Дори и по време на пандемия – богатите стават още по-богати

Пропастта между тях и по-бедните граждани расте
Обновена: 26 юли 2020 22:12 | 26 юли 2020 21:55, Нели Христова
35
Дори и по време на пандемия – богатите стават още по-богати
Снимка: БГНЕС

Целият свят се бори с последствията от коронавируса на прага на огромна икономическа криза. Но докато едни стават по-бедни, проучване показва, че най-богатите стават още по-богати. Швейцарската банка UBS преглежна банковите акаунти на 121 семейства, чието състояние е над 1,25 милиарда долара - те са част от някои от най-богатите хора в света. Банката открива, че при 77% от тях, печалбата им е "била равна или дори по-голяма от очакваната по време на най-променливия период в историята на финансовите пазари".

"Семейните офиси" са частни фирми, които работят с ултрависоки нетни лица и управляват тяхното богатство, за да може то да остане за наследниците им.Ръководителят на UBS Йозеф Щадлер заяви, че супер богатите продължават да процъфтяват финансово дори и в период, в който безработицата се увеличава бързо. Той твърди, че това се дължи на факта, че има "досатъчно пари да поемат и управляват риска като никой друг инвеститор".

В началото на юни доклад на Института за политически проучвания разкри, че шест милиардери - включително Илон Мъск, Джеф Безос и изпълнителният директор на Zoom Ерик Юан са увеличили богатството си с над 2 милиарда долара, когато през март повечето икономики бяха затворени. Тази сума е равна на парите, които британското правителство обеща за да спаси културния си сектор след пандемията.

От началото на пандемията неравенството продължава да се увеличава - докато богатите печелят още повече пари, доклад на Института за фискални изследвания установява, че най-бедните семейства са засегнати най-много от кризата, като доходите им са спаднали с близо 15%. В САЩ пандемията допълнително увеличи огромната пропаст в расовото богатство в Америка.

"COVID-19 разкри как икономическата система е изградена за да помага на богатите и как бедните страдат най-много. Трябва да се вгледаме как това неравенство се отразява на обществото като цяло. В общества, където пропастта е по-голяма, виждаме по-високи нива на психически и здравословни заболявания, насилие, както и лишаване от свобода, както и по-ниски образователни постижения, казва д-р Уанда Вупорска, изпълнителен директор на The Equality Trust, пред VICE.

Това неравенство може да се види и в последствията от вируса. Службата за национална статистика на Великобритания разки, че хората, които живеят в по-бедните райони на страната издъхват по-често от COVID-19 от тези, които живеят в по-заможните райони. Изследването на ONS установява, че смъртността е 55,1 смъртни случая на 100 хил. души в най-бедните райони на Обединеното кралство и 25,3 смъртни случая на 100 хил. души в районите с по-заможно население.

За това група от 83 богати личности - включително режисьорът Ричард Къртис и наследницата на Дисни Абигейл Дисни - призоваха световните правителства да увеличат данъците върху тях и други членове на съсловието на свръхбогатите, за да подпомогнат икономическото възстановяване от коронавирусната криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8не си богат и няма да бъдеш!Щом нямаш умствения багаж да бъдеш богат, защо се опитваш да налагаш собствения си дефицит върху общността?Може би другите искат да са богати, но не по твоята дефиниция или разбиране! Кое мозъчно полукълбо (с по малко сигурно не става) ти ампутираха, за да се стигне тази задоволеност? Питам от професионален интерес!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказва се че парите не са най-важното в този кратък живот
28
2
 
13
 
! Отговори
хъ. преди 3 години
Евреите богатеят, докато ние гоим сриваме икономиките си заради нещо, дето е по-безопасно от грип и теглим кредити от банките им. Типично! В същото време пълнят всяка бяла страна с възможно повече римляни, та, да не би белите да тръгнат на бунт случайно. Жалко, че повечето овце не се усещат.
27
2
 
