Почина кралицата на морна Сезария Евора

70-годишната звезда почина три месеца, след като напусна сцената
Обновена: 17 дек 2011 20:04 | 17 дек 2011 18:55, Красимир Ангелов
25
Почина кралицата на морна Сезария Евора
Снимка: Булфото

Световноизвестната певица от Кабо Верде Сезария Евора, наричана "босоногата дива" и "кралица на музиката морна", почина в болница в родината си.

Това съобщи министърът на културата Марио Лусио Соуса, цитиран от Франс прес.

Още по темата

Седемдесет годишната певица почина три месеца след като напусна сцената, поради здравословни причини.

Сезария Евора изнесе голям концерт и в зала 1 на НДК през октомври 2009 г.

Последният концерт на певицата се състоя през април, на сцената на най-голямата парижка кино и концертна зала "Гран Рекс".




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
do 24 преди 12 години
Бях в София когато пя за последно (на БГ сцена)...много хубав и някак си спокоен концерт се получи...боса на сцената...пи вино и пуши пури :) приятна атмосфера създаде и беше много непринудена.
21
0
 
4
 
! Отговори
Тъга преди 12 години
Всяка вечер след работа я слушам-за мен тя е като лекарство срещу умората и негативите от деня...Мислех следващия път да отида на концерта й,а защо двата пъти досега не отидох?Човек не бива да отлага хубавите неща за после - ето,те си отиват безвъзвратно...Много ми е мъчно!
20
0
 
5
 
! Отговори
varnenec преди 12 години
Една голяма загуба на световната сцена.Почивай в мир
19
0
 
6
 
! Отговори
милен преди 12 години
Най-добрата от всички интерпретаций на "Besame mucho".Слушам я винаги.Мир на праха и.
18
0
 
7
 
! Отговори
фен преди 12 години
Пееш в ангелския хор вече, Чезария... Мир на душатата ти, Чудогласна!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bog da prosti ! Poklon pred golemia talant i nai dobrata izpalnitelka na "Besa me mucho".
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Obrigado, Cezaria!
15
1
 
3
 
! Отговори
:( преди 12 години
R.I.P
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквато пенсионна възраст ни готвят ГРОБ,ние българите няма да доживеем и тези 3 месеца след пенсия
13
1
 
30
 
! Отговори
Чудимира преди 12 години
Страхотна певица, невероятен глас... Толкова е тъжно, когато големи таланти си отиват от този свят... Но част от нея ще продължи да живее завинаги в песните й и чрез тях да докосва сърцата на милиони хора...
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
R.I.P! :(
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко тъжно!Но се замислям и друго:Дали политиците ни за това вдигат възрастта на пенсионирането ни до близка с тази възраст на починалата?И от това ми става още потъжно и гадно...
10
2
 
36
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Не намирам най-точната дума, за да изкажа възторга си от тази жена. Харесвам всичките й песни, но с песента "Африка" я нареждам до имената на Нино Данжело, Д-р Албан и редица други, засягащи социалната тематика. Нека почива в мир - дала е всичко от себе си...
9
2
 
20
 
! Отговори
Инна преди 12 години
хубаво пееше, мир на душата и!
8
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кралицата на кое??
7
6
 
5
 
! Отговори
за 5 преди 12 години
А ти какъв си, да не би да си ***?
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм я слушал,но мир на прахът и!
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поклон пред Сезария! Поклон пред Човека, какъвто тя беше!!!
4
1
 
42
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Cesaria Evora - La Diva aux pieds nus27.08.1941 17.12.2011Дали поради умората, или заради напредналата си възраст, певицата бе пестелива откъм емоции и думи.Босите й нозе, димящата цигара, чашата бяло вино и прекрасната музика обаче направиха така, че никой не ще забрави нейната история историята на удивителната Сезария.Сезария е от музикантска фамилия - чичо й е известен композитор на морна и тя от малка пее по таверните, акомпанирана от Луис Мораис. До 1988 г., когато лейбълът Lusafrica издава първия й албум "La Diva aux pieds nus", тя е неизвестна извън островите Зелени нос. Но чак с появата на "Miss Perfumado" (1992 г.) светът отваря сетивата си за красотата, която се лее от песните, разказващи за морето, родния й град Миндело, раздялата с любимия, хората от Кабо Верде. Днес тя е прима на глобалната сцена, като зад гърба си има продадени милиони копия и пет Грами- номинации. За това допринася не само активната й концертна дейност. Сезария има магнетично сценично присъствие - по време на концерт пее винаги боса (така ритуално певицата се свързва със земята), изпушва голямо количество тютюн и си пийва вино. Нейната непосредственост завладява дори незаинтересувания слушател. Сравняват интровертната мекота на пеенето й с това на Били Холидей, но според мен тя няма нужда от подобна реклама. Гласът й - топло звънлив, с дрезгави нотки - е инстументът, който изразява емоцията страстно и силно, акцентирайки върху фраза или дума. Тя умее да предаде чувството от песента на слушателя, да го омае и доближи до себе си. "Морната е като блуса, защото също така изразява тегобата на живота", ни казва певицата, може би усмихвайки се, защото вярва, че чрез страданието познаваме радостта.....През 2005 г. печели награда Грами за Най-добър съвременен албум World Music за албум Voz d'AMOR. Президента на Френската република Никола Саркози, я отличи през 2009 г. с ордена на Почетния легион.През септември 2011 г., тя решава да прекрати кариерата си и да отмени предстоящите концерти заради здравословни проблеми . Почина днес, 17 Декември 2011, в болница Баптища де Соуса, в Сао Висенте (Кабо Верде) в резултат на дихателна недостатъчност.Пуснете си и послушайте магията ше ви превземе.....Мир на душата й !
3
11
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
БИВА ЛИ ДА СИ ТОЛКОВА ***?!?ДА!! БИВА!!! НАЛИ ПЪК СИ БЪЛГАРИН!!