г. задминава миналогодишния първенец в това отношение – Осло. Столицата на Норвегия вече заема 72-ро от общо 75 места.

Американските градове остават значително по-скъпи, когато става дума за бира, тъй като доларът поскъпна спрямо еврото.

Градът, в който в момента може да се намери най-евтина бира, е Краков. В полския град средната цена за бутилка от 330 милилитра е 1,66 долара. Второто място в класацията заема Киев, където цената е същата. Разликата се крие в цените в заведенията, където бирата е по-евтина, но в магазините пенливата напитка се предлага на по-високи цени. Братислава остава на трето място със средна цена от 1,69 долара за 330 милилитра бира. Четвъртото и петото място остават за Малага и Делхи.

В челната десетка попада Белград, където 330 милилитра бира се предлагат средно за 1,97 долара. Според проучването средната цена в София е 2,29 долара.

Най-малка консумация на бира на глава от населението GoEuro отчита в Кайро – 4 литра, а най-голяма – в Букурещ – 133 литра. Отново в Кайро хората харчат най-малко за бира годишно – едва 25 долара. Най-много средства за бира отделят любителите на пивото в Хелзинки, където сумата годишно достига 1542 долара.

Вижте топ 10 на дестинациите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: бираЦени на бирата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Белгийската бира според мен е номер едно...... скъпичка е но вкусна, всяка пивоварна сама за себе си. Познавачите там пият само в малки чаши. От половин литър кофи се наливат само стиснати германци и алкохолици англичани!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си поркаме, да си пафкаме и да правим любов
11
3
 
2
 
! Отговори
KOLETO преди 8 години
Преди няколко дни пих за сефте наливен HEINEKEN,пил съм го доста пъти и в бутилка,но наистина мога да заявя че това си беше "течно злато".
10
0
 
7
 
! Отговори
Хафте-левчо преди 8 години
А на кое място сме по цена на билетче за обществена тоалетна?
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После ми кажете, че не живеем в рая. Евтина бира, хубави пички на кило и сеир на мачовете от първенството, дето Неймар и Меси само ще го сънуват.
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наскоро пробвах Ломска бира Алмус, както и новата Леденика! Като добавим и Пиринското, това май са единствените бири в България, които в някаква степен се доближават до вкуса на бирата!
7
0
 
8
 
! Отговори
Бираджия преди 8 години
До до БираджияЗначи немската бира която я знаем от рекламите не ми харесва, но виж тая която си я пият германците си е уникална... Мисля, че имат около 1600 вида бири :) една хубава бира струва около 80-90 цента . Имат и от 0.35 и тя е подобна на нашите подобия :)
6
1
 
3
 
! Отговори
Суека преди 8 години
То ако вкарваха толкова пари в качеството както вкарват в измамните си и подвеждащи реклами българската бира щеше да е поне топ 5 в Европа ! Но не ... заради дивият капитализъм и постоянното сребролюбство ни пробутват химия в кенче , в ПВЦ , в кегче и ние пляскаме все едно е КАЧЕСТВО а то с хубава реклама ! Българските бири са роднини на МЕНДЕЛЕЕВ пък нека им лепкат някакви менте логота по опаковките били спечелвали международни награди и сертификати аххахаха не на мене тия !
5
0
 
8
 
! Отговори
до Бираджия преди 8 години
Възможно е местната бира в Германия да е хубава, но тази, която се продава в БГ не е кой знае колко по-добра от нашата! Пробвал съм и чешки бири, същата работа! Единствената немска бира, която ми харесва е DAB. Останалите си бият на спирт и на химия като нашите бълвочи! Виж, холандските и белгийските бири ми харесват повече, Grolsch и Leffe са много добри!
4
1
 
10
 
! Отговори
Оногондур преди 8 години
То пък една бира. ..
3
4
 
16
 
! Отговори
Бираджия преди 8 години
Смело мога да заявя, че българската бира е помия! Колкото и платени статии да ни заливат , просто не става. Живея в Германия и всеки ден си удрям по някокло, ами няма нищо общо с нашата...а навремето си мислех , че нашата си е Ок!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво са мерили тия, бе? Два долара и 30 цента за 330 мл бира! Тия са се заврели в най-скъпото заведение в цяла София! Или пък са си обменяли доларите в чейнджбюрото на Хасан от маалата :)На първо място сме по евтиния на бирата, ясно е.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 лева е двулитровката!Евтинийка!Те и жените ни са също толкова евтини, особено тия в Студентски град!После някой като ме пита "Защо не емигрираш?", му отговарям:Е защо да емигрирам, в България е супер!

Спонсорирани публикации