Знаете ли, че.. височината на Тадж Махал е 171 метра?

Четирите страни на Тадж Махал са напълно еднакви
21 ное 2015 12:10, Михаела Лазарова
16
Знаете ли, че.. височината на Тадж Махал е 171 метра?
Снимка: Reuters

Тадж Махал е една от най-емблематичните забележителности на Индия, превърнала се в неин символ и водеща в индийските земи хиляди туристи всяка година. Красотата му е неоспорима. Неговите характерни куполи и минарета го правят разпознаваем дори за хората, които са го зървали само веднъж на снимка.

Тадж Махал има богата история, наситена с легенди и истински факти, които ще ви споделим от  рубриката на Az-jenata.bg- „Знаете ли, че...?“

Смята се, че повече от 22 000 души са участвали в строежа на този внушителен паметник. Сред тях имало не само строители, но и художници, каменоделци, специалисти по украсата и много други.

Тадж Махал е построен в името на третата съпруга на императора Шах Джахан – Мумтаз Махал. Строежът в нейна чест продължил цели 17 години.

Според легендата Шах Джахан възнамерявал да построи друга подобна сграда на отсрещния бряг на реката, но от черен мрамор. Войната с неговите синове обаче не му позволила да осъществи плана си.

Повече по темата може да прочетете в  Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
- преди 8 години
до 12Не на паметник на Хитлер, а на жената, която би го накарала да строй 22 години паметник посветен на Любовта му към нея, ВЪПРЕКИ, че е имал незнайно още колко жени.Съмнявам се, който и да е мъж, особено пък такива като Вас, еднодневки, да има каквото и да е желание да го направи.Символ на Омразата е бракът ти/съешаването ти с жена, която не обичаш.
11
0
 
2
 
! Отговори
БГ (до номер 9) преди 8 години
Taj Mahal - From Wikipedia, the free encyclopediaHeight 73 m (240 ft) Built 1632165373 метра, 240 фута, значи излиза, че метърът на журналистката е малко по-малко от 43 сантиметра
10
3
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 години
Тадж Махал прилича на грозна джамия и е абсурдно да му се възхищаваме. Султанатът, в който е построена тази джамия е арена на на-големия геноцид в човешката история, в който в продължение на 300 години(11-14 век) са избити над 200 милиона души в джихата на арабите и турците в Индия. Да се възхищаваш на размера на Тадж Махал е все едно да се любуваш на паметник на Хитлер в центъра на Берлин, не благодаря. За мен тази грозна сграда символ на омразата трябва да бъде изравнена със земята.
9
0
 
0
 
! Отговори
Деян преди 8 години
Не го е строил никакъв мюсъл,а си го е имало векове преди това от индуисите.Оня само го "барва" леко и си го приписват всички ***.Четете,еййййй!!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
- преди 8 години
до 7Абе не знам дали съм ***, три звездички, ама като преписват от чужди сайтове се получават грешки в превода.
7
0
 
3
 
! Отговори
математик преди 8 години
около 71-72 метра е високомеря с линията по монитора-120мм е високохората са 3ммт.е. тадж махал е 40 пъти по висок от хоратаприемаме че човек е 1.75метра висок1.75x40=70метра
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 5 и 6 ти ***? ли си?все едно да кажеш че един блок с 5 входа е висок 100метра понеже всеки вход е висок по 20 метра
5
1
 
0
 
! Отговори
- преди 8 години
уф, не минарета, ами кулите отстрани.
4
1
 
0
 
! Отговори
- преди 8 години
до 4,Главният купол е висок 35 метра, ето това в центъра което виждаш и което има страхотна акустика, много добре ми проехтя името, но това което пише, че е 171 метра е височината на целия комплекс сборно, което най-вероятно е сумата от това 35 метра плюс четирите минарета отстрани.
3
0
 
7
 
! Отговори
171 ама друг път преди 8 години
алоооооу днес-атака като гледата снимката и хората дали тадж махал е 171 метранаправете справкависочината е около 71-74 метра
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересна е статията ти, Михаела, но все пак трябваше да съобщиш факта, че в строежа на Тадж Махал са участвали и български майстори. Това е документирано.Що се отнася до промяната на цветовете, тя се дължи на определена каменоделска техника - камъните са одялани така, че да пречупват светлината по различен начин през отделните периоди на денонощието.Подобен ефект са постигнали и каменоделците, работили по строежа на мавзолея на Великите Моголи - намира се в Узбекистан.
1
0
 
0
 
! Отговори
- преди 8 години
над 20... не 17.

Спонсорирани публикации