Омара - кубинската кралица, която докосва сърцето за цял живот

Прощалният й концерт в България е на 12 юни
15 май 2023 15:52, Александър Попов
4
Омара - кубинската кралица, която докосва сърцето за цял живот
Снимка: БГНЕС/EPA

На 12 юни в зала 1 на НДК българската публика ще стане свидетел на един уникален концерт, който със сигурност ще остане в историята. Ще имаме привилегията да станем свидетели на прощалното парти на 92-годишната Омара Портуондо, която ще се качи на сцената с Buena Vista Social Club. Тази комбинация гарантира незабравимо преживяване с автентичната музика на Куба.

Омара неслучайно включва България в последното си турне, тя винаги е казвала, че харесва страната ни, а българите и кубинците си приличаме като хора - горещи, обичащи танците и романтиката.

Вече няколко десетилетия Омара е най-добрия и значим посланик на Куба по света. Тя е и първата жена посланик на Червения кръст. Истината обаче е, че тя е посланик на музиката, чрез която предава своето послание за по-добър свят, в който хората отново да открият силата на любовта.

Зараждането на една легенда

Професионалната си кариера стартира в кабаре Тропикана, а малко след това заедно със сестра си - Хайди Портуондо, Елена Бърк, Морайма Секада, под ръководството на Аида Диестро, създава един от най-значимите вокални квартети в кубинската музика - D’Aida. В продължение на 15 години групата обикаля Америка с иновативни вокални аранжименти и споделя една сцена с Едит Пиаф, Педро Варгас, Рита Монер.

Първият й солов албум “Magia Negra”, излиза през 1959 г. В него смело е съчетана кубинската музика и американския джаз. Албумите, които й носят първото международно признание са „Palabras” (1995) и Desafios (1997 в дует с пианиста Чучо Валдес).

Голямата слава идва с участието й в проекта Buena Vista Social Club

През 1997г. World Circuit създават проект, който надхвърля капризните трендове, за да звучи вечно. Романтичните импулси на елегантно изваяните мелодии и топли, акустични ритми на записа създават легендата за Буена Виста, която продължава да живее и днес, и за която прословутият Вим Вендерс създава документален филм. Спечелилият Грами и най-продаван кубински албум в историята - Buena Vista Social Club, води до още два албума за лейбъла World Circuit: Buena Vista Social Club Presents Omara Portuondo (2000) и Flor de Amor (2004). Водещата дама на Буена Виста е именно Омара Портуондо, наред с 89-годишния Компай Сегундо - с богатия си резониращ глас, Рубен Гонзалес, Ибрахим Ферер, Елиадес Очоа и много други, като съставът на групата се променя през годините.

Успехът на албума и едноименния филм не се измерва единствено в спечелените награди Грами, а и от поредицата от концерти, благодарение, на които целият свят се докосва до жанровете кубинска, болеро, гуахира, дансон, тропическа музика и запознават с тях цяло едно ново поколение.

За последно на живо
 
През 2017-а Омара отбеляза 70 години на сцената с концерт у нас, който бе определен за прощален. Шест години по-късно, вече на 92, Портуондо отново е на турне. Отново е в България и може би наистина ще се докоснем до нейната музика на живо за последно. Но кой знае дали отново няма да сгрешим?

Концертът на кубинската звезда в София е на 12 юни в Зала 1 на НДК, част от световното турне VIDA и е по покана Fest Team. Билети може да се закупят в мрежата на Ticketstation.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Омара Портуондо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Who Cares преди 5 месеца
А бе тиквеници - дори не знаете че тази дама спечели Златния Орфей! Бих се върнал за да я слушам заедно с Буена Виста. Хабер си нямате за какво става дума! Голяма чест за България! Друго си е пърпъла обаче, нъл тъй?
3
1
 
1
 
! Отговори
Незнаещ преди 11 месеца
Тази сложи нашето Лили в малкия си джоб
2
6
 
2
 
! Отговори
ФЕН преди 11 месеца
Кукундрел на 92год, баси?!?!
1
2
 
4
 
! Отговори
Един с Една преди 11 месеца
Честит 301 рожден ден и желая