Рецептата Dnes: Сочна баклава с шамфъстък

Празниците продължават, отрупаните трапези също
26 дек 2017 09:42, Михаела Лазарова
5
Рецептата Dnes: Сочна баклава с шамфъстък
Снимка: Pixabay

Продукти:

300 г шамфъстък
120 г захар
кората от 1 лимон
200 г масло
1 пакет фини кори за баница
За сиропа:
500 г захар
350 мл вода
настъргана кора от 1 лимон и сока от него

Приготвяне:

Шамфъстъкът се смила в блендер, докато се получат фини стружки. Към него се добавя захарта и също така ситно настърганата кора от лимона. Сместа отново се разбърква.

Маслото се разтапя. Корите за баница се нарязват на две половини. Намазнява се тавичка за печене. На дъното се постилат половината кори. Намазват се с масло, поръсват се с ядките със захар. След това се редуват кори и ядки, докато свършат.

Отгоре баклавата се поръсва с ядки. Разрязва се на малки ромбоиди. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 40 минути.

За сиропа:

Смесете захарта с настърганата кора от лимон. Залейте с водата. Варете на тих огън за около 8 минути. Оставете сиропа настрана, за да се охлади. Залейте горещата баклава с охладения сироп и оставете да престои за една нощ преди сервиране. 

Още празнични рецепти може да намерите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язък за шанфъстъка😲Явно госпожата не е яла истинска баклава.
3
2
 
2
 
! Отговори
Мая и Магапаса преди 6 години
Баклава, баклава с шам фъстък и с боза?
2
3
 
6
 
! Отговори
Кой е този преди 6 години
безумен, който дава рецепти с "НАСТЪРГАНИ КОРИ" от ВНОСНИ, ЛАГЕРУВАЛИ, пропити с ОТРОВИ плодове???Може в Италия, Гърция да слагаш кори, като си ги гледаш в ДВОРА!!Или баба ми през 1900 г.НО СЕГА- БЕЗУМИЕ!!
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шам фъстъка се слага след изпичане.