Васко, който накара африканците да заобичат BG сиренето

Българинът започнал с малка ваничка, а днес има голяма ферма
31 авг 2016 19:07,
32
Васко, който накара африканците да заобичат BG сиренето
Снимка: кадър, Нова телевизия

Осъзнаваш, че Южна Африка наистина се намира на другия край на света, след 15-часов полет от София до Кейп Таун. Затова не е за вярване, когато седнеш на маса там, отрупана с кисело зеле, ракия, лютеница и българско бяло саламурено сирене на почитна позиция.

Това е реалността в африканската ферма на Васил Панчев, който от 20 години прави истинско българско сирене за едва подозиращите за съществуването на България африканци.

През 1994 г. Васил от село Езерче заминава за ЮАР със съпругата си Емилия само с два куфара, които им открадват в хотела. Така желанието на Васко да види каква е разликата между социализъм и капитализъм за момент е застрашено от културния шок, но две десетилетия по-късно той се чувства почти като у дома си, макар че България му липсва, защото както казва той "камъкът си тежи на мястото".

Решението да дойде в Африка идва след предложение на българското посолство в Южна Африка  да работи като готвач. Две години по-късно на Васко и жена му им идва идеята да правят сирене, за да покажат на африканците какво е истински български вкус. Началото е трудно – една ръчно сглобена ваничка и пастьоризатор самоделка, така както бабите му са го правили на село, разказва той пред Нова тв.

Съдбата обаче е на тяхна страна и бизнесът се разраства. Скоро след това те вече притежават своя голяма ферма, където правят не само българско сирене от африкански крави, но и кисело мляко, което по нищо не отстъпва на добре познатия роден вкус. В началото българите там са скептично настроени, но днес вече всеки познава Васко и неговите продукти.

Българското бяло сирене обаче е много "черно" според Васил, защотото изисква много труд. Той е във фермата 365 дни в годината и с носталгия се сеща за дните, когато е имал време да се връща в България.

Въпреки това неговата ферма носи усещането за родния край, не само заради обстановката, но и заради топлото посрещане и гостоприемството, обилно наредената софра с лютеница, ракия и българското сирене с онзи вкус от у дома, та било то и на 15 000 км от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
. преди 7 години
Интересен факт е , че африканците по-добре познават вкуса на истинското българско сирене и кисело мляко от всеки един от нас роден след 89-та година. Иначе тия дето посолствата им предлагат работа са все от нашите , знам защото , когато аз търсех работа в посолство като преводач се оказа , че трябва да съм член на адвокатска колегия , да имам собствена фирма призната от не знам си кой и т.н. , докато тия вътре знаеха само български. Е поне не лъже клиентите си.
20
3
 
7
 
! Отговори
# преди 7 години
Който иска да създава дом или да търси работа в чужбина, да знае - ако не е успял тук, то шанса да успее там е даже по-малък!Единствено заради деца - да живеят в среда, където не силикон, екстеншън, батки и черни джиБове се смята за "големия успех".Лично мнение - живи и здрави!
19
0
 
8
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Що имотите са по евтини остсава за въобръжението..
18
1
 
7
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Доколкото си чувал не означава какво си виждал. Това е най ужасното място на планетата. Без майтап...
17
4
 
14
 
! Отговори
Гуфи преди 7 години
ЮАР между другото е една доста интересна дестинация. Там цените на всичко са почти като в България (дори имотите са по-евтини), а заплатите са почти двойни на нашите. Времето е винаги хубаво, море - колкото искаш, а в големи градове си има достатъчно квартали където белите си живеят на спокойствие и проблемът с черните реално не съществува в тях. А доколкото съм чувал генерално черните не закачат чужденци, че тогава полицията наказва жестоко.Та браво и на сънародника, че е намерил ниша чак там.
16
3
 
31
 
! Отговори
Африканка преди 7 години
Способния човек успява дори на краят на света, а хейтарите само могат да завиждат! Сиренето му е най - вкусното и без добавени химии.
15
3
 
15
 
! Отговори
До Берлин от Смуки преди 7 години
Мисли си баце,че у Германията има нещо истинско! ;)
14
1
 
43
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Браво на човека, работлив е и е успял !
13
4
 
21
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Явно от тогава даже не си чел новини за ЮАР. В момента в който белите решиха да направят черните равнопоставени в управлението на страната нещата тръгнаха на долу, а когато белите изцяло се изтеглиха нещата станаха трагични.Никога не съм ходил там, но имам доста приятели там и с интерес следя как се развиват нещата.
12
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много антибъларска незаслужена пропаганда тук...обиден съм от тези анти български омразници тук....наи вероятно спонсорирани от сорос пионки.
11
17
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Най-трагично е, че най-хубавото българско саламурено сирене, което съм ял някога, го купувам в Германия. Жалко но факт.
10
6
 
32
 
! Отговори
Валка преди 7 години
Тази година през март и април бях в Калифорния.Купувахме българско кисело мляко направено в стъклени буркани и произведени в Тексас.Такова вкусно кисело мляко не бях яла от детството си.Имаше всички полезни български бактерии.
9
7
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
1995 г бях в ЮАР - имаха огромна икономика - произвеждаха всякакви цигари и то табакери (хартиени) всякакви уйскита и бира (HOLSTEN AMSTEL CASTLE) Имаха американски компании продаващи златни накити и диаманти -дрехите им бяха от големи марки - ЮАР е икономиката на АФРИКА- да не говорим за самолетната им компания и трите града - Претория Йоханесбург и Кейптаун-Този човек е успял по някакъв начин да създаде нещо малко и собствено -за него БГ е безмислица поради корупцията и бизнес свързан с партии
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с българските продукти и традиции можем да печелим навсякъде по света ,само не и тук,тук даже продуктите не са истински,почти всеки производител у нас ги прави с цел да забогатее а не да следва традиции и качество
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тоя форум има психично болни наопаки мислещи биологични единици
6
5
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Страхливец
5
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ODESSAНяма да се бием. Руското сирене е най-добро.
4
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в България сиренето е хубаво.Особено това с надпис "БДС".Вярно малко е скъпичко ама си заслужава.
3
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обмисля ли износ за България? :)
2
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И е доста вероятно това сирене да е по-качествено от това, което се произвежда тук...