Нагласата в омразния понеделник – да оцелеем

Как се преживява по-лесно първия работен ден от седмицата?
Обновена: 1 дек 2015 06:16 | 30 ное 2015 22:00,
2
Нагласата в омразния понеделник – да оцелеем
Снимка: Архив Reuters

Планът ни за седмицата често звучи така – да оцелея до петък. Защо работното начало след уикенда винаги е толкова трудно? Защо понеделникът е най-мразеният ден от седмицата и го свързваме с думи като "досада", "натовареност", "умора"?

Много проучвания по темата показват, че един на всеки трима мрази понеделник повече от всеки друг ден. Какви са причините? Има ли психологическо обяснение?

"Понеделникът рязко контрастира с уикенда и показва липсата на баланс между личното време и работата. Той е барометър за промяна", обясни психологът Андрей Ганев от сдружение "Чудо" в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да слушаме себе си, да си почиваме по 10 минути на всеки час, да следваме естествения ритъм на своята психика и тяло.

"Трябва да излезем от рамката неделя-понеделник, да организираме ежедневието си хомогенно, да имаме лични цели", допълни Ганев.

Психологът Даниел Троев пък посъветва да се фокусираме върху това, че с понеделника започва една хубава седмица, пълна с изненади и чудеса. По този начин няма да ни е толкова тежко, смята Троев.

Във видеото на предаването "Днес" ще видите още съвети как да се чувствате по-добре в първия ден на работната седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
7
 
! Отговори
a3 преди 8 години
Ще ви кажа лек, работите постоянно и събота, и неделя. Тогава няма да имате този проблем.