Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?

Зукърбърг заплаши, че социалните мрежи могат да бъдат спрени
7 фев 2022 13:22, Нели Христова
192
Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?
Снимка: БГНЕС

Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данните на европейските си потребители на сървъри в САЩ, Facebook и Instagram може да бъдат спрени в Европа, съобщава собственикът на гиганта сред социалните медии Марк Зукърбърг в годишния си доклад.

Ключовият въпрос за Meta е трансатлантическият трансфер на данни, регламентиран чрез т.нар. щит за защита на личните данни и други типови споразумения, които Meta използва или е използвала за съхраняване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Действащите споразумения, които дават възможност за прехвърляне на данни, в момента са подложени на сериозен контрол в ЕС.

В годишния си доклад до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията не бъде позволено да използва настоящите типови споразумения "или алтернативи", компанията "вероятно" няма да може да предлага много от своите "най-значими продукти и услуги", между които Facebook и Instagram, в ЕС, информира "Гардиън".

Обменът на данни между държавите и регионите е от решаващо значение за предоставянето на нейните услуги и целевата реклама, подчертава Meta. Поради това преди това тя е използвала трансатлантическата рамка за трансфер на данни, наречена "Щит за защита на личните данни", като правно основание за извършване на тези трансфери на данни. Този договор обаче беше анулиран от Съда на Европейския съюз през юли 2020 г. поради нарушения на защитата на данните. Оттогава ЕС и САЩ подчертаха, че работят по нова или актуализирана версия на договора. В допълнение към Щита за защита на личните данни Meta използва и т.нар. примерни споразумения или стандартни договорни клаузи като основно правно основание за обработване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Тези примерни споразумения са подложени на еднакво внимателна проверка в Брюксел и други части на ЕС.

Ник Клег, вицепрезидент по глобалните въпроси и комуникации на Meta, предупреди, че "липсата на безопасен, сигурен и законен международен трансфер на данни ще навреди на икономиката и ще възпрепятства растежа на бизнеса, основан на данни, в ЕС, точно когато се стремим да се възстановим от Ковид-19".

"Въздействието ще бъде усетено от големи и малки бизнеси, в множество сектори", каза той. "В най-лошия случай това би могло да означава, че малък технологичен стартъп в Германия вече няма да може да използва базиран в САЩ доставчик на облачни услуги. Испанска компания за разработване на продукти вече няма да може да извършва дейност в няколко часови зони. Френски търговец на дребно може да открие, че вече не може да поддържа кол център в Мароко", подчерта Клег.

Той добави: "Докато създателите на политики работят за намирането на устойчиво и дългосрочно решение, ние призоваваме регулаторите да възприемат пропорционален и прагматичен подход, за да сведат до минимум смущенията за хиляди бизнеси, които, подобно на Facebook, добросъвестно разчитат на тези механизми за прехвърляне на данни по сигурен и безопасен начин."

След изявлението на Клег говорител на Meta заяви пред City A.M.: "Нямаме абсолютно никакво желание и планове да се оттегляме от Европа, но простата реалност е, че Meta, както и много други бизнеси, организации и услуги, разчитат на трансфера на данни между ЕС и САЩ, за да работят с глобални услуги. Подобно на други компании, ние спазваме европейските правила и разчитаме на стандартни договорни клаузи, както и на подходящи мерки за защита на данните, за да оперираме с глобални услуги. По принцип бизнесите се нуждаят от ясни, глобални правила, за да защитят трансатлантическите потоци от данни в дългосрочен план, и подобно на повече от 70 други дружества от широк кръг индустрии, ние следим отблизо потенциалното въздействие върху нашите европейски операции в хода на тези събития."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
12
 
! Отговори
T-800 преди 2 години
Стискам палци!
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цуки некак е пропуснал да поясни не драгите зрители, от ков чепь данните на драгите зрители трябва да отиват в щатско. Да не би щото да сме бита карта когато потрябва.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, късмет де!
60
4
 
4
 
! Отговори
64 преди 2 години
Май ти не си наясно, че кукита се трият за 10 секунди, като не искаш реклами. А и между другото, рекламите няма да спрат, пак ще виждаш същото количество, само дето по никакъв начин няма да те касаят. Сега поне ще ти показват други неща на адидас, дето може и да са ти интересни, после ще ти показват всичко.
59
2
 
