Китайските "ракови хотели" в очакване на чудото

В далечен Китай също има мигрантска вълна, но от раково болни
Обновена: 1 окт 2016 08:30 | 30 сеп 2016 21:45,
19

 Снимка: Reuters

В сянката на една от най-добрите ракови болници в Пекин, мрежа от паянтови тухлени сгради, приличащи на катакомби, се е превърнала в дом на стотици пациенти с рак и техните семейства, чакащи за лечение.

9-те сгради са свързани с тъмни, тесни коридори. Там предлагат евтини квартири на пациенти, които не могат да си позволят болнична стая - отражение на огромните различия в иначе претоварената система на здравеопазването в Китай.

Подобни "Ракови хотели" се появяват в близост до болници из цял Китай. В такива сгради живеят повече от 3 млн. души, диагностицирани с рак в Китай всяка година.

Пациентите често пътуват стотици километри до градските болници заради лошите условия в родните им места. Така се създава своеобразна ракова мигрантска вълна.

"Има дисбаланс между големите и малките градове. Добрите лекари не искат да работят в малките места", разказва Лиу, 46-годишен работник, който е изминал с жена си повече от 750 км, за да стигне до столицата.

Съпругата му, 42-годишна Уанг, е диагностицирана с рак на маточната шийка в началото на годината.

"Ако имате някаква сериозна болест, е добре да отидете в Пекин", разказва Лиу.

Собственик на един такъв хотел разказва, че хората остават между няколко месеца и една година в очакване на лечение.

Разходите не са малки. Уанг и Лиу са пътували 16 часа, билетът им струвал по 48 долара, а стаята - 10 долара на вечер. Това е половината от цената на едно болнично легло. Стаята им е проста, има телевизор и вентилатор. Има и условия за готвене.

Финансовата тежест за китайците със сериозни заболявания като рак или диабет е непоносима. Според официалните данни 44% от семействата са обеднели значително след началото на лечението. Здравното осигуряване в Китай поема само основни услуги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Китайракдиабетболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До sakiкъде виждаш тези заводи
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
къде виждаш тези заводи
12
3
 
3
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 7 години
В Китай поне ги лекуват .В България източват здравната каса .Днешните лекарства не лекуват , дори не обезболяват .Рака е бич за хората .Не може и лекар да ти помогне , дори лекарите бягат от тази Чума .Статистиката казва - всеки втори починал в България е от рак . От това няма спасение .
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ракът е плод на съвременния модерен начин на живот,съвременната медицина и храна.
10
4
 
5
 
! Отговори
САШО+ преди 7 години
В комунистически Китай , като в европейска капиталистическа България -ЗЛЕ .
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените гнииди и тук налазиха...Как изобщо сравнявате България с Китай?Как може да сте толкова глуупави бе?!Китай е свръх богат и народа му е супер болен от всички опасни болести!До това води комунизма.Индийците също са много, но не боледуват толкова от рак и диабет, прочетете малко.
8
0
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 7 години
Би ли споделил с какви видове рак си се справил успешно с лечение само в БГ и в коя болница? Помогни на тези, които, като теб имат нужда!
7
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В евроатлантическа България само смотаняците и мързеливците не могат да си позволят лечение на рак. Умните и красивите които са си направили милионите могат да си платят най-съвременни и модерни лечения, само простаците и некадърниците в евроатлантическа България нямат пари да се лекуват от рак.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българското здравеопазване е сред най-неефективните в света, сочи класация на агенция "Блумбърг". България се нарежда на 46-а позиция от общо 55 държави по ефективност на здравната система. България е на първо място в света по смъртност от онкологични заболявания.
5
24
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 7 години
В евроатлантическа България благодарение на евроатлантизма аз съм преодолял 12 вида рак. Ако живеехме при социализма никога нямаше да мога да преодолея 12 вида рак.
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Глyпак, лично аз съм преодолял 2 вида рак с лечение само в България. Много е лесно да се говори на ангро неверни неща. Не ти го желая но ако ти се наложи ще разбереш много неща и то добри за българската медицина.
3
3
 
25
 
! Отговори
saki преди 7 години
С тия ,отрови дето ги бълват заводите е нормално да има милиони болни от рак.
2
4
 
11
 
! Отговори
Дино преди 7 години
Вижте само как на 13-та снимка са замъглили лекарството или хранителната добавка, за да не знаят хората от западния свят с какво ефикасно се лекуват. Защо ли?
1
14
 
23
 
! Отговори
Мен преди 7 години
За ралика от Хамерика, където си умираш като куче, ако нямаш пари.