The Fosse Dionne – мистериозният извор, отнел животи

Ще бъде ли разгадана тайната от къде идват водите му?
6 дек 2019 21:15, Нели Христова
32
The Fosse Dionne – мистериозният извор, отнел животи
Снимка: Flickr

Още от Средновековието красивите тюркоазени води на извора The Fosse Dionne се намират във френският град Тонере. Тогава се зараждат първите митове и легенди за него.

The Fosse Dionne е обгърнат в мистерия. Всеки, който се е опитал да проследи от къде идват водите, които го пълнят, е загинал. Сега нова експедиция от водолази ще се опита да стигне там, където никой никога не е бил преди. Дали ще успеят да разгадаят тайната на извора?

Всъщност изворът е много, много стар. Толкова, колкото е старо и човечеството.

"Не знаем какъв е източникът му, защото всеки, който е слизал до дъното му не се е върнал, за да ни даде информация, какво има там“, казва Доминик Агюлар, кмет на Тенере.

331 литра вода всяка секунда се вливат в The Fosse Dionne. По думите на Агюлар, изворът е много важен за града й, тъй като се променя всеки ден, според времето, небето и притокът на вода.

"Цветовете му варират от синьо до зелено, дори кафяво“, казва тя.

През средновековието изворът е използван като пералня от жените в града. От тяхната уста тръгвала мълвата, че един ден свещеникът трябвало да дойде, за да прогони опасно създание от водите. В църквата наблизо има уникален предмет, който допринася към легендата.

"Статуята тук е съставена от два елемента – свещеникът на църквата и известният базилиск. Монахът дошъл тук през 635 година. Работата му била да прочисти  The Fosse Dionne“, разказва историкът Пиер Милат.

През 1974 година двама души се гмуркат, за да проверят откъде идва този невероятен приток на вода. Но нещо се случва и двамата умират. През 1996 година се провежда и последното гмуркане в The Fosse Dionne. То също завършва фатално. От тогава влизането в извора е забранено. Когато Доминик Агюлар става кмет на града през 2014 г., решава да позволи още едно гмуркане.

Заедно с водолаза Пиер-Ерик Дизейн те разчистват The Fosse Dionne, правят много проучвания и създават техническа скица на гмуркането.

На 79 метра достигаш "непознатата зона“. Дотам всяка една извивка на извора е добре картографирана.

"Чувствах се много щастлив да съм там. Помислих си: "Светлината никога не е достигала до тук. Аз съм първият човек, който вижда това.“ Забелязах, че галерията продължава и напред и не е блокирана по никакъв начин. Това дава надежда за бъдещето“, казва  Пиер-Ерик Дизейн пред BBC. Ала и той не успява да разбере откъде идва водата, която захранва мистериозния извор. По думите му едва ли скоро някой ще успее да разгадае загадката.

Водолазът стига 9 метра по-навътре в The Fosse Dionne и се връща. Твърди, че галериите и проходите на извора не са лесни за преминаване и изправят пред краен предел човешките и технологичните ни възможности.

Какво има отвъд вече позната зона? Мистерията остава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е най-великата и най-красивата страна на света! Освен това е люлка на цивилизацията и майка на съвременна Европа!Vive la Republique! Vive la France!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащото в статията на Geocaching е написано: The Fosse Dionne (Dionne Pit)...., ама кой да знае, че The е определителен член в английския?
28
0
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
До АнонименСпокойно, следващия ще е Гюлер
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кметът на Тонер всъщност се казва Доминик Агиляр, а не Агюлар.
26
0
 
2
 
! Отговори
Редакторът де е? преди 4 години
Още през Средновековието водите се намират в града...
25
0
 
3
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
От цялата статия стана ясно че има такъв извор някъде....
24
0
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
да използват подводни дронове...
23
0
 
6
 
! Отговори
хидроинженера преди 4 години
Оцветяването в кафяво обеснява произхода. И неизчерпаемия дебит.
22
1
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Отсега мога да ви кажа, че водата за извора идва от язовир Студена . Франция е построила нелегален водопровод и точи нерегламентирано вода от нас! Трябва да си платят за това!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този неловък момент, когато коментарите под статията (дори и глупавите) са по-добри от самата статия......
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога французите си кръщават изворите с английско Тhe отпред? Просто Фос Дион в Тонер, или дори изворът Дион в Тонер.
19
2
 
14
 
! Отговори
Ханко Брат преди 4 години
Древни анaли разкриват, че хан Омуртаг е ходил тама с чартърен полет да хвърля биткойни и да си пожелава неща. Според френския президент, в кладенчето има минимум 60 трилиона биткойни.После що Българите сме били бедни
18
1
 
16
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Тва ако беше в БГ, някой селски тарикатин щеше да го е превърнал в лятно басейнче. Аман от дребни тарикати.Франсетата правят от гьоловете си мистериозни истории, ние вили за крадците. УЖАСТ
17
2
 
8
 
! Отговори
Дупка ве преди 4 години
Кво да има в една дупка?! Каманяк, риПки, стотинки, а навътре още каманяк. Тоя зако са гмурка изобщо?! Чудовищо от Лох-Нес няма да намери, най-много да намери дЕдовия и да се удави като малка мъpша. Бaхго у смешника д'ге
16
0
 
6
 
! Отговори
"Тонере"?! преди 4 години
Във Франция? Къде е този град, да не е в района на град Тонер?
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oще от Средновековието красивите тюркоазени води на извора The Fosse Dionne се намират във френският град Тонере.-----------------------------------------------------------Да напомня, че във Франция се намира La Fosse Dionne. The Fosse Dionne гугъл-интелектите откриват предимно в Уикипедия.
14
0
 
8
 
! Отговори
незнайко преди 4 години
За какво е статията?
13
2
 
23
 
! Отговори
Геолог-хидролог преди 4 години
Карстов извор, смесен с течности от септични ями, това обяснява различното оцветяване, според дневната диета на местното население.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо им трябва да разберат от къде точно идва водата,от недрата на земята разбира се,откъдето идва и всяка друга изворна вода,ние да не би да знаем от къде идва изворната вода за реките ни,докъде смятат да влизат франсетата,според мен това е реклама на селото
11
1
 
1
 
! Отговори
До Ястреба: преди 4 години
Абе пич, ти откъде пишеш реално - от Тюркието или от хладилника Канада както те бяха раконспирирали преди?Защо братята турци са толкова зле по футбол сега?

Спонсорирани публикации