Котки на служба: Мишелови или лентяи?

В Япония назначиха писани да гонят стреса на работното място
9
Котки на служба: Мишелови или лентяи?
Лорънс Адунски. Снимка: Ройтерс

Мнозина считат котките за егоистични създания, които служат само и единствено на себе си. Отиващата си 2017 г. обаче свидетелства, че на писаните не са чужди и изявите в служба на човека. Макар да се подвизаваха предимно като мишелови, през годината представителите на котешкия род се проявиха и на други обществени поприща.

Още по темата
Най-пресният пример за котарак на служба е Лорънс Адунски - наскоро назначеният главен мишелов на британското посолство в Йордания.

Пухкавият черно-бял служител гордо носи името на британския офицер Т.Е. Лорънс, известен като Лорънс Арабски. Според профила му в Туитър Лорънс Адунски "докладва" директно на Палмерстън - главния ловец на мишки на британското външно министерство.

Как ще потръгне службата на "новоизлюпения" мишкодав, предстои да се разбере, но вече се намериха недоброжелатели, които набедиха Лорънс Адунски за дебелак. За новобранеца обаче е важно да не бъде нарочен за лентяй и пръв мишелюбец като Лари - отговорника за борба с гризачите на "Даунинг стрийт 10". През годините си на служба небезизвестният мишелов на британското правителство неведнъж е бил "на косъм" от напъждане заради склонността си да се изтяга блажено на припек, да се "перчи" пред медиите и да другарува с косматите нашественици, вместо да изпълнява съвестно задълженията си.

Ако иска да преуспее служебно, за Лорънс Адунски е препоръчително да не подражава на правителствения хрантутник Лари, а да следва примера на прекия си началник Палмерстън. Външноминистерският котарак отбелязва завидна мишеловна дейност и вече има в актива си десетки заловени натрапници.
Отвъд океана научихме историите на няколко котки, вече доказали се като професионалисти и получили подобаваща отплата за съвестно полаган труд.

През февруари котарак на име Мартин беше назначен за мишелов в полицейски участък в Бруклин, Ню Йорк. Приблизително по същото време неназована писана - талисман на спецотряд в Бостън, получи заслужена награда за дългогодишната си служба - кукленски дом с всевъзможни удобства. Направената от мустакатата отличничка щателна инспекция на апартаментчето показа, че тя е изключително доволна от придобивката си.

През май фирма за информационни технологии в Токио, Япония, назначи по молба на служителите си девет писани, които да им съдействат в борбата срещу всекидневния стрес на работното място. Месец по-късно примера на японците последва хотелска верига в Абу Даби, ОАЕ, която нае на служба осем "антистрес" котки.
Техен събрат в Грийнвил, САЩ, именуващ се Флейм, чиято досегашна задача беше да помага на местни пожарникари да се справят със стреса, стана пълноправен член на огнеборския екип и дори се сдоби с униформа.

Котаракът Кешнип, първоначално приютен в офиса на рекламна агенция в Тълса, САЩ, за да отърве персонала от миши набези, скоро прояви необичаен талант - да измъква дребни суми от клиентите. Решавайки да канализират дарбата на косматия изнудвач в правилна посока, служителите го преквалифицираха в талисман и събирач на средства за благотворителност.

През годината до нас достигнаха и други, недотам обичайни истории, за космати деятели. Научихме за котарака-математик в Ермитажа в Санкт Петербург и за Феликс - талисман на британска железопътна компания, допринесъл за увеличаването на продажбите на местен вестник. Котаракът Мистър Сейнсбъри - служител на туристическа агенция във Великобритания, освен да примамва клиенти с чара си, се изяви и като пророк, предсказвайки изхода от "мача на годината" между Флойд Мериуедър и Конър Макгрегър.

Научихме и за котки, взели участие редом с модели в рекламна кампания на френската модна къща "Живанши", както и за мустакати кандидати за поста "Котка на Пощенския музей" във Великобритания.

