Климатичният колапс идва! 3 сценария за катастрофа на Земята

Американските учени обаче успокояват, че има още 80 г.
19 сеп 2017 11:00, Красимир Ангелов
70
Климатичният колапс идва! 3 сценария за катастрофа на Земята
Снимка: Reuters

Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа на планетата към 2100 г., съобщава Лента.
 
В рамките на изследване е преценено въздействието от повишаването на средногодишните температури върху условията за живот на планетата. Разгледани са три възможни сценария.

В съответствие с първия сценарий, смятан за "опасен", покачването на средногодишните температури с не повече от 3 градуса Целзий ще предизвика увеличаване на броя и интензивността на ураганите и наводненията, както и по-честа суша на земята.
 
Повишаването на температурите с 3-5 градуса Целзий ще предизвика пълно разрушаване на ледената покривка в Западна Антарктида и унищожаване на дъждовните екваториални гори в Амазония, а под угрозата от горещините и глада ще са над 7 милиарда души.

При най-тежкият възможен сценарий средногодишните температури ще се покачат с над 5 градуса Целзий, а в този случай човечеството ще се сблъска с остър недостиг на основни ресурси, по-специално на прясна вода. Все пак на този етап учените не предричат в близките години чак толкова драстично развитие.

Известно е, че през последните 200 години в резултат на човешката дейност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Това доведе до увеличаване на съдържанието на въглероден газ в атмосферата с 0,012 процента и предизвика покачване на средната глобална температура на въздуха с 1 градус Целзий.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Защо сценарийте са само три.4.Кимчо удря САЩ с майката на майката на бомбите САЩ му отвръща....5.Милиони "бежанци"започват открит джихад в ЕС....
23
2
 
7
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 21Винаги съм се чудил как хора с твоето IQ си намирате храна ..
22
1
 
1
 
! Отговори
2 преди 6 години
не ми се отваря дир
21
3
 
4
 
! Отговори
IT преди 6 години
Гледам, че доста проруски комплексари ръсят глупости под статията...
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости . Те американците все казват и показват ,а се доказа ,че Луната не била сива ,а кестеняво -кафява. Нещастници . Една малка крачка, една огромна лъжа .А Гълфстриима вече е окепезен от разлива на сондата .
19
0
 
3
 
! Отговори
Момче катунарче преди 6 години
ЗАКРИВАЙЙЙЙЙЙЙ!!!!!!
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Температирата на океаните не е мръднала от милиони години. Не случайно водата е физиологична среда в организмите. Тя е буфер и ще й трябва страшно много енергия, за да си повиши температурата.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Защо изобщо си направи труда да напишеш подобна глупост?
16
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ураганите ви притесняват.. Ми тая година от урагани умряха толкова хора колкото в Бг умират за няколко седмици от катастрофи по пътищата. Абе вие нещо облъчват ли ви, друсате ли нещо че сте такива параноици? Може би в САЩ ще е разумно да почнат да строят къщи от масивни материали а не от стиропор и картон с гипсова замазка? Или ураганите са много силни?
15
20
 
9
 
! Отговори
Славянски патриот преди 6 години
Само Русия може да спаси Човечеството. Ако цялата планета работи за доброто на Славянската раса, ще има спреведливо разпределение на ресурси, а също така и ще може да се регулира драстично броят на неславянската *** на тази изконно славянска планета.
14
1
 
9
 
! Отговори
Янус преди 6 години
Ако хората които имат деца и внуци си въобразяват че генеалогичното им дърво ще се разклонява до безкрайност, то значи че са оптимисти. Нъцкииии. Тая планета ще бъде изпепелена от Слънцето. Но хората далеч преди това няма ги има. А вие ко си мислите, че човечеството ще емигрира ли? Хаха. Това да не ви е Средиземно море по което прииждат парапитеците. Така че GAME OVER!!!!!
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 3-4 градуса могат да станат причина за големи катаклизми особено ако прецакат Гълфстрийм който вече има промени. Ама за някой тук като гледам тези 3-4 градуса е "просто малко по-топло". Тук става дума температурата в глобален мащаб, не само у село.
12
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
човечеството ще се стопи от невежество и простотия яде пие и не мисли
11
2
 
32
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Забелязвам, че 90% от пишещтите си казват "е аз след 80 години няма да съм жив, какво ме интересува?" Ами децата ни ? Ако сте такива егоисти много Ви моля не се размножавайте ...
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инкасирахме по няколоко жълти картона и май е време да си ходим!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 2".И кво - средните температури ще се вдигнат с 3-4 градуса и всички ще умрем от глад и жажда.?"Тези 3-4 градуса могат да прецакат много от теченията в световните океани от които зависи мекия климат на много места и обратното. Няма просто да ти по-топло пич.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видове са изчезвали преди, изчезват сега ще и изчезват и много след като нас ни няма на тази планета. Вселената не се върти около нас.
7
2
 
11
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Е динозавите изчезнаха, та ние ли няма?! Голям праз. Очевидно неживата материя винаги тържествува над живата. За капак живата се трансформира в нежива, а обратният процес е невъзможен. Е едно еврейче успя, ама това е приказка за наивници. Хахаха
6
3
 
8
 
! Отговори
Дам преди 6 години
80 друг път...Много по-скоро ще е...Само вижте последните 5год, как се случват нещата и си правете изводи...При наличието на толкова *** по земята, няма как да е друго...Жалко за планетата....За 100 год се разруши, това което е съществувало милиони... Каквото повикало - такова дошло...мир на праха ви!
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До`2Ми не няма да стане само "много по-топло". Това не ти е да пуснеш климатика. Ураганите на които бяхме свидетели тази година бяха толкова силни точно защото температурата на океаните се повишава. Сега си представи същия този ураган но с 3-4 градуса по-топла вода. Невероятно е колко са ви ограничени знанията относно планетата на която живеете. Ама аз забравих, че в България света свършва с държавната граница.