Уади Рум - пустинята, която стана декор на холивудските продукции

Там е сниман и "Дюн"
26 мар 2024 14:49, Инна Ангелова
4
Уади Рум - пустинята, която стана декор на холивудските продукции
Снимка: Adri Marie от Pixabay

Безкрайни пясъци и пустош в продължение на 721 кв. км. Мистичният град Акаба, намиращ се в Йордания. Пустинята, която привлича хиляди туристи ежегодно - Уади Рум. Напоследкът тя служи като естествен декор за сюжет на холивудските филми, такъв е примерът и с “Дюн” на Дени Вилньов.

Долината е в южната част на Йордания, близо до границата със Саудитска Арабия и на около 60 км от град Акаба. Пустинята е разположена на 1840 м надморска височина и при ясен ден е възможно да се види Червено море от най-високата част, позната с името Джабал Ум ад Дами.

Мястото и пейзажът са свръхестествени - виждат се пясъчните дюни, каменни планини, богати на метална руда. Долината Уади Рам е била дом на най-различни праисторически култури, оставили по стените на планините своите рисунки. До момента в долината са открити над 20 000 петроглифа и 20 000 надписа, които проследяват съществуването на хора на това място в продължение на 12 000 години. Основното население са бедуините.

Холивуд обича пустинята

Уади Рум за пръв път се появява във филма „Лорънс Арабски“. Така публиката за първи път се сблъсква с красотата на йорданската пустиня. Оттогава мястото е декор на фантастичните филми. Тук са снимани сцени от „Прометей“ на Ридли Скот, „Последни дни на Марс“ от 2013 г., „Марсианецът“ на Ридли Скот, Rogue One от вселената на „Междузвездни войни“, „Аладин“ на „Дисни“, „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ и много други.

Дени Вилньов избира Уади Рам за Аракис – извънземната планета, на която се добива най-скъпата стока в цялата галактика – подправката, която удължава живота и прави междузвездното пътуване възможно.

В Уади Рам се намира и друга известна „филмова площадка“ – древният град Петра, чийто храмове изсечени в скалите, стават централни за историята в „Индиана Джоунс и свещеният Граал“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ХоливудфилмиДюн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един земеделски масив тук прилича на това
1
0
 
3
 
! Отговори
Пако преди 1 месец
Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход, Инннннна!

Спонсорирани публикации