Куркума и нейните невероятни ползи за здравето

Защо трябва да се запасите с подправката
19 апр 2024 15:53, Дарена Найденова
10
Куркума и нейните невероятни ползи за здравето
Снимка: iStock

През последните години популярността на куркумата рязко нарасна, благодарение на рекламираните ѝ ползи за здравето. Това е яркожълта подправка, произхождаща от Индия и Югоизточна Азия, която се използва от хиляди години заради лечебните си свойства.

Този красив корен от растението Curcuma longa може да се консумира смлян, изцеден на сок или в естествената си коренова форма както в сладки, така и в солени ястия. Но какво ни казват съвременните изследвания за здравословните ползи от куркумата? И кои са най-добрите начини да я включите в ежедневието си? Ние имаме отговорите на тези въпроси, както и още малко полезна информация за жълтата подправка.

Хранителен профил на куркумата
Исторически погледнато, куркумата е била използвана в традиционните индийски медицински системи като обичайна подправка и като хранителен оцветител. Но когато става въпрос за ползи за здравето, няма да намерите значителни количества макронутриенти като въглехидрати, протеини или мазнини. По-скоро куркумата е отличен източник на микроелементи като витамини, минерали и растителни съединения и оттук произтичат повечето от нейните ползи за здравето.

Цялата статия четете в Tialoto,bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: куркума
Още от Свободно време.
Седмичен любовен хороскоп за 22 - 28 април
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Може ли да се смесва с хиалуронова киселина,и мицеларна вода?За да пестим време, за да се получи 3 в 1,м?
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 8 Изброеният "треволяк" не е токсичен. Виж, ако тръгнеш да пасеш наред може да опасеш и нещо токсично, но от споменатите по-долу няма такива.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Лелеееее, колко треволяк си изброил, абе направо да излязат на паша хората, не щеш ли? Някои от нещата са токсични, не всичко се яде!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Защо трябва да се запасите с подправката" , за да си подправям ориза и месото с нея!
6
0
 
3
 
! Отговори
Влади преди 1 седмица
Ми да, те индийците нали живеят все по 300 години. От куркумата ще да е.
5
0
 
3
 
! Отговори
По-полезно е преди 1 седмица
без КУМА!
4
0
 
3
 
! Отговори
Поредният маркетинг преди 1 седмица
Те индийците и пакистанците като я ядат на килограми и са едни здрави и дълголетни
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Салата от глухарче
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма лошо в куркумата, ама излез навън и виж какво ти е поднесла природата. В момента има коприва, лапад, киселец, мъртва коприва. Всичките са с огромни здравословни ползи. Има и такива, от които става хубава салата - глухарче, врабчови чревца, тученица. Билките няма как да изброя всички, но сега тъкмо расте лепка, която е много полезна при пясък в бъбреците. Има и великденче, срещниче, живовлек, маточина и т.н, но като цяло ако си направите един пролетен чай от наличните билки, няма да сбъркате
1
1
 
14
 
! Отговори
Мама.бг преди 1 седмица
Въпреки че отдавна се използва в аюрведическата медицина, където е позната като haridra,не съществуват достатъчно научни доказателства, че куркумата може да се използват за лечение на която и да е болест.Това е шарлатанство!