Първата арабаска сонда засне Марс

"Надежда“ ще обикаля Червената планета 687 дни
14 фев 2021 16:20, Нели Христова
47
Първата арабаска сонда засне Марс
Снимка: БГНЕС

Сондата Hope ("Надежда") на ОАЕ изпрати първото си изображение на Марс, съобщи националната космическа агенция, дни след като космическият кораб успешно навлезе в орбитата на Червената планета.

"Изображението показва най-големия вулкан в Слънчевата система, Олимп Монс, изплуващ на ранната сутрешна слънчева светлина“, се казва в изявление, цитирано от АФП.

Снимката е направена от надморска височина от 24 700 километра над марсианската повърхност в сряда, ден след като сондата влезе в орбитата на Марс, се казва в изявление.

Шейх Мохамед бин Рашид Ал-Мактум, премиер на ОАЕ и владетел на Дубай, сподели цветното изображение в Туитър.

"Първата снимка на Марс, заснета от първата в историята арабска сонда“, пише той.

Мисията е предназначена да разкрие тайните на марсианското време, но ОАЕ също иска тя да служи като вдъхновение за младежта в региона.

Hope стана първият от трите космически кораба, пристигнали на Червената планета този месец, след като Китай и САЩ също стартираха мисии през юли, като се възползваха от период, когато Земята и Марс са най-близо. Начинанието на ОАЕ също е определено за отбелязване на 50-годишнината от обединението на седемте емирства на страната.

"Надежда“ ще обикаля Червената планета в продължение на поне една марсианска година или 687 дни, използвайки три научни инструмента за наблюдение на марсианската атмосфера. Очаква се тя да започне да предава повече информация на Земята през септември 2021 г., като данните ще са на разположение на учените от цял ​​свят за проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Пред "за да" се слага запетая!! Специалист по правописа български!!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ***, това за рубриката Миш-маш ли е?
37
3
 
3
 
! Отговори
и на снимката преди 3 години
какво да видят!!! Шейха принц увеличл снимката и видят космическа станция с надписа с някакъ странен надпис 'СССР', а до него подскачали две човечета в скафандри, адното държало сърп а другото чук. Арабинът стигнал до извода, че на Марс хората отдавна сеят жито и се чудел защо в арабия житото не хваща, но си рекъл само при комунизма може да стане това чудо и започнал да чете Капиталът от Карл Маркс.Вечна дружба с арабските шейхове и руските олигарси!
36
1
 
3
 
! Отговори
БАСКИЯ може! преди 3 години
Браво баски, изпратихте своята АраБАСКА сонда на марс. Арабите да се зачерват от яд и завист
35
5
 
1
 
! Отговори
такаааа..... преди 3 години
Какви сонди,какви пет лева бе хора,вземете се осъзнайте,няма нищо такова,никога не е имало такива неща в космическото пространство няма и да има,правят хората на ***,всичко което правят е заради присвояване на пари и подтискане на обществата да мирясват и изпълняват техните желания. Бъдете живи и здрави и късмет на всички.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоМани не споменавай тиквата, че току виж започнал да асфалтира Млечния път.
33
1
 
3
 
! Отговори
Менто преди 3 години
Иш алах, вай чаршаф.!.
32
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анониментака е,стандарта им е от петрола...Но виж за какво използваха тоя петрол!-За да си осигурят въпросния стандарт...Представи си,ако шейховете им беха като наша Тиква, къде щяха да отидат приходите от петрола!..па и друго:-Ракетата им била построена в Щатите..Е,и какво?..Тя е построена от ЯПОНЦИ,германци,французи,руснаци,китайци,сигурно има и некой и друг арабин..,работещи там.Изобщо "Произведено в Америка" НЕ означава "Произведено ОТ американци"!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трябва да не ти пука за да не ползваш проверка на правописа, като пишеш, и да се излагаш пред хиляди хора? Това е порно медия.
30
0
 
4
 
! Отговори
До Фин преди 3 години
Ставаш смешен. Потъваш под марсианското морско равнище. Живи и здрави!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси! До там ли стигнаха със сондирането!? Скоро петрол от Марс
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде живеят арабасите?
27
0
 
0
 
! Отговори
фин преди 3 години
Снимката е направена от височина от 24 700 километра и 0 метра са онова предното, което е прието за 0 метра не от мен
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоНа арабите стандарта им е от петрола всичко което е построено, е проектирано от чужди специалисти не от чаршафите само парите са техни, все още.
25
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
абе Алла-Малла,но арабите отдавна не са познатите ни "прости камилари",разкарващи керваните си из пустинята..Не съм ходил в нито една арабска държава,предполагам и огромното мнозинство от вас не са,но това,което виждам като клипове в Ютуб за тях,просто ме втрещява."Космически стандарт" на живот!!..И интересно:-Падането по пет пъти на ден в/у килимчето,явно не им пречи..
24
0
 
1
 
! Отговори
ето преди 3 години
оригиналната снинка:https://cosmos.1.bg/snimki/al-amal/2021-al-amal-first-mars-photo.jpgмалко подробности:"построената в Колорадо, САЩ, и собственост на ОАЕ роботизирана експедиция "Ал-Амал" има за основна задача да изучава атмосферата на Марс"
23
0
 
2
 
! Отговори
До Фин преди 3 години
И какво разбра от това? Има или няма, и кое е правилно да се каже: Снимка направена на височина от 24700км над марсианската повърхност или 2: Снимка направена от еди кво си налягане си и температура? Според теб кое е правилното?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арабска друг път това, че те са дали парите не ги прави член на клуба на космическите държави.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арабите пък какво търсят там, може би Алах?! Вероятно първото нещо което биха изградили на Марс ако стъпят там е джамия.
20
0
 
0
 
! Отговори
фин преди 3 години
Тъй като Марс няма морета и океани, дефиниращи морското равнище, както на Земята, за височина 0 m се приема равнището, отговарящо на налягане от 610,5 (0,6% от налягането на земното морско равнище) при температура от 273,16

Спонсорирани публикации