5
 
! Отговори
разделяй и владей преди 3 години
Подобно написани статии само озлобяват. Как са забогатяли, защо- не се търси. Истината е, че котировките на големите фирми като Тесла и Амазон, чиито собственици се цитират, са хвръкнали. Понеже ФЕД. Резерва налива пари с които банките, пенсионните фондове и хората (като си получат $1500 чека от правителството много хора отиват на борсата понеже казината са затворени) ги купуват и борсата се е превърнала в голямо Казино. Когато спре кранчето всичко ще се срине. Подигравката е че накрая се хвалят собствениците на Дисни като големи благотворители. Забравихте само Бил Гейтс. Важно е простия народ
26
4
 
25
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Ами на Бойко пандемията му дойде дюшеш.. напълни шкафчето още с далавери от маски, фурми , помощи от ЕС , респиратори и какво ли още не. А на хората ? Един лев не даде тази мутра. В останалите държави колко помощи дадоха на хората, мутрите от ГЕРБ не дадоха един лев. Оставка и на бесилото без съд! Вие не само не заслужавате съд, вие притежавате съда и прокуратурата и затова трябва да бъдете качени на бесилото час по-скоро! Мутри вън!
25
1
 
22
 
! Отговори
Джендо преди 3 години
Да плюете по богатите е антисемитизъм. А това е криминализирано! Оставете жертвите на Холокоста да се наслаждават на милиардите си!
24
0
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Мел Брукс в "История на света" ви показа още в древния Рим какво реши Сената и то с пълно единодушие: "БЕДНИТЕ ДА ГО ДYХAТ!!!" :)))
23
0
 
28
 
! Отговори
Ротшилд преди 3 години
Какво значи "дори" по време на пандемия? Най-големите световни нещастия са проектирани именно с тази цел, да разтворят до откат ножицата между имащи и нямащи. Войни, "тероризъм" тип 9/11 и ИДИЛ, коронния номер с вируса. Всички мизерии са затова. "Когато по улиците тече кръв, купувай!" е посъветвал синовете си барон Ротшилд. Дайте да не се лъжем - никога не сме излизали от робовладелския строй.
22
7
 
6
 
! Отговори
Кундрелия преди 3 години
Моя хотел на Халкидики е пълен.С протестъри на почивка.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социалното неравенство генерира престъпност и корупция!!Но все още никой не е дал разумно решение как да се премахне социалното неравенство........................а приказки като демокрация .....................хаха.........................те са за наивници!!!
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми закономерност.Не е до неравенство.Оня ден гледам един пичага си излезе от колата -доста приятен Мерцедес.Сложи си маска носеше ръкавици.Старателно заобикаляше смелите клошари ходещи подсмърчащи и кашлящи по тротоарът.Малко преси това видях група от тия бачкаторите дето се имат за безсмъртни.Събрали се на група от 10 човека седнали на картони и празни щайги за бира.Наливат се с алкохол кашлят хайдушката и викат с цяло гърло че няма никва болест.Е кой според вас ще пукне от К19?Слочаенос?
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко си краде на воля и до сега.Ковида му дойде хипер бонус. Даже и сега се крие уж ковид нещо.
18
1
 
12
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До Анонимен 9В живота няма равенство!Равенството е утопия!
17
4
 
4
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До Кръстьо Костов 20Верно бе как никой не се е сетил досега! Може също и да гласуват по умните да раздадат малко ум на по тъпите безвъзмездно !
16
4
 
8
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 3 години
Нали има демокрация ?Гласуват 90% от богатствата на най-богатите да се раздадат безвъзмездно на бедните и играта започва отново ...
15
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова добре ниобеше социализма...ако не ни харесваше - ни убиваха.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един път да се напише Истината ! Нашите олигарси вече препълниха нощните шкафчета с евра и продължават да лапат !
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60 на 40 прибираш добри оари без да има прозводство води до балон или инфлация.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то нали заради това измислиха пандемията
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И те са смъртни! Но това че имат 2 лева или долара все тая повече от мен.Не ги прави безсмъртни!