Конспиративните теории са опасни за общественото здраве

Те трудно биха могли да бъдат спрени
26 ное 2020 19:52, Нели Христова
179
Конспиративните теории са опасни за общественото здраве
Снимка: БГНЕС

Здравните кризи са пораждали конспиратинвни теории още от времето, когато Черната смърт е опустошавала Европа през 13 век. Тогава хората отчаяно се опитвали да осмислят хаотичните сили, разрушаващи живота им.

Днес съвременната наука предлага по-добро обяснение за това как болестите се разпространяват сред хората и как да ги ограничим. Но сега конспиративните теории за COVID-19 се разпространяват по-бързо от всякога благодарение на социалните мрежи и ненадеждни новинарски бюлетини. Дори нашите собствени политически лидери, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, ги разпространяват.

Резултатът: много американци и европейци сега вярват в теориите на конспирацията, свързани с пандемията. А още по-тревожно е, че същите тези хора са по-малко склонни да не спазват мерките, които правителствата въвеждат, за да ограничат пандемията.

В проучване на Центъра за обществена политика в Университета на Пенсилвания Аненберг, публикувано в Social Science & Medicine, експерти се допитват до 840 американски граждани - първо в края на март, а след това отново в средата на юли - за да определят как вярванията и действията на американците по отношение на пандемията се променят с течение на времето.

Те откриват, че конспиративните теории за COVID-19 не само са нещо обичайно, но и придобиват все по-голяма сила.

Още през март се оказва, че 28% от хората вярват на развенчания слух, че китайското правителство е създало коронавируса като биооръжие. Този брой се е увеличил до 37% през юли. Около 24% вярват, че в САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията преувеличават опасността от вируса, за да ударят Тръмп политически, въпреки липсата на доказателства. До юли тази цифра е нараснала до 32%. Отново през март около 15% от анкетираните заявяват, че вярват в друга неоснователна теория - че фармацевтичната индустрия е създала вируса, за да стимулира продажбите на лекарства и ваксини. 17% вярват в това твърдение през юли.

Дори и някой да вярва, че НАСА е наела Стенли Кубрик, за да фалшифицира кацането на Луната, това няма голямо значение за света извън този човек. Но в случаи на пандемия, която изисква хората да следват насоките на здравните власти, за да се пазят един друг, конспиративното мислене може да има обезпокоителни последици.

Всъщност, проучването от Аненберг установи, че 62% от хората, които вярват в теории на конспирацията относно  коронавируса, казват, че носят маска всеки ден или когато са около други хора. За сравнение - 95% от невярващите в подобни слухове носят маски. Също така 3,3 пъти по-малко хора, които вярват в конспирации, биха се ваксинирали срещу COVID-19.

"Вярата в конспиративни теории относно пандемията изглежда пречка за свеждане до минимум на разпространението на COVID-19", заявява Дан Ромер, директор на изследователския център на Аненберг и съавтор на изследването, цитиран от Time.

Но какъв е типът на хората, които вярват в тези теории?

Те са по-склонни да бъдат пристрастени потребители на социалните мрежи и зрители на консервативни медии като Fox News, установява проучването. Междувременно хората, които гледат други телевизионни новинарски канали, са по-склонни да следват насоките за общественото здраве и да желаят ваксинация.

Експертите твърдят, че разбират как се разпространяват теориите на конспирацията относно пандемията, но все още е предизвикателство да накарате хората да преосмислят вярванията си, ако вече са засмукани от конспиративните теории. Други изследвания показват, че коригирането на невярна информация обикновено не работи - и дори може да накара някои хора да вярват в измислиците още по-дълбоко.

"Конспиративните теории са трудни за изместване, тъй като те предоставят обяснения за събития, които не са напълно разбрани, като настоящата пандемия. Те се възползват от недоверието на хората към правителството и включват обвинения, които не могат лесно да бъдат проверени от факти", казва Катлийн Хол Джеймисън, директор на Центъра за обществена политика в Аненберг и съавтор на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Колегата по-долу много на място спомена проекта Mockingbird,наистина го проучете,общо взето всички масмедии отдавна са инфилтрирани и контролирани от службите с цел да бълват каквато пропаганда им кажат!!
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** е Шерлок Холмс... в разкриването на конспирации.
20
3
 
1
 
! Отговори
Опасни са - факт преди 3 години
Но сто пъти по опасно е един премиерна ЕС членка да се изтъпани насред пандемия и да каже че няма нужда от мерки вируса е слаб и маските са за страхливите. Само за да не падне от власт. Заради тези думи стотици българи ще загубят живота си.
19
1
 
