Ярка, голяма... Супер Луна ще изгрее тази вечер

Толкова голяма тя не е била през последните 60 години
9
Ярка, голяма... Супер Луна ще изгрее тази вечер
Снимка: БТА

Тази вечер около залеза на Слънцето можем да видим Луната толкова голяма, колкото не е била през последните 60 години, казват астрономи.

Още по темата

Явлението, известно като Супер Луна, се дължи на скъсеното в планетарни мащаби разстояние между планетата Земя и нейния спътник, което ни кара да си мислим, че Луната е по-голяма и по-ярка, отколкото сме свикналия да я виждаме.

Астрономическата обсерватория в Кърджали ще се включи в наблюдението. Обсерваторията ще отвори врати за посетители, предаде БНР.

Тази вечер естественият спътник на Земята ще изглежда с 14% по-голям и с 30 на сто по-ярък от обикновено. Нещо, което според НАСА, се случва за първи път от 1948 година.

Защо ще видим Луната толкова голяма, обяснява директорът на обсерваторията в Кърджали Агоп Узунбохусян:

"Когато пълнолунието съвпадне с еригея, т.е. с най-близката точка до Земята, тогава ние ще я виждаме видимо по-голяма. В даден момент Луната застава в такава точка и в такова положение, че нейното разстояние е по-малко дори от тези 363 хиляди километра и тогава вече нейната светимост е по-голяма. Пълнолунието днес ще настъпи в 15.52 часа, а Луната ще изгрее на нашия хоризонт в 17.20 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: супер Луна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
12345566 преди 7 години
До До ЧуекНе се знае дали са кацнали. Аз не вярвам. Клиповете по кацането са правени в дисни, което е признато от наса вече (ако напишеш в гугъл nasa admit moon ще видиш). Обяснението защо е леко казано *** и за *** и малки деца. Оригиналния запис бил заличен заради липса на място и почистване ама направения в дисни бил 1:1 МОЛЯЯЯЯЯЯЯЯ????? Подобно нещо може да бъде продадено за милиони на търг, а те го изхвърлили, защото...нямало място. Я чиба цър вули.
7
0
 
4
 
! Отговори
До Чуек преди 7 години
Като няма хляб, трябва зрелища да има!То с оставки, нови избори, я с по-голяма Луна, дето е на 363 000 км!? и кацнаха на нея през 1969 г. с ЛАМАРИНЕНО ФАЗЕРЕН МОДУЛ няколко пъти, та накрая американското знаме ГО ЗАЛЕПИЛИ С ТИКСО, което по онова време в България не знаеха що е! За справка - Google, Appollo archive и ... гледаме, ама без розовите очила. И такаа. А астрономите, тези толкова мили хора дето само не могат да обяснят феномена ЗАОБЛЕНА ВОДА!!?! и как тече нагоре при гравитация!?
6
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 години
При тях е Пери Гей!
5
0
 
3
 
! Отговори
грис преди 7 години
Бг ***. Пише се ПЕРИГЕЙ!
4
1
 
5
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Съгласен съм с 1. През няколко месеца четем за разни супер луни и как вече нямало да има такива през този век. Аман вече от "учени". В БГ май всички "учени" са псевдо учени.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на големи илюзии е...
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Луната се е ококорила от загубата на герб.
1
2
 
23
 
! Отговори
Чуек преди 7 години
През 5-6 месеца виждаме 'най-ярката' и 'най-голяма' луна от 500 години насам. Лятото (Юни) пак беше най-голяма и най-червена от както я наблюдават....