10
 
! Отговори
61 преди 2 години
Бизнесът се рекламира в ФБ, защото *** висят там, а те са лесна плячка. Ако го няма ФБ, ще дойде друга фирма и НИЩО няма да се промени. В Русия ползват ВК и ФБ почти поравно, бизнеса не е умрял и си се рекламира перфектно.
58
0
 
10
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Ми то камо баламурници остаха във фейсбук, как няма малкия и среден бизнес да цъфтят. Имам приятели, на които им плащат да си купуват стока от разни страници и да пишат ревю-та. Конкретно си спомням, че една я караха да си купи зелен парцалив авцуг от страницата на някаква си медийна звезда Златка. Повечето от тия малки бизнесчета не допринасят с нищо на обществото клик-бейтове за комплексари.
57
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Пич, явно съвсем не си наясно, как гьонсуратя ти трали сичкия трафик, харда и меморито, че да ти праска реклами до пoвръщaнe. A качи една снимка - "аз с новите адидаски", да ти стане целия интерфес трилентов!
56
8
 
9
 
! Отговори
53 преди 2 години
Като не ползваш нищо американско, какво правиш в Интернет? Защо ползваш американска ОС, процесор и технологии изобщо????Файсбук е простотия, но това не значи, че всичко американско е лошо. Приличаш ми на олиг0френите, дето ни разправяха, че в Щатите се напиват с Кока-Кола и после карат коли. Не го помниш това време, но явно си наследил от някой гена.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано.
54
15
 
1
 
! Отговори
of преди 2 години
За пореден път на коментиращите ръбове им убягва проблемът. А той е, че в момента Фейсбук е един от най-достъпните и евтини начини малкият (и не толкова малкият) бизнес да се рекламира и да намира клиенти, което да му помага да съществува и да се развива. Ако на бай *** не му харесва Фейсбук - може да не го ползва, не е задължително. Но за бизнесът последствията биха били много неприятни. Отделно от рекламата са проблемите, за които се говори в статията с трансфера на данни, който се прави
53
0
 
16
 
! Отговори
:) преди 2 години
Ако спрат услугата в Европа, на тяхно място идва друга фирма и ФБ приключва. Младите и без това не го ползват толкова.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано де
51
5
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
От един часа, ей допреди малко съм махал с ръце на комшийката отсреща бе.От една неделя живее срещу нас, ама хубавица си е, от София, с черен впит кожен панталон, та да и изпъква всичко де е отдоле.Гледам я одеве ми маха с ръка.Почнах и аз да махам, после тя с другата-и аз с другата, после и с двете, та умалях бе.Хубаво, че жената *** видя и вика: Кво си размахал бе, не видиш ли, че жената си мие прозорците.Айде да бягам на фейсбука, че днеска отсъствие ще ми пишат.А пък комшийката май е откачена
50
2
 
20
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Оооо да ги спират. Много добре. Тъкмо някои хора ще се научат да живеят без клюки.
49
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Аз на няколко пъти съм спирал да ползвам facebook. Не е страшно да знаете :).. Ще видите колко много време ви остава за други по-интересни дейности. Дори и да го спрат - което ме съмнява, веднага ще се появи друга социална мрежа. Facebook не е някоя сложна платформа. В Европа има много програмисти и фирми, които биха направили подобен сайт за по-малко от месец. Така, че онова алчно еврейче със сигурност няма сам да си спре кранчето за лична информация, просто проверява нагласите
48
2
 
20
 
! Отговори
Абориген преди 2 години
Да ги спират че да поработите малко не само да ми висите по фейсбуците !
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще е краят им. Акциите им се сринаха миналата седмица, ако не се подобрят и хора ще почнат дс напускат.
46
3
 
9
 
! Отговори
мен не ме засяга преди 2 години
защото не ползвам въпросните сайтове! Наложим съм санкции на всичко американско!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще управляват нашите ... /дума по избор/, ако няма face?
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инстаграм ползвам, за да гледам атрактивни жени с оскъдно облекло. С прокси пак ще го ползвам.