Учени откриха нов вид тиранозавър, преди легендарния Рекс

Събрани парчета около 25 процента от черепа
Обновена: 12 яну 2024 15:43 | 12 яну 2024 15:43, Петър Бойчев
5
Учени откриха нов вид тиранозавър, преди легендарния Рекс
Снимка БГНЕС

Учени, които са анализирали отново частичен череп, открит за първи път през 1983 г. в югоизточната част на щата Ню Мексико, са стигнали до заключението, че фосилът е от нов вид Тиранозавър, предаде Ройтерс.

Според изследването, публикувано в сп. "Сайънтифик рипортс", новият вид е страховит върховен хищник от западната част на Северна Америка в залеза на ерата на динозаврите, който е бил предшественик на легендарния Тиранозавър рекс. Фините различия, наблюдавани в черепа, според учените дават основание динозавърът да бъде признат за отделен вид, наречен Тиранозавър макренсис (Tyrannosaurus mcraensis), който е живял няколко милиона години преди Тиранозавър рекс и е бил сравним с него по размери.

Досега учените смятаха, че фосилът е от Тиранозавър рекс, пише БТА.

Други изследователи обаче изразиха съмнение, че става въпрос за нов вид, тъй като различията между фосила и други черепи на Тиранозавър рекс са незабележими. Тиранозавър рекс е единственият признат вид от рода Тиранозаври (Tyrannosaurus), откакто динозавърът е описан за първи път през 1905 г. Родът е по-широкообхватна група от сродни организми, отколкото видът.

Вкаменелостите от Тиранозавър рекс датират от няколко милиона години преди сблъсъка на Земята с астероид преди 66 милиона години, обрекъл динозаврите на гибел. Части от фосилизирания череп в Ню Мексико са открити за първи път през 1983 г. По-късно са намерени още.

Палеонтологът Антъни Фиорило, изпълнителен директор на Природонаучния музей на Ню Мексико и един от авторите на изследването, казва, че са събрани около 25 процента от черепа. Сравнявайки фосила с други черепи на Тиранозавър рекс, изследователите са установили наличието на фини различия, които са ги навели на мисълта за нов вид. Вероятно най-големият известен Тиранозавър е екземпляр с дължина 12,3 метра на име Сю в музея "Фийлд" в Чикаго.

Според изследователите съществуването на Tиранозавър макренсис променя разбирането за произхода на Тиранозаврите.

Въпросът за потенциалното наличие на повече видове от легендарния динозавър остава спорен. През 2022 г. някои изследователи през предложиха съществуването на три вида Тиранозаври въз основа на различия в бедрените кости и зъбите, наблюдавани във вкаменелости. Други учени обаче не се съгласиха с това, тъй като според тях доказателствата са недостатъчни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това да не е около Червения площад.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Учени откриха нов вид тиранозавър, преди легендарния Рекс" ------ Бай Дън!?
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
историята на САЩ се актуализира с други прадеди.

Спонсорирани публикации