7 необичайни неща, които може да измиете в съдомиялната

15 яну 2024 09:00, Александър Попов
7 необичайни неща, които може да измиете в съдомиялната
Снимка: Istock

Едва ли има домакиня, която да не оценява възможността да си спести миенето на чинии на ръка. Но знаете ли, че съдомиялната може да се използва и по много други начини? Освен за миене на съдове и прибори, в нея имате възможност да измиете или дезинфекцирате още доста вещи от дома си. Вижте този списък със 7 предмета, които не сте се досетили, че може да поставите в машината.

Силиконови ръкавици за фурна

Те са много удобни, но се замърсяват доста с времето от допира с всички мазни съдове, с които готвим. Така че не се колебайте, а просто ги наредете на горния рафт на съдомиялната и ги измийте заедно с чиниите на обикновена програма.

Копчетата на уредите

Ако искате да почистите наистина добре въртящите се копчета на печката или друг уред, опитайте внимателно да ги отделите. Ако успеете да извадите само пластмасовите части, може да ги сложите в мрежеста торбичка на горния рафт на машината.

Гъби и кърпи за почистване

Вместо да изхвърляте използваните гъби и кърпи за многократна употреба от кухнята или банята, може просто да ги сложите на горната решетка в съдомиялната при следващото пускане. Всъщност можете да измиете добре и четките, но трябва да ги сложите в поставката за приборите.

Чинията на микровълновата фурна

Стъклената чиния, която стои в микровълновата, също има нужда от редовно почистване, особено ако случайно сте разлели нещо по нея. Не е никак трудно да я сложите в съдомиялната, редом с другите чинии. И все пак прочетете първо указанията за употреба от производителя на фурната, за да се уверите, че няма да я повредите.

Рафтовете и чекмеджетата от хладилника

Хладилникът има нужда от добро и редовно почистване и съдомиялната може много да ви помогне, като измие и дезинфекцира добре рафтовете и чекмеджетата от него. За да поберете обемистите вещи, премахнете горната решетка и наредете вещите на долната така, че водата да може да облива всички страни.

Картофи

Може да ви е изненадващо, но… картофите също може да се мият в съдомиялната. При това доста добре. Но трябва да следвате някои правила. На първо място, отстранете буците пръст, ако има такива. После наредете картофите на един ред на горната решетка. Убедете се, че в машината няма препарати, след което пуснете програма само за изплакване.

Сапунерки и аксесоари за баня

Сапунерката, поставката за четки за зъби и всички останали пластмасови и керамични аксесоари в банята са напълно подходящи за съдомиялна. Използвайте я.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: съдомиялна
Още от