Отново отвъд океана дойде и една скръбна вест - след 20 години на служба като неофициален кмет на Талкитна, Аляска, се спомина котаракът Стъбс. В Нова Зеландия премиерската котка Падълс, току-що "проходила" на политическото и обществено поприще, загина под гумите на автомобил. Питомката на министър-председателката Джасинда Ардън бързо се прочу с котешките каламбури и компетентното си становище по редица наболели въпроси и безвременната й кончина наскърби поклонниците й.

През годината котки служиха не само на човешката общност, но вършеха добри дела и за други животинки. Хит в мрежата стана видео, показващо как котаракът Прити Бой от приют за животни в Западна Вирджиния, САЩ, се изявява като акушер на бременна козичка. На ветеринарното поприще се прояви и котаракът Рон, който постоянно обгрижва новоприетите животни в клиниката на стопанката си в Денвър, САЩ. В Русия осем оситеротели таралежчета оцеляха благодарение на осиновителката си - добронамерената и грижовна писана Муска.

Подобно на хората не всички котки са безупречни обществени единици и някои са склонни да безчинстват. През годината не липсваха и примери за неприемливо котешко поведение, за разлика от това на служещите на човечеството техни сродници.

В началото на 2017 г. избягала писана беше заловена в зоомагазин в Амстердам, Холандия, след като се дрогира със залъгалки с котешка трева. Във Великобритания котаракът Реджиналд се прочу като крадец на бельо, успял да събере богата колекция от задигнати боксерки, сутиени, чорапи и дори чифт бебешки ританки. В САЩ писана на име Крейзи Айз беше издебната да натиска копчето на тоалетното казанче отново и отново. Заради необичайния й начин да си доставя удоволствие, стопаните й трябваше да бръкнат дълбоко в джобовете си за "космически" сметки за вода.

В Глаухау, Германия, след като възмутени граждани подадоха сигнал за смущаване на реда със силна музика, пристигналите на мястото полицаи установиха, че виновникът всъщност е съседска писана. Най-фрапиращ обаче е случаят с котка, заподозряна в убийството на възрастна жена в Япония.

Хората също не останаха длъжни на котките, които вместо да вършат полезни дейност, се поддаваха на поривите си да пакостят. Тази година се зароди тенденция стопани да качват снимки на засрамени питомци, придружени от описание на сторените от тях поразии - вадене с лапа на златни рибки от аквариуми, препикаване на хамстери, унищожаване на банкноти, необуздана лакомия, склонност към воайорство.

Дали котките ще продължат да палуват или да служат на обществото, ще разберем през новата 2018 г., която според китайския хороскоп е годината на техния враг по природа - кучето. Ако астрологията важи и за писаните, ще бъде любопитно да научим как ще им повлияе "кучешката година". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Още един някой преди 6 години
Много добре, че сте посочили, че материалът е от БТА, но понеже е авторски материал, хайде ако може да не пишете, че по публикацията е работил еди кой си, а името на автора. Защото приносът на човека, работил по публикацията, се изразява само в смяната на оригиналното заглавие, което е Котки на служба.
7
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 6 години
До ВетеринарСещам се за филма - Том си е тип котка-спасител. При това доброволец :))
6
0
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
най-хубавата, приятна и весела статия която съм чел през последните години...
5
0
 
2
 
! Отговори
лудия преди 6 години
Моля подравнявайте статиите си двустранно. Нямате ли елементарно чуство за естетика???
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Котките са ок, ама хората: мишкодав, мишелов, мишеловна дейност.
3
1
 
5
 
! Отговори
Ветеринар преди 6 години
В духa на статията, се сетих за един филм - "Уличен котарак, наречен Том". Филмът е по истински случай и си заслужава да се гледа.
2
0
 
14
 
! Отговори
Манго без окови преди 6 години
Аз си имам персийка. Страхотна мацуранка е.
1
8
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Аз ше взема да назнача тикви да ми пазят българския бостан. На съответната заплата, разбира се.