Най-посещаваните замъци в Европа – Версайският и Петерхоф

В първата тройка е и истанбулският дворец Топкапъ
8 юли 2015 22:22, Елка Василева
5
Най-посещаваните замъци в Европа – Версайският и Петерхоф
Снимка: архив, Reuters

Прочутият османски дворец Топкапъ, един от символите на Истанбул, е посочен между 10-те най-посещавани замъци в Европа. Топкапъ е поставен на трето място в класация на радио Дойче веле.

През 1985 година Топкапъ бе включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Топкапъ е известен още като двореца на султан Сюлейман Великолепни, който царува 36 години и почти целият му живот преминава там. Дворецът е построен по заповед на султан Мехмед Втори Завоевателя.

Дворцовият комплекс се състои от четири на брой големи дворове, в които през епохата на Османската империя са живели и работели до пет хиляди души - колкото в един малък град.

Днес Топкапъ е най-посещаваният от чужденците и от турските граждани исторически обект на Турция.

Класацията за най-посещаван европейски замък оглавява Версайският дворец, който със своите 1800 помещения е сред най-големите дворцови комплекси в Европа. През 1677 година френският крал Луи XIV превръща Версай в своя резиденция и европейските владетели го приемат като образец за собствените си дворци.

На второ място е известният с фонтаните си Петерхоф край Санкт Петербург, наричан още "Руският Версай", тъй като е построен по подобие на Версайския дворец.

Останалите замъци в класацията на "Дойче веле" са дворецът Уиндзор (Великобритания), Шьонбрун (Австрия), Ескориал (Испания), Хлубока (Чехия), Нойшванщайн (Германия), Дворецът на дожите (Италия), Дворецът Пеня (Португалия).
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам, зашо "поправяте" руски имена от немски произход? Знаете немски? Съмнявам се! Нелепо е да се пише Петерхоф, след като е ПЕТЕРГОФ. Както и Херцен, а човекът сам се е наричал ГЕРЦЕН. Или Белингсхаузен, наместо БЕЛИНГСГАУЗЕН. Някаква узаконена грешка, чини ми се! Може би направена някога и сега се ползва правото да се нарича така, както е наречено за пръв път - Вашингтон, Париж и т.н.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2Това е, защото се непросветен, даже не можеш да кажеш кое е построено от Роси, Монферан, Кваренги. Аз пък се сещам - Кремъл с всичките му църкви, Василий Блажени, Загорск, Кижи и хиляда руски православни храма и манастири. И какво от това, че са строили чужденци? Европейци. Още едно доказателство, че Русия от изолирана страна бързо е станала европейска!
1
1
 
3
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
До 1. Добре че така мислиш. Вътре в Торкаръ хигиенните стандарти са високи и няма да им създаваш проблеми.