Седмични наброски

Различният поглед за нещата от изминалата седмица
Обновена: 28 ное 2015 17:25 | 28 ное 2015 12:05, Красимир Ангелов
18

Снимка: Facebook

В седмицата, която премина изцяло под драмата с руско-турския конфликт със сваления военен самолет, събитията от родината някак си не успяха да ни заинтригуват толкова. И как и да е иначе, след като главата и важните крайници на правителството бяха на дълго посещение в братски Китай, а тяхната липса пък на практика провали най-голямото шоу в парламента всяка седмица – парламентарния контрол.

И все пак да започнем с най-важното – постиженията на правителствената делегация в най-многолюдната държава в света (поне все още, защото в родината на “Малката булка” не си играят и скоро ще ги задминат, май). Онова, което най-много ни впечатли е, че Китай преговаря с България за изграждането на скоростна железница от Пекин до София. Идеята е ясна – азиатската страна ще инвестира 17 милиарда долара, за да възстанови древния "път на коприната", като за целта ще изгражда транс континентална високоскоростна железопътна линия, която ще минава и през България. Разбира се подобен проект ще бъде изключително полезен за България, която от край време се слави с бързите, ускорено бързите си, но и вечно закъсняващи влакове. Така например в ремонтираната нова централна гара на София може да се отвори най-големия на Балканите китайски ресторант. Ястията може да се готвят от истински китайски готвачи в Пекин и доставката да се праща директно по влака стрела от Пекин за София. Сигурно ще е по-бързо от доста други обикновени доставки на храна. Как звучи само – поръчваш си “Патица по Пекински” и последната идва не от къде да е, а директно прясно сготвена от Пекин.

Любопитно ще бъде, ако китайският влак стреля минава и по пътя от София към Перник и разбира се най-вече по култовия участък между кварталите "Захарна фабрика" и "Горна баня", известен с мургавите влакофоби, които обитават района около линията. Представете си как идва влакът стрела, който се движи с невижданите у нас поне с 300 км/час и цяла дузина дечица и юноши го причакват с камъни и павета, да го поздравят по железничарски. Сигурно ще се наложи и доста математическа мисъл да се изчисли точно в кой момент да се метне камъка, за да не мине влакът гратис и неуцелен. Но път това ще развие със сигурност математическата и логическа мисъл на децата.

По време на посещението на премиера Борисов се разкриха и други важни перспективи за бъдещо партньорство, но както е казал народът - “Много хубаво не е на хубаво”. Посещението на Борисов за малко да завърши с инцидент или поне скандал, след като китайските охранители на летището опитаха да преджобят костюмите на министър-председателя и неговия багаж преди да бъдат качени на самолета на правителствения авиоотряд. Обяснението на китайците, че искат да отварят костюмите и куфара на премиера бе, че на скенера са видели, че в тях има запалка.

В последвалото дърпане пострадаха закачалките, на които бяха сложени костюмите на Борисов, вероятно защото са били закупени от Китай. Слава Богу, намесата на гардовете от НСО и българския търговски представител в Китай Стоян Николов са успели да убедят китайската гранична полиция, че Бойко Борисов не е опасен за националната сигурност на България и няма да вдигне във въздуха правителствения самолет с една запалка и един дезинфектант. И слава Богу, защото кой знае колко самолети за първите ни мъже нямаме!

В крайна сметка китайците минаха метър в конфузната ситуация, като се оправдаха, че не знаели и не били предупредени, че това е делегацията на българския министър-председател. Но все пак бива ли такова нещо – уж Китай е народна република, а не могат да познаят един човек от народа, какъвто е родният премиер.

Но да оставим мечтите за скоростния влак да се сбъднат някой ден и да обърнем внимание на иначе скучните неща, които се случиха в родния парламент. Някак си най-отвътре ни дойде радостната новина, че парламентът окончателно отряза мераците на финансовото министерство за въвеждането на данък "градина". Така нивичките и градинките по селата ще си останат поне за следващата година бастион на хубавата родна продукция, а българинът може да отдъхне малко, защото след като парламентът му посегна на ракията, поне остави на мира засега салатата. Разбира се, на финансовото министерство явно на този етап му звучи доста неприемливо фактът, че дребните селски капиталисти с ниви от по 4-5 декара ще изкарват пари от земеделските си площи (то пък големите пари), при това без да плащат данък. Но пък е нуждо да се пробва тук-там номерът “ако мине”. С полицаите не мина, с винетките и казаните за ракия мина, с данък “градинка” - не. Чакаме и следващият опит за попълване на скромната държавна хазна.

Важна тема от последните десетина дни стана и обявеното оттегляне на главния архитект на София Петър Диков, което ще стане през февруари 2016 година. Кой ще застане на негово място е трудно да отговорим, но пък не е трудно да дадем няколко съвременни идеи за облика на столицата в следващите години. Може пък да се харесат, знае ли човек. Така например може да ремонтираме отново Женския пазар и да го върнем в стария му вид! Звучи малко странно, но как ви изглежда този модерен пазар в район, където арабската култура почти е завладяла всичко? Новият главен архитект по-скоро трябва да вземе опит от сирийските си колеги и да изгради един истински модерен арабски пазар с всичките му екстри и агнешки кюфтенца и пържолки. Нещо ново ще е като цяло.

Районът от Халите на север и на запад пък може да бъде наречен спокойно "Дамаск Таун", нещо като Чайна таун по американските градове. Какви са тези имена Зона Б5, Зона Б18, зона незнам си колко. Социалистически работи. Колко по-елитно звучи "Дамаск таун" - хем ще е по правдопободно, хем хората ще знаят къде влизат и какви способности трябва да притежават. Ще знаят и каква кухня могат да похапват, изобщо една истинска атракция в центъра на европейска София.

И като стана въпрос за тежката тема с бежанците и потенциалните терористични заплахи, няма как да не отминем и още един доста странен факт от последните дни. Впечатляващ клип, преписван на Ислямска държава, обяви за врагове редица страни в Европа и останалия свят. Във видеото ислямистите посочват държавите, на които обявяват война. По-интересното обаче е, че сред противниците на джихадистите са посочени всички съседки на България, но не и нашата страна. Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Косово, Хърватия, Словения, Молдова, Чехия - всички те са сред враговете на ИД. Ние обаче случайно или не – не сме. Защо обаче е така, след като и ние сме част от НАТО и ЕС?

Първото възможно обяснение е, че просто терористите не са ни намерили на картата или са използвали стари карти. Вероятно не звучи зле, но е малко наивно да лежим на тази кълка. Доста по-вероятно изглежда някой от лидерите на ИД да е завършил например Техническия в София (или пък медицина у нас) и да пази добри спомени от родината ни, студентските столове и колежките от ТУ-София, за чиято красота от години се носят легенди из коридорите на този ВУЗ. Съществува разбира се и друга възможност – някой от главатарите да е попаднал в нета на реч на български политик, чалга клип, или на последната песен на Гери Никол или Криско и на коментарите под нея ... И да е решил, че няма смисъл от терористична атака, защото тази държава така или иначе сама ще се затрие... Може пък и да са ни съжалили, като са разбрали накъде върви работата с ремонта на родните МИГ-ове или пък със заплатите на родните полицаи, които по принцип трябва да ги борят. Знае ли човек?

Но да оставим черните краски назад, защото времето минава, годината почти цялата се изтече и заедно с наближаването на Коледа човек все повече мечтае за почивка на някое приятно местенце с любим човек. И някак стряскащо в този ред на мисли ни дойде новината от последната седмица, че от МВР и НАП ще получават веднага данни за туристите по хотелите още при тяхното настаняване. Това ще стане с онлайн система, която се очаква да бъде реално тествана в края на 2016 г., стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова преди десетина дни.

Информацията ще се предава автоматично по защитени канали, като ще става дума за имена, адреси, цел на посещението, дали туристът е сам или със семейството и т.н. Така с новите промени вече може да очаквате докато се възползвате сладко- сладко от системата „ол инклузив“, да се появи до вас вежлив мъж с костюм, който да ви подхвърли приятелски: „Хапвате ли, хапвате ли? А данъчетата кога ще ги платим, а? Тоз Опел, дето сте на почивка с него платен ли му е данъка, а? А защо още не е, година свърши?“

Така целта вероятно е данъчният господин така да се залепи до вас, че да не ви остави да почивате, докато не сте си платили данъчните задължения. Ама и ще е прав – къде сте тръгнали да си почивате, като още не сте си платили задълженията към държавата, а?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Седмични наброски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Rusi Gospodinov преди 8 години
Bravo! Naj-svejata statiq ot godini v dnes.bg
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко да не е емигрирал в Китай ?май няма намерение да се връща ...
9
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До психологИ като замине на ***, по-добре ли ще заживеем!???Келнерите, бакшишите, сутеньорите, като заменят ядрените физици, ще победим ли комунизма!
8
0
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До 1Ами, не сте прав!Наброски, ако и да е русизъм е много точна дума и даже вие сте се затруднили да и намерите точен заместник... Хроники, няма нищо общо със наброски... Ще трябва да обиколите доста езици за да и намерите точен превод! И с по-големи букви да се пишете българин, няма как да ни убедите в правотата си....
7
5
 
3
 
! Отговори
психолог преди 8 години
Червения *** има толкова злоба , че няма нужда от АЕЦ за електроенергия , просто трябва да се впрегне неговата злоба и готово . А иначе плюенето на човек от фалиралата партия БСП никой не го брои за нещо. На следващите избори БСП окончателно заминава на *** .
6
2
 
9
 
! Отговори
Льольо преди 8 години
Добре, че са го сложили на отделна маса- така му спестяват срама, че не може да говори на никакъв език с домакините си.Конграчулейшонс!
5
2
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
...."поХУЕл"---от кво произлиза ..??!!!Щото на български е ясно---"НЕЩО ТИ Е ПОРАСНАЛО" ..ХА,ХА,ХААААААААААРадваш ли му се..?
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаа *** хубава статия, браво! много се смях :) най ми хареса за "Гери Никол и Криско и коментарите отдолу"
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свежо е написано, хареса ми.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наброски? Здорово похуел, Ангелов!
1
10
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
Правилната дума е ---"хроники"....ама где... "БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ У КОМУНИСТА"!То в България --само с "руско" се влиза журналистика...

Спонсорирани публикации