Вандали повредиха робот стопаджия в САЩ

ХичБот не успя да прекоси страната на автоспот
29
Вандали повредиха робот стопаджия в САЩ
Снимка: Reuters

Канадският робот стопаджия ХичБот (hitchBOT), пленил сърцата на феновете по целия свят,  като пътешестваше из САЩ на автостоп, е бил повреден, предаде Асошиейтед прес.

Канадските изследователи, създали ХичБот като социален експеримент, съобщиха, че някой рано в събота, на 1 август, е нанесъл непоправими повреди на робота във Филаделфия и той е приключил краткото си пътуване из Съединените щати. Създателите са получили изображение на повредения робот, но не могат да определят точното му местоположение, тъй като батерията му е изтощена.

Стопаджията ХичБот започна американската си обиколка от щата Масачузетс преди две седмици, с цел да достигне до Сан Франциско. Той трябваше да прекоси страната от източното до западното крайбрежие.

Обиколката му в САЩ започна с вдигане на палец към небето подобно на всеки друг стопаджия и с усмивка на "лицето" му, съобщава БТА.

Създателите на робота не знаят на този етап кой го е унищожил и защо. Те обаче съобщиха, че много деца, които го обожават, сега са съкрушени.

"Целта ни бе да разберем дали можем да имаме доверие на роботите в ежедневния живот, след като те така или иначе вече вършат толкова много неща”, коментира Фрауке Зелер, една от създателките на робота в университета "Риерсън" в Торонто.

ХичБот може да говори. След като се настани в автомобила, взел го на стоп, той може да предупреди, че чувства лека умора. Водачът възвръща тонуса му, като му помага да презареди батериите си, включвайки го към превозното средство. ХичБот се нуждае от това, за да може да участва в разговорите с пътниците, които го засипват с безброй въпроси.

След приключване на всяко пътуване, учените анализират начина на контактуване, чувствата на хората, срещнали се с робота на пътя и техните мнения.

Целта е да предизвикат дискусия в обществото по въпроса за отношението ни към техниката и роботите, както и за представите ни за сигурност и доверие. С все по-активното навлизане на роботите в индустрията, или дори в ежедневния живот, става все по-належащо да бъде проучено нашето отношение към роботите, смятат те.

Миналата година ХичБот обиколи Канада и част от Европа. Тази година трябваше да направи и обиколка в САЩ и да разгледа част от най-големите забележителности в страната. За съжаление обаче пътят му спира дотук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: роботХичБотавтоспоп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я го прибрах да ми мие голфу
12
9
 
42
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Някой го е взел с надеждата за бърз секс на някой паркинг и като не е намерил дупка много се е ядосал.....
11
10
 
37
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 8 години
БОЙКО БОРИСОВ е невинен!
10
11
 
62
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Вече е някъде в Перник с пренабити номера
9
23
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обиколил канада и европа а накраят в кравария го унищожиха. Ей тия кравари до какво се докоснат го правят на пехтия!!! Мнго ми е интересно защо няма предавател този робот за да се следи местоположинието му? Тези изобретатели толкова ли са били сигурни че някой землянин няма да го повреди или разглоби? От нас земляните може да се очаква всичко. Така сме устроени че унищожаваме всичко до което имаме достъп.
8
10
 
45
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Коментарите са особено забавни,браво!
7
13
 
67
 
! Отговори
зевзек преди 8 години
добре че не е в България,отдавна да е заминал в надин за скраб
6
9
 
62
 
! Отговори
бат робот преди 8 години
Животни, Скайнет ще отмъсти за убийството на невинното и рожбенце. Гответе се за денят Х!
5
11
 
70
 
! Отговори
дискусия преди 8 години
Мисля, че експериментът е приключил с ясен отговор на въпроса.
4
9
 
99
 
! Отговори
Ха хах ах преди 8 години
Последните думи на робота били - "I'll be back".
3
10
 
62
 
! Отговори
t1000 преди 8 години
Джон Конър е виновен!
2
11
 
61
 
! Отговори
General Gadorian преди 8 години
И в САЩ е пълно с ***, така че не съм изненадан ни най малко. По точно очакват точно такъв Не хепи енд за този експеримент.
1
12
 
110
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Да го бяха пратили тук. Веднага щеше да бъде предаден на вторични суровини след възторжените възгласи "ама туй жилязо говори ва!".