Оцелели след аварията: Забравените кучета на "Чернобил"

45 четириноги са били осиновени само миналата година
8 юли 2019 20:30, Нели Христова
48
Оцелели след аварията: Забравените кучета на "Чернобил"
Снимки: Reuters

Когато четвърти реактор на ядрената електроцентрала в "Чернобил“ избухва, хората, които живеят 30-километровата зона около централата биват евакуирани. Властите не им позволяват да вземат своите домашни любимци със себе си.

Вместо това, пращат военни, които трябва да избият животните, оставени от своите стопани. Ала не успяват напълно. Днес в Забранената зона около "Чернобил“ живеят близо 600 кучета, а специални организации се грижат за тях.

Още по темата

"Имаше стотици бездомни кучета, когато започнахме програмата си. Всички те са потомци на онези четириноги, които са били изоставени след избухването на централата“, казва пред BBC Лукас Хиксън. Той е основател на Clean Futures Fund, организация, която трета поредна година пътува до "Чернобил“, за да ваксинира, кастрира и къпе кучетата в Забранената зона.

"Някои идват близо до теб, но не ти се доверяват. Сякаш усещат какво ще се случи. Като игра на полицаи и престъпници е“, обяснява  Мани Мичел, ръководител на контрола по животните.

Заради тежките условия, повечето кучета живеят около 4 години. Някои, които са късметлии, са намерили хора, които да ги третират като домашни любимци.

Люба, която работи в Забранената зона, е опитомила две от четириногите – немска овчарка, която се казва Мука, а второто куче жената описва като приличащо на малка черна овца, която се казва Матилда. За нещастие гладен вълк ги отмъква миналата година.

От тогава, Люба също помага на работниците от организацията да се погрижат за кучетата. Тя успява да ги примами, за да могат те да ги приспят със стрелички. Когато животното заспи, доброволците го прибират в клетка и го водят в клиниката, която се намира едва на 300 метра от избухналата централа.

"Тук проверяваме на колко радиация е било изложено кучето“, казва една от доброволките Кери О'конър

"Грижа се за тези животни така, както бих го направила и за онези в клиниката ми у дома. Не се притеснявам от радиацията. Когато изключиш лампите, те не светят в тъмното. Най-много да имат стрък трева, който е по-радиоактивен, заседнал в лапичките им. Но иначе те сами по себе си не са радиоактивни“, казва главният ветеринар Ангела Елия. Тя обяснява, че единственото, което трябва да се направи, е кучето да се подстриже, да се изкъпе и вече няма и капка радиация по него.

Четириногите биват кастрирани, ваксинирани и след като се възстановят, биват връщани обратно там, където принадлежат.

"Трудно е, защото искаш да ги отнесеш вкъщи и да им дадеш перфектният дом, но се налага да ги пуснем на мястото, където са свикнали да живеят. Сега те ще имат една идея по-добър живот“, казва доброволката Конси вон Гонтрад.

"От първия ден, в който започнахме да говорим за нашата програма за кастрация и ваксинация, започнахме да получаваме запитвания за осиновявания. За малките кученца, това беше втори шанс за добър живот“, споделя  Лукас Хиксън.

Така Челси се сдобива с Нобул, който сменя горите на "Чернобил“ с Флорида. Тя признава, че много хора са й се подигравали, че си е взела куче, което може да е радиоактивно и да свети в тъмното, но тя никога не съжалила за избора си.

Дженифър пък взима малкия Бодя в Питсбърг:

"Когато руснаците отиват да ги убият, те оцеляват. Неговите предци оцеляват, а сега и той има късмета да живее“, казва осиновителката.

Само миналата година, 43 кучета са били осиновени от "Чернобил“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цербер"...И тиквите в градината стават по100-150 кила..."---Е, не навсякъде. Само на определени места в околностите (западните) на София ... :)
19
0
 
3
 
! Отговори
някой знае ли преди 4 години
Къде продават гайгеров брояч освен в нета!Тенкю!
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си ли чувал НЕЯ ЧАША или НЕГО ТЕЛЕФОН - на сливенско-северозападен диалект :))
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си аварията в Чернобил през 1986 г.За щастие, радиацията не стигна до България. ЦК на БКП не уведомиха веднага, но се взеха спешни мерки. По указание на ЦК, МВР мобилизира всички *** от страната и ги изпрати на брега на река Дунав, да дуухат радиацията. :) Затова първо в Швеция се регистрира увеличение на радиационния фон. :)
16
6
 
5
 
! Отговори
Цербер преди 4 години
Друго си да вържеш пред вратата едно куче с три глави, а в къщи да си гледаш светеща котка. И тиквите в градината стават по100-150 кила, но доматите много бягат.
15
14
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Пич, "нея" година наречие ли е, местоимение ли ... а въобще на какъв език е тази думичка? Учете бре хоре. Ограмотявайте се.
14
1
 
21
 
! Отговори
Коста преди 4 години
Айде пак.. Добрите американци спасяват кучета от руските убиици. Лоши руснаци ейй
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11.. и още нещо..помня деня и реакцията на хората по време на аварията тогава в Чернобил.Помня че се забавиха с няколко дни докато признаят ЦК на БКП Но явно са сметнали.че са нужни дни докато облъка се предвижи до България. Помня също.Че градината която бях гледал нея година.Всичко се скача на стеблата недокоснато..домати,краставици и всичко! После през годините научихме нещата в детайли......
12
0
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
В БГ коя институция прави измервания за радиация,радон,светеща шлака и подобни интересни явления?
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11... Аз каквото трябва съм го видял! И го знам! Просто е досадно едни и същи теми през няколко дни! А що не пишат и за Япония?!-:) А въртят едно и също? То и за Чернобил нета е пълен!
10
11
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
До Анонименкакво точно те интересува за Хирошима и Нагазаки? Има над 10 филма, десетки, да не кажа стотици научнопопулярни. Останалото може да се види:Намери си в нета снимки на Хирошима и Нагазаки сега, после си разгледай тези от Припят и Чернобил... от преди аварията и сега.. и ги сравни с японските градове.Филмите за Хирошима не ги дават по Планета, затова не си ги гледал.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това там беше авария.А не варварско нападение което направих Американците в Япония! Разликата е огромна!
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малките дихателчета Американофилчета.Трябва да бъдат надъхвани от време на време за омразата си към Русия! Истината не е важна!-:)
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6. Не разбира се.По важното за тях е.пропагандата за Чернобил да " върви" ! А за Хирошима и Нагазаки нищо!-:)
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобилската атомна електроцентрала е руска, когато трябва да се пл.юе по Русия. А иначе е украинска. Кой е виновен за експлозията , украинците или руснаците. Или тогавашните граждани на СССР? Аварии винаги ще има, но престъпно беше мълчанието и липсата на профилактика. Това беше по- голямото престъпление и за това бяха виновни управниците в Кремъл.
5
0
 
25
 
! Отговори
Фелинофил преди 4 години
A за котките-нищо,така ли???
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни занимавайте в Чернобил има много кучета, идете в САЩ вижте колко кучета има демокрацията убива кучетата повече от всякакви Чернобили.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хоуксли си е намерил работа в Чернобил като кучегледач че в САЩ сигурно и куетата са изяли от глад бездомниците.
2
10
 
2
 
! Отговори
Имам идея преди 4 години
Отваряте тъпата дървена кутия на Мартинели и убиеца умира на секундата, обаче понеже в убиеца е кутията той няма да я отвори поради, което ще трябва да минат 14 дни, 14 месеца, 14 години докато армията го намери. Веднъж на 14 години се отваря тоя прозорец .... 1986, 2000, 2014 ....2028 .... Бъртън, Чернобил, Дали, Царя, Счупването ми ... Заради е такива Хотр като тия *** ... На 14 години умира Балдир, а предишният бива отмъстен 14 години по-късно. Имам хемороиди,а вашите са в мозъците ви
1
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоуууу. " Редакторчетата" Не прекалявате ли с тази тема вече? Ами като сте се запътили по темата безспирно.Що не " пишете" така и за Хирошима и Нагазаки? Там " жертвите" Са много повече! Припомнете ни ги Че ги забравихме! Историята няма как да " не помни" Варварското нападение на Америка над мирни граждани! Първа в света съзнателни използвала ядрено оръжие срещу хора!! Ние помним за разлика от вас!-:)