Леонардо не завършва Мона Лиза заради дефицит на вниманието

Според експертите, това е най-логичното обяснение
25 май 2019 18:10, Нели Христова
17
Леонардо не завършва Мона Лиза заради дефицит на вниманието
Снимка: Reuters

Ново изследване на учени от Великобритания показва, че Леонардо да Винчи може би не не е завършил шедьовъра си Мона Лиза, защото е страдал от хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, ХРНВ.

Мона Лиза не е единствената легендарна картина, която ренесансовият гений оставя недовършен. Според учените, това е доказатлество, че той е препускал през проектите си. Други исторически доказателства, че Леонардо е страдал от ХРНВ са факта, е че той винаги е бил неспокоен и работил денонощно, почивайки само за кратко време.

"Въпреки че е невъзможно да дадеш точна диагноза на човек, който е живял преди 500 години, аз съм убеден, че ХРНВ е най-точното и адекватно обяснение на това, защо Да Винчи е изпитвал трудност да завършва картините си", казва експертът Марко Катани, от "Кингс Колидж" в Лондон, пред Independent.

„Историческите записки показват, че Леонардо е дълго време в планиране на проектите си, но не е бил постоянен”, добавя той. - ХРНВ може да обясни аспектите на темперамента Да Винчи."

Заболяването най-често се наблюдава при деца, но се среща и при възрастни и хора с успешни кариери. Още от детството си, Леонардо изпитвал трудност да се справя с различни задачи. Всъщност, редица изследвания показват, че мозъкът му е бил доста по различно устроен от нормалния.

Експертите зад изследването се надяват, то да убеди хората, че децата, които страдат от ХРНВ не са по-глупави от останалите, както много хора твърдят, а тъкмо обратното - хиперактивността няма нищо общо с IQ-то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
След идването на фотографията рисунките на реални природни пейзажи или хора са отживелица, също както и 3D принтера, и скулптурите...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не опитате пак с биполярно разстройство? С негова помощ почти успяхте да го убиете. Не ка дър ни ци.
11
5
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Така и автора определя кога е довършена картината, когато автора реши че е готова една картина я запечатва,по този начин не може да рисува повече върху нея, и липсата на запечатване говори че картината не е довършена, в България много художници най вече тези които продават евтини картини не ги запечатват картините си защото икономисват средства.Така че недовършеността се наблюдава често.
10
1
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Червей търси известност за сметка на някой друг!
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какъв гений бе, бacи грозотията.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви ли не простотии не съм чел за Мона Лиза и Леонардо, но въпреки всичко той си остава най-големия гений в човешката история. Напъните да се изкара болен от разни болести и симптоми на нещо само засилват гения му. Де ги сегашните гении, които са здрави и могат, ако се наложи, да се излекуват от болестите на Леонардо- никакви ги няма.
7
1
 
6
 
! Отговори
град козлодуй преди 4 години
ПОНЯКОГА ХИПЕР АКТИВНИТЕ ГИ ИМАТ ЗА ***
6
0
 
1
 
! Отговори
Feedback loop преди 4 години
Ще търси докато не намери... Но всичко различно от мен сега ... Забавлявайте се ...
5
2
 
1
 
! Отговори
Жълт картон преди 4 години
Последно предупреждение, пуснал съм изключително прецизен търсач. Drop them all ...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се има в предвид че 90% от всички картини на който и да е бояджия от периода са завършвани от чираците и учениците му (....Въобще си е цяла мафиьотска манифактура ... Поръчваш примерно на Донатели оне бие две четки и добоядисват Гошо и Пешо )+ тешкия характер на Леонардо който почти е нямал ученици .Нищо чудно
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всяка статия имате грешки. Отвратително....
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На гения в изобразителното изкуство тръгнали да му търсят кусури. За вас може да е недовършена, а за Леонардо Да Винчи да е завършена картината. Автора на изкуството решава кое произведение е завършено, а не кукуидуку.
1
9
 
14
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
Леонардо не е завъешил 90% от произведенията си факт ...Най вече тия за които не са му платили ....Като всеки бояджия от това време

Спонсорирани публикации