Българите – сред най-безсърдечните в света

Най-отзивчиви са в Еквадор, Саудитска Арабия, Перу и Дания
Обновена: 17 окт 2016 15:47 | 17 окт 2016 15:44, Елка Василева
110
Българите – сред най-безсърдечните в света
Снимка: flickr

Хората в България, както и в Полша, Литва, Естония, са най-безсърдечни, докато най-отзивчиви и емоционални са жителите на Еквадор, Саудитска Арабия, Перу и Дания. До този извод са стигнали психолози, анализирали манталитета на населението в над 70 страни, пише в статия в Journal of Cross-Cultural Psychology, цитирана от РИА Новости.

Учените са проследили някои качества, които според тях могат да влияят на манталитета на различните народи и това как те биват възприемани от останалите хора по света. Така например доколко силно участниците в изследването са реагирали на страданието на други хора, опитвали са се да ги разберат от "чужда" гледна точка, черти на характера като невротичност, склонност да се доверяваш на другия, изпълнителност, както и степента на индивидуализма и колективизма.

След като сравнил всички тези показатели, екипът на Уилям Чопик от университета на американския щат Мичиган, открил, че въпреки култивирания в Америка образ на американска радушност и съчувствие, САЩ вече не са лидер в тази сфера. Според учените Съединените щати заемат едва седмото място, отстъпвайки на три страни от Персийския залив и страни от Латинска Америка.

Най-долните места в класацията почти тотално са окупирани от страни от Източна Европа – те заемат седем позиции в "обратния" топ-10.

Колективизмът, социалното поведение и склонността към съгласие с останалите са повлияли положително на емоционалния "имидж" на страната, докато заради широкото разпространение на индивидуализма жителите на определени страни са определени като по-безсърдечни и нечувствителни към проблемите на другите народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
5
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До Паметлив Братле,там перспективите се мерят в количествени анализи като естествен прирст на населението, нетна миграция, здравен профил.Иначе, това е толкова зле съшита партенка, че не е за коментиране. Но и е факт, че тук нормални хора умират на улицата, докато някое уродливo докторче бара сестрицата по баджaка, друг *** котка, трети влачи куче по асфалта...От друга страна, тук е много по-вероятно да срещнеш човек, доближаващ се до образа на жив светец, отколкото в Зап. Европа - от опит.
82
2
 
0
 
! Отговори
Критичен преди 7 години
До 102 Така е! Още не сме в шенген въпреки, че сме от 2007 в ЕС. Украинските интереси са по високи от бг. Въпреки че не са в ЕС
81
0
 
5
 
! Отговори
кольо преди 7 години
затова не сме щастливи и сме на това положение, абсолютно логично...
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринХората навсякъде са възпитани различно. Лошото е, че българите попадат в класацията на най- лошо-възпитаните и затова в нашата иначе прекрасна страна често се вижда мръсотия и мизерия, по улиците карат джигити, управниците крадат безнаказано, а хората не вярват в законите и се прецакват един- друг. Отиди в някоя европейска страна с висок стандарт на живот и веднага ще видиш разликата.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 99 ako byaha te zakolili 5 veka sega nyamashe da te ima
78
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Па да не е лъжа каквото ви се казва? Източно-европейците са си темерути, нищо че се мислят за нещо друго. Западните са глупави от наша гледна точка, а ние сме жестоки от тяхна, какво толкова сте се разпискали?Ниското българско самочувствие избива навсякъде..
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това го казват сърдечните западняци,които със сълзи на очи са гледали как са ни клали 5 века?Ай сиктер.
76
3
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Журналистката която предлага тоя материал е доказана като българофоб и тотално сбъркано мислене!Поредните американски лъжи , оплюване и пропаганда!
75
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 7 години
За този коментар , а и за всички свързани със българи и със България,,,,.срам за всички нарекли се хора,докога ще плюете срещу себе си ,и Родина ,и фамилия....Хората са навсякъде едни и същи ,без никаква разлика , а българина при всички тези несгоди ,които има и наследи ,е може би най-благородния ...и най вече човек...Бог да пази и Да живее България ,и всички истински българи по света да се гордеят със националността си...
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдаммм... в Саудитска Арабия са особено отзивчиви към християни и евреи.
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който го е писал, да си носи последствията.
72
1
 
7
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До ПаметливА,забравих да кажа че докладът беше на ЦРУ и съвсем официален!
71
0
 
13
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
А,тея американски оценки са голяма работа!Много добре си спомням,как в далечната(за някои) 1998г в един доклад ни нарекоха "безперспективна нация",заедно с другите славянски народи на Балканите,а обявиха турци и албанци за "перспективни".То нямаше да е проблем,ако последствията от тея "оценки" не бяха лошо отношение към "безперспереспективните" и толериране на "перспективните".Сега сме уж съюзници,ама да знаете,че отношението е същото!
70
0
 
0
 
! Отговори
carvyl преди 7 години
До ТОЙzashtoto sa predi balgarite vav evropa
69
1
 
16
 
! Отговори
gogo преди 7 години
Сърдечна европейска нация избила 6 милиона , сърдечните американци избили индианците и тн...., ние може и да не се превземаме и да сме груби ама не трепем другите.
68
5
 
3
 
! Отговори
istinata преди 7 години
taka si e.brat brata ubiva pri nas i ne za kralstvo mi za 1000 leva
67
0
 
5
 
! Отговори
1234 преди 7 години
В София искат да ти продадат скъсаните си *** на цена лачени обувки
66
5
 
7
 
! Отговори
пфффф преди 7 години
риа новости......no comment.аман от нагли руснаци
65
7
 
9
 
! Отговори
ТОЙ преди 7 години
ЗАЩО СОФИЯНЦИ СА ТОЛКОВА АЛЧНИ
64
4
 
22
 
! Отговори
Супер безсърдечни преди 7 години
Спасили единствени в света едни евреи, които сега унищожават държавата им и "доказват с изследванията си" колко българите са безсърдечни!

Спонсорирани публикации