Джоуи ДиМайо: В България се влюбваш по 200 пъти на ден

Основателят на Manowar в интервю за Мp3.bg
25 юни 2010 16:35,
80
Джоуи ДиМайо: В България се влюбваш по 200 пъти на ден
Снимка: mp3.bg

Джоуи ДиМайо (Joey DeMaio) е басист и основател на американската хеви метъл банда Manowar, която разтърси българската публика по време на фестивала Sofia Rocks, проведен с медийното участие на Dnes.bg/Мp3.bg.

Джоуи, който е рицар на Малтийския орден, обича да казва, че е наполовина българин, като неговата добра половина е българска.

През 2007 г. Manowar дойдоха за своя първи концерт у нас в Каварна, а следващата година поставиха рекорд за "Гинес" за най-дълъг рок концерт, като свириха в продължение на повече от пет часа, отново в Каварна. 

В ексклузивно интервю за Мp3 и Dnes.bg с Джоуи си говорим за любовта на Manowar към българската музика, за красотата на българките, за Рони Джеймс Дио и за хеви метъла като цяло.

Интервюто успяхме да вземем буквално минути преди Джоуи да отлети от България.

Когато дойде за пръв път в България, мисля, че беше през 1993 или 1994 г...

През 2007 г.

Не, преди това пак беше тук, но сам (Джоуи беше за първи път в България през 1993 г. по повод музикалните награди на в. „Ритъм“, б.а.), тогава ти каза три неща: „Хеви метъл, MTV и България!“. Какви биха били трите неща днес?

Днес биха били: „Хеви метъл, България и България“. Мислех, че MTV ще подкрепят хеви метъла, но това не стана.
Много зле. Но нищо, зарежи ги.

Да, има много станции по света (цитат от песента на Manowar Blow Your Speakers от албума Fighting the World от 1987 г., б.а.).

Точно така, братко.

Изглежда, че харесвате България и българската публика, кметъла Цонко и всичко останало. Как избрахте именно България да направите най-дългия концерт в историята на хеви метъла в света, да направите метъл аранжимента на българския химн?

Българските фенове и хората в България са преминали през много тежки времена. Феновете на Manowar в България също са преминали през много трудности. Затова помислихме как да им окажем максимална почит за тяхната вяра. Те никога не се отметнаха от вярата си. Хората в България не са се отклонили от това, в което вярват, и са се борили, за да запазят своята култура жива.

Затова ние уважаваме хората и любовта тук. А любовта и подкрепата към Manowar са живели тук почти 30 години, преди да дойдем. Затова трябваше да намерим нещо специално, което да направим.

През онези времена тук беше много трудно да се намери тази музика, сигурно знаеш...

Да, знам.

Имаш ли някакви планове, свързани с България? Говореше се, че имаш интерес да купиш къща на Черно море. Може да решиш в някакъв момент да се установиш тук, да си намериш някоя красива българка, да правиш музика тук...

Много е трудно да се идва в България – тук се влюбваш по 200 пъти на ден. Наистина е много трудно. Ако се оженя тук, ще трябва да се развеждам всеки ден и да се женя отново на следващия.

Българските момичета са толкова красиви!! Те са любезни, интелигентни – истински дами! Просто е невероятно – оглеждаш се и си викаш: „О, аз съм влюбен!“. След това обаче се обръщаш и си викаш: „О, не, сега вече съм влюбен!“. Това е мъчение, просто е прекалено много. Българите пък са истински братя, братя от стомана. Това е страхотно място!

Имате ли някакви музикални планове, свързани с българската музика или с България като цяло?

В момента не, но моето съзнание и уши са винаги отворени.

Как защитавате истинския метъл?

Просто чувствам, че метълът е моят живот. Това е и цялата концепция на албума за Дио, по който работим. Това е признание към неговите чувства за всичко това. Той никога не измени на своите мисли и чувства към метъла и остана предан през цялото време. Също така много обичаше България. Затова направихме този албум. Той може да се купи от офиса на Balkan Entertainment, които стоят зад проекта, и ние сме много горди с всичко това.

Да, и българската публика много обичаше Дио.

Да, и той я обичаше и беше идвал тук толкова много пъти...

Как бихте искали българските фенове и всички хора по света да го запомнят?

Мисля, че трябва да го запомнят като човек, който имаше много любов в сърцето. Той приемаше всички без предразсъдъци. Той искаше всички да се радват на музиката, да се наслаждават на живота и да се уважават взаимно. Той имаше златно сърце, ангелски глас и беше просто готин човек.

Понякога е трудно да се кажат толкова хубави думи за някои. Някои хора са идиоти и заслужават да умрат. Но той беше един прекрасен човек и трябваше да живее вечно. Но ние можем да дадем това, което можем – всички заедно, всички фенове по света – като купим този албум. Парите от него ще бъдат дарени за борба с рака и той ще живее вечно. Той го заслужава.

Да, прекрасна кауза. Относно шоуто в София, което беше много яко всъщност, но и много кратко...

Благодаря!

...имаше фенове, които съжаляваха, че не успяхте да забиете някои от най-яките си парчета.

Някои от организаторите на Sonisphere Festival поставиха под въпрос дали Manowar са въобще толкова значима банда в България...

Това са глупости.

Да, знам. И просто им казах: „Добре ще видите. Като изляза на сцената, ще питам хората кого са дошли да видят“. Затова ги попитах три пъти, за да гарантирам, че няма място за такъв въпрос. Беше страхотно. Имаше много страхотни моменти на сцената онзи ден.

Вие сте от Щатите, но повечето ви фенове са извън Щатите. Поне преди беше така. Все още ли е така? Знам, че вече и в Америка имате много фенове, но как стана така, че те са предимно в Европа?

О, да, все още е така. Имаме много фенове и в Щатите, но все пак метъл музиката произлиза от класическата музика. Корените на класическата музика пък са в Европа. Това е.

Прочетете цялото интервю с Джоуи ДиМайо

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
3
 
! Отговори
Арин преди 13 години
Само не знам кое е по-силно... Група, която засвидетества уважението си към публиката, всеки път, когато си отворят устата да й кажат нещо, но не трошат милиони за шумни пироефкти... или такава, която прави велико и размазващо циркаджийско шоу, но не си уважават феновете и са готови да ги зарежат, заради ниските си плътски инстинкти.
37
6
 
2
 
! Отговори
Neon Knight преди 13 години
Много разбирачи на тема "MANOWAR" се пръкнаха,бе, тюуууу, тц, тц, тц... Остарели били, залязващи били, н'ам к'ви били... АРЕ МАРШ У ЛЕВО, БЕ, ЛАПЕТА СОПОЛИВИ!!! КАТО НЕ ГИ ХАРЕСВАТЕ, ЩО ЩЕТЕ В ТОЗИ ФОРУМ?! САМО ДА ТРОЛИТЕ ПО ТЕХЕН АДРЕС ЛИ?! СТИГА ВЕЧЕ!!! ДАНО ТОР ВИ РАЗМАЖЕ КАНЧЕТАТА С *** СИ !!!!!!!
36
6
 
5
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Последното добро нещо от Менъуор е албума от 1988г. 22 г. не е малко време. Просто започват да залязват, не могат да издържат на конкуренцията в развитите страни и са намерили тих пристан тука. Защо не дойдоха тук преди 20г., защо тогава не говориха такива работи по интервюта.
35
2
 
4
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Alo, malkia!yasno e che ne haresvash Manowar i tiahnata muzika, taka li e?Togava ne se izkazvai tuk i hodi da si slushash Kichka Bodurova ili Lili Ivanova ili kakvoto i da bilo.Az ne sum fen na Lili Ivanova ama ne se izkazvam za neya, ok malkia?Are marsh!!!
34
0
 
2
 
! Отговори
morti преди 13 години
ami trqbva6e da vidi6 ram6tain s kvi tunngovani *** se poqviha vyv rock n rolla....da,pro,samo 4e ima i takiva vse o6te netuningovani i istinski fenki kato men....mda!!
33
0
 
8
 
! Отговори
ivan dankov преди 13 години
Верно си е! Аз пък по 201 пъти се влюбвам! ВСЕКИ ДЕН!!!
32
28
 
6
 
! Отговори
sdm преди 13 години
Ква е тая група дето пее за рицари,замъци и епични битки.?В 21 век сме бе клоуни.И вокала като вземе да писка и да ръкомаха като Лили Иванова докато пее "Ветрове"....смях.И май БГ им е втори дом,понеже само тук ги слушат.А че феновете им са ограничени хипари и клошари,тва всеки го знае.
31
6
 
12
 
! Отговори
ECTPADA преди 13 години
Искаме Лили Иванова и комунизъм
30
8
 
5
 
! Отговори
безрезервен гей преди 13 години
ДиМайо дали гласува за Костов ?
29
4
 
4
 
! Отговори
факфак преди 13 години
Абе умник, я *** на Меджик съркъла в Германия и тогава говори за ориенталски страни
28
2
 
8
 
! Отговори
Параден гей преди 13 години
Така е. Всички фенове на Мановар сме такива и се гордейм!
27
13
 
3
 
! Отговори
хейтър преди 13 години
марш от тука! бeлгария за българите !
26
11
 
3
 
! Отговори
NACIONALEN SOIOZ преди 13 години
kyv e toq be da doide da ni kazva kvi zme! da se vyrne v bungaloto v Afrika be! samo kubinki i goli glavi 6te spazsqt BALGARIA.
25
5
 
10
 
! Отговори
Нене преди 13 години
Рамщайн са шоумени и нищо повече. Първите им абуми бяха добри и ги харесвам, но в последно време съвсем прекалиха с комерсиалните елементи. За последния им албум и песента им пуси кво да ви кажа чалга от всякъде.
24
2
 
6
 
! Отговори
ROCK ДО 18 преди 13 години
Говори за какво - че ти си със слаба музикална култура, че най-после и тия страни, макар и късно, могат спокойно да поканят западни рок групи или просто без никаква мисъл пишеш някакъв *** коментар - изстрелян ей така... на вятъра. Както и да е - трябва да има хора ценители и хора, които отричат всичко утвърдено в света.
23
1
 
16
 
! Отговори
Dawn of Battle преди 13 години
Евала на пича.
22
0
 
7
 
! Отговори
Alster преди 13 години
Абсолютно съм съгласен
21
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Простака си е ***, все едно дали слуша чалга или метъл. Даже не мога да разбера защо двете страни "враждуват", като по манталитет не се отличават особено. Преклонението в България пред Manowar е симптом за народната простотия и ограниченост.
20
3
 
19
 
! Отговори
до 18 преди 13 години
Глупоста човешка няма граници, а *** като теб никнат навсякъде. Отивай да живееш в някоя "бяла" страна *** и не замърсявай България с присъствието си.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kak diplomati4eski otgovaria na vaprosite a kolkoto do ka6ta v balgaria na moreto toi si ima v hawaiiiii