3
 
! Отговори
68272 преди 3 години
Негодните и противореиви управленски решения, махленсският манталитетна върхушката, привилегиите за едни и пренебрежението към други, а на-вече тъпите лъжи науп равленци и експерти-подлизурки изграждат хранителнатас реда за конспиративните теории, за слухове, за други лъжи. Следзалпа на"Аврора"Ленин изпраща записка от едно изречение до военните комисари: "Ако искате масите да вървят след вас, винаги им казвайте истината"
18
3
 
10
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Подобни теории винаги е имало и ще има, но на тях вярват малка част от хората.Но когато публичноотговорни личности говорят по телевизора стресиращи факти и правят шокиращи прогнози за масов мор, това вече обърква по-голямата част от хората и предизвиква масова психоза, която от своя страна отключва най-ниските инстинкти за самосъхранение, включително и на базата на престъпления.Управляващите не разбират, че най-важното е хората да са спокойни, а дори насърчават медиите ежедневно да плашат хората
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Конспиративните теории" е термин, създаден от ЦРУ за да остават без отговор всички неудобни въпроси. Те сами създадоха множество *** теории, вижте какво е Operation Mockingbird.И сега всички нормални хора, които виждат, че нещо не е наред в тази ситуация, са "конспираторите".
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова некадърно скалъпен цирк, че няма накъде! Въпреки че целия капацитет на световната "олигархия" е впрегнат. И защо го правят като властта си у тях, глупост и ненавист към останалите!?
15
2
 
22
 
! Отговори
anonymous преди 3 години
Мисленето е вредно за вашето здраве. Всичко различно от това, което ви казва правителството е конспиративна теория. Политиците говорят само истината, всичко останало е лъжа.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е не знам дали Кубрик е снимал това с Луната, но че е лъжа, че човек е стъпвал там е ясно на всеки мислещ. Ако бяха стъпили там преди толкова години, до сега щяха да я изтърбушат в търсене на нещо ценно или да я маркират поне с бази. А това с Марс и на майната си е алабалистика. Е как да вярват хората на официално наложените факти в кавички. Нийл Амстронг дори го признава това че не са стъпвали на Луната. Все още го има в тубата
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Йохен Роос: Хората с ниско образование вярват по-често на конспиративни теорииКонспиративни теории е имало и преди интернет, така че той не е причината за разпространението им. Но сте права - с интернет стана много по-лесно да се разпространяват такива митове и легенди. Както и че интернет улеснява достъпът до тях и до други хора, които гледат на света по сходен начин.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ниско образовани привърженици на крайната десница, които не се информират от обществени медии, а предимно от социалните мрежи, е един от изводите Ви за привържениците на конспиративната теория, че коронавирусът не съществува. Какво значение имат за разпространяването и видимостта на конспирациите социалните мрежи?
11
1
 
30
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Теория на конспирацията е вече другото име на неудобната истина!Апропо теория на конспирацията е термин създаден от ЦРУ,малко храна за размисъл!
10
1
 
30
 
! Отговори
Точно така преди 3 години
А знаете ли че Ной е бил първият човек който е вярвал в глобална конспиративна теория?Всички му се смеели и го мислели за луд. После почнало да вали......
9
19
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Вярващите в конспирации: необразовани, нискоинтелигентни, мързеливи, и провалени в живота.Кратко и ясно.
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А самите конспирации не са ли опасни за общественото здраве? А самото СЗО, което всеки ден излиза с ново изявление, противоречащо на всички предишни, не е ли опасно за общественото здраве? А медии като тази, които непрекъснато ни паникьосват не са ли опасни за общественото здраве? Кажете де, кажете!
7
1
 
19
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ей сега като излязат ваксините и ви лишат от права ако не се ваксинирате с продукт с тестов период под една година, ще видите тогава яко конспирация, но пак няма да се усетите
6
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Как да ви вярваме, като постоянно лъжете! Ще вярваме в други теории от други източници!
5
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Как да ви вярваме, като постоянно лъжете! Ще вярваме в други теории от други източници!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да различим "конспиративните теории" и неудобни въпроси, които остават без отговор?
3
1
 
8
 
! Отговори
Антиваксър преди 3 години
Що бе, здравни тарикати? Само вие ли сте прави? Няма лъжа, а? Няма пинизи за контрол върху населението, така ли?! Бете сиМайките, лъжци и манипулатори.