Училището за викинги и съхраняването на норвежките традиции

Те прибягват до съвременни удобства, но друго е важно: Начинът на живот
26 окт 2019 16:30,
71

В южния норвежки град Сельорд има едно специално училище. Там всеки, който желае, може да кандидатства и да се обучава за... викинг.

"В училище не учим нищо за ежедневието на викингите, а то е изключително вълнуващо", обяснва съвременният викинг Вебьорн Слингер.

Учениците и учителите си личат отдалеч. Те обаче прибягват и до съвременни удобства - вече изрязани летви или пък винтоверт.

Целта им не е историческа коректност, а по-скоро разбирането за начина на живот на древните викинги.

"Винаги мисля за това с какви материали са разполагали хората по онова време. След това ги набавяме и се опитваме да построим нещо", казва пред DW учителят Йеле Нордман Гарли.

Съвременните викинги като Вебьорн са против комерсиализацията и представянето на предшествениците им като убийци, диваци и крадци.

Андерс Кволе Руе е част от групата "Хората на Олаф", които съхраняват средноврековните норвежки традиции.

Днешната култура е високо интелектуална, обяснява един от съвременните викинги. Ако някой е добър в училище, ще успее и в живота.

При викингите е било друго, тогава са се оценявали най-вече физическите качества на човека, казва Андерс. Според него това е по-близко до човешката култура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Какво ли биха казали славните някога викинги за завладяването на Скандинавия от Исляма!?Биха ли допуснали такова нещо или щяха да поразят нашествениците с огън и меч???Да не говорим за джендърските изпълнения....
38
1
 
1
 
! Отговори
Ами, супер... преди 4 години
До ОТКАЧЕН БУДИСТБудиствайте си! Щом не налагате начинът си на живот на другите.Какъв е проблемът? Не е като да граничите с България и смяната на религията да застрашава националната сигурност? И да води до отцепване на територии от България? Правете си там, каквото си правите. Само територия да не искате.Ако искате територия, няма да се разберем. Всеки квадрат струва пари.
37
1
 
9
 
! Отговори
В Скандинавието преди 4 години
дори още не са християнизирали. Висок стандарт на живот, зима и тъмнина половината година. Висок процент на самоубийствата. Висок процент на алкохолизма. Както и целият север - да не влизаме в тролски диалог. Да, и в Русия е подобно, като изключим християнизацията. Сега? Добре ли е?Май щастието е в простичките неща. Слънчице, моренце, риболов, лов, природа, планинки, нормално общуване, ходене на гости, ресторантче, кръчмица, дискотечка, хубаво филмче. А, да. Приятели, бе...
36
0
 
8
 
! Отговори
За норвежките обичаи преди 4 години
ми дреме точно толкова, колкото че в Китай се е скъсал чувал с ориз, че Сърбия не е на море и че на някоя про сти тутка и се е разместил сикона.Сигурен съм, че на всеки норвежец дори толкова не му дреме за нас. Подминали ги две световни войни и вече надграждането им е едва ли не патент. С кое?Лесно е да надграждаш като не си на кръстопъта на Света и не те връщат в първи клас на петдесет години, за да не плащат пътни такси. И не ти обясняват, че вината е твоя, на всичкото отгоре.Живи здрави
35
4
 
1
 
! Отговори
ОТКАЧЕН БУДИСТ преди 4 години
Вижте в блога ми ,,Върховната истина(Парам-атма),,. Ще го намерите в гуглето и ще останете шокирани от истината как ви будалкат
34
2
 
1
 
! Отговори
ОТКАЧЕН БУДИСТ преди 4 години
БЕЛИТЕ БУДИСТИ СМЕ 450 МИЛИОНА ОТ ОБЩО 500 МИЛИОНА БУДИСТИ ПО СВЕТА!!! БЕЛИТЕ ХРИСТИЯНИ СА 400 МИЛИОНА ОТ ОБЩО 3 МИЛИАРДА ХРИСТИЯНИ ПО СВЕТА!!!! АЙДЕ СЕГА ДА КОМЕНТИРАШ ТОВА ДРАГИ МИ ТУРКО ХАХАХАХАХА
33
2
 
2
 
! Отговори
ОТКАЧЕН БУДИСТ преди 4 години
С ГНУСЕН ПРОИЗХОД, КВАДРАТНИ ГЛАВИ, ПЛОД НА МНОГОКРАТНИ КРЪВОСМЕШЕНИЯ ПРОСТО ДА НЕ КОМЕНТИРАТ !
32
3
 
3
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Викингите са били морски терористи и грабители на мирните селища в близост до Скандинавия!Въобще не е нормално да се превъзнасят исторически тия убийци!
31
4
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
И 10000 МИНУСА ДА НАБУХАШ БЯЛ НЯМА ДА СТАНЕШ НИКОГА ХАХА СЪЖАЛЯВАМ НО ТОВА Е ЖЕСТОКАТА ИСТИНА И НЕ Е ЗЛЕ ДА Я ПРИЕМЕШ
30
1
 
3
 
! Отговори
До Будиста преди 4 години
Не ми извеждай факти... Изведи козите да се напасат
29
5
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
МОМЧЕНЦЕ ЯВНО ТИ СИ СМАХНАТ НЕКА ДА ТИ ИЗВЕДА НЯКОЛКО ФАКТА!!! ГЕНЕТИЧНИЯ МАРКЕР НА БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ Е:АРАБСКИ,ТУРСКИ,КЮРДСКИ,ЕВРЕИСКИ,СЛАВЯНСКИ(ТОЕСТ ЗАПАДНО МОНГОЛСКИ),ГРЪЦКИ(ТОЕСТ ЕТИОПСКИ),ТРАКИЙСКИ,МАРОКАНСКИ,АЛЖИРСКИ ДОРИ И УЗБЕКСКИ!!!! ТА ОТ ТЕЯ ИЗБРОЕНИТЕ ОТ МЕН ЕДИНСТВЕНО ТРАКИТЕ МОГАТ ДА МИНАТ ЗА ЕВРОПЕЙЦИ(НО ТЕ ОТДАВНА СА ПРЕТОПЕНИ И АСИМИЛИРАНИ ПОКРАЙ ДРУГИТЕ) ТА НА БАЛКАНИТЕ СМЕ НЕЩО КАТО ЛАТИНСКА АМЕРИКА(ТОЕСТ МЕТИСИ) ПРИЕМИ ИСТИНАТА НАЙ-ПОСЛЕ
28
3
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
БЛИЗКИЯ ИЗТОК,ЮЖНА АЗИЯ,ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ,СЕВЕРНА АФРИКА,ОКЕАНИЯ,ЛАТИНСКА АМЕРИКА,БАЛКАНИТЕ,АФРИКАНСКИЯ РОГ РОМИ ЛИ СА СПОРЕД ТЕБЕ? ХАХАХХАХ ЗНАЧИ И ТИ СИ ТАКЪВ АКО КАЖЕШ ДА ХАХАХА
27
1
 
2
 
! Отговори
Будисте преди 4 години
Съвсем се смахна
26
4
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ХАХАХАХ АМИ НЕ СЪМ РОМ НО КАКТО И ДА Е ЩОМ ТАКА ТИ ХАРЕСВА НЯМА ДА ПРОМЕНИШ ФАКТА ЧЕ НЕ СИ БЯЛ И НИКОГА НЕ СИ БИЛ НЯМА И ДА БЪДЕШ!!!! 10000% ИМАШ ОРИЕНТАЛСКА КРАТУНКА С ЕДИН ГОЛЯМ ГАРГАМЕЛСКИ НОС И ЗЛОБНО АРАБОИДНИ ИЗЛЪЧВАНЕ(КАТО НА 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БАЛКАНИТЕ) НЕ СЕ СРАМИ ЧЕ СИ ОТ КАФЯВАТА РАСА ХЕМ СМЕ МНОГО ХЕМ СМЕ ВЕЛИКИ!!!!!!
25
0
 
4
 
! Отговори
До Будиста преди 4 години
Бе чист ром си си..Стига си истерничил
24
3
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
НЕ СЪМ ОТ ПИТИЕТАТА АМА ТИ МОЖЕ БИ СИ..... И ОЩЕ НЕЩО ЗА ТЯХ ТЕ СА РЕЗИЛА НА КАФЯВАТА РАСА СУПЕР ДОЛНА КАСТА ИЗГОНЕНА ОТ ИНДИЯ ПРЕДИ 10 ВЕКА........ НИЕ НОРМАЛНИТЕ БАЛКАНЦИ ТРАКИЙЦИ СМЕ ОТ КАФЯВАТА РАСА!!!!!
23
1
 
4
 
! Отговори
До Будиста преди 4 години
Роме... Успокой се
22
3
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ГАЩЕНЦАТА СТАНАХА ЛИ ТИ КАФЯВИ КАТО ТЕБ САМИЯ А? НЕЩО ПОЧНА ДА ДАВАШ НАЗАД ЩО ТАКА? КИБЕР ГЕРОЙЧЕ ИЗМИСЛЕНО ХАХАХ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СА ГОЛЕМИ МЪЖЕ ПРЕД МОНИТОРЧЕТО ИНАЧЕ СА 30 КИЛА МОКРИ И ПО НИСКИ ОТ ТРЕВАТА КОЙ ЗНАЕ КАКЪВ ПУБЕР НА 15 ГОДИНИ СИ.... АЙДЕ ЗАГАСЯЙ КОМПА ДА НЕ ХВАНЕ БАЩА ТИ ЧЕ ЩЕ ТЕ ШАМАРОСА СИНКО ХАХАХАХА
21
3
 
3
 
! Отговори
До Будиста преди 4 години
Разбпахми, че си ромСтига си врещяло
20
3
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 23:ТЕЖКИ ДУМИ АМА СИ КИБЕР ГЕРОЙ МОЕТО МОМЧЕ......... ФЕЙС ТУ ФЕЙС ЩЕ НАПЪЛНИШ ГАЩЕНЦАТА ОТ СТРАХ НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ МНОГО ЛЕСНО МОГА ДА ТИ ИЗДИРЯ АЙПИ АДРЕСЧЕТО А?

Спонсорирани публикации