Макароните и хлябът могат да причинят безсъние при жените

Това установиха учени от САЩ
30 мар 2024 20:26, Александър Попов
6
Макароните и хлябът могат да причинят безсъние при жените
Снимка: БГНЕС

Учени от Медицинския център на Колумбийския университет в САЩ са установили, че макаронените изделия, оризът, печивата и хлябът могат да причинят безсъние при жените, пише сп. "Америкън джърнъл ъв клиникъл нютришън".

Причината е съдържащата се в тези хранителни продукти захар.

За целите на изследването авторите му са анализирали хранителните навици на повече от 50 000 доброволци. Изследователите са събрали информация и за качеството на съня на участниците и са направили корелационен анализ на получените данни. Оказало се, че някои свръхпреработени храни като макаронени изделия, бял ориз, бял хляб и сладкиши увеличават вероятността от безсъние при жените.

Според авторите на изследването виновник за проблемите със съня може да е рафинираната захар, която се съдържа в тези храни.

Специалистите обясняват, че злоупотребата с тестени изделия, сладкиши, бял хляб и ориз може да предизвика "скокове" в нивата на кръвната захар, което затруднява заспиването, съкращава продължителността на нощната почивка и увеличава броя на събужданията.

Изследователите отбелязват, че захар съдържат и други видове храни като например плодовете. Наличието в тях на фибри обаче предотвратява ускореното й усвояване и нежеланото бързо повишаване на нивата на глюкоза в организма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: хляббезсъниемакарони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
лебът нема ви предизвика безсъние щото нема ви прати на фронта за разлика от Макарона
4
0
 
0
 
! Отговори
жан каиши преди 1 месец
но пък при мъжете макароните прдизвиквали МУродръв....а уеее вие родни драскачи нямащи ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ!!!!...тааа вие вашите сънародници за какви ги вземате??????...с тези затъпяващи статии направо пишете какви хранителни добавки да започнем да приемаме!!!!....или утре ще ни обясните в другите статии и да ни кажете каква марка хранителна добавка да си купим!!!!...апропо днес-тази вече ще умираме ли какво стана като часът го првъртят с час на пред какви хранителни добавки да пием??
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...рафинираната захар, която се съдържа в тези храни." --- Ами по принцип не би трябвало да се съдържа рафинирана захар в тези храни! Тия пък американци да спрат да ръгат във всичко захар! То е гaдно като всичко е със сладък вкус, как изобщо ядат тия хора?
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това им е най-малкия проблем на муриканските биг ***, корн сиропа ги мори но е важна печалбата!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За женурята само моркови и банани :)))