Учени: При сън над 9 ч. също има риск от сърдечни проблеми

Определиха здравословната продължителност на съня
8 дек 2019 15:35, Анисия Иванова
9
Учени: При сън над 9 ч. също има риск от сърдечни проблеми
Снимка: Pixabay

Учени от университета на Колорадо в Боулдър установиха, че дори при голяма физическа активност и отказване от цигарите рискът от сърдечен пристъп е висок, ако сънят е кратък или прекалено дълъг, съобщава сайтът MedicalXpress.

Били анализирани медицински данни за 461 хиляди души, които никога не са имали сърдечен пристъп, и качеството на съня им. Здравословното им състояние било следено 7 години.

Оказало се, че за участниците, които спали по-малко от 6 часа в денонощието, вероятността от сърдечен пристъп по време на изследването е с 20 процента по-голяма, отколкото за спалите 6-9 часа в денонощието. При спалите над 9 часа в денонощието сърдечните проблеми пък били с 34 процента по-чести. Оптималният сън намалява този риск у генетично предразположените хора с 18 процента.

Колкото по-голямо е отклонението от нормалното ниво на съня, толкова по-висок е рискът от сърдечен пристъп. За хората, които спали 5 часа в денонощието, рискът от сърдечен пристъп бил с 52 процента по-голям, отколкото за спалите 7-8 часа в денонщието. За спалите 10 часа вероятността била два пъти по-голяма.

Недоспиването може да окаже въздействие върху епителната тъкан по вътрешните стени на артериите, да допринесе за възпаления в костния мозък и да доведе до неправилен избор на хранителен режим. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Имам леля на 83 години , която спи не повече от 4 часа на денонощие и не пие вода и въпреки всичко си е жива и здрава и си работи какво ли не .
7
3
 
3
 
! Отговори
Г.Т. преди 4 години
Да се забрани сънят! Двадесет и четири часов работен ден, седем дни в седмицата и риска от сърдечни заболявания ще нулев!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при това положение когато съм на работа ми се отдава да спя около от два до три часа и когато се върна в къщи се чувствам много бодър нужно ли е да спя оше шест часа или е вредно ако е вредно колко максимално трябва да спя на работното си място моля да ми отговори специалист защото това е важно за моето здраве
5
3
 
10
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
УЧЕНИТЕГРЕШАТ ХОРАТА НАРЕЧЕНИ--ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТА СПЯТ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ И НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ СЪБУДЕНИ ЗА ДА ВИДЯТ ИСТИНСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ВРЕМЕ Е ДА ГИ СЪБУДИМ
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва точно да кажат колко да спим, за да се притесняват хората ако са спали повече или по малко.
3
3
 
3
 
! Отговори
До Валентин Тодоров преди 4 години
Напълно те подкрепям за това!Но я ми кажи колко часа сън трябва за обмирисал дрогиран атакист?
2
6
 
5
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Кога "учените" ще признаят,че хората са различни.От 1200 определящи вида алела само 370 са общи между жените и мъжете.Между самците хора и шимпанзета общите са 680, като мъжете също сме много различни помежду си.И както имаме различна нужда както от енергия така и от сън.С метаболизъм който изгаря 5000 кал. предимно животински протеини на ден 4 часа ми стигат вече 45 години след детската възраст.Онези които усвояват само по 2000 е нормално да спят по 8-9.
1
2
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Но в Бизнесът в БГ плаща смешните 0,28лв. на час нощен труд на